Na današnjem posljednjem sastanku Organizacionog odbora utvrđen je konačan program obilježavanja 14. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Ovom prilikom istaknuto je da će komemoracija 11. jula proteći u vjerskom duhu i da će u Memorijalnom centru Potočari biti klanjana dženaza za oko 528 identifiokovanih osoba.

Udruženje „Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“ priredilo je do sada nekoliko programa, sutra slijedi održavanje akademije u Vogošći, kao i prikazivanje dokumentarnog filma o genocidu u Srebrenici. Zajedno sa ostalim Udruženjima, i ove godine će se dodijeliti najviša priznanja istaknutim pojedincima, među kojima je i Jelko Kacin, najzaslužniji čovjek za usvajanje Rezolucije o Srebrenici, izjavila je Munira Subašić, predsjednica ovog Udruženja.

“Žene u crnom“ iz Srbije i ove godine će dati doprinos obilježavanju genocida nad Bošnjacima Srebrenice, izjavila je Ljiljana Radovanović, i dodala da svakog 11. u mjesecu pred Skupštinom u Beogradu održavaju mirne proteste, zahtijevajući od predsjednika Srbije da se i u ovoj zemlji prihvati Rezolucija o Srebrenici.

U aktivnosti osiguranja svih skupova bit će angažiran dovoljan broj policajaca, tako da se očekuje da će svi najavljeni skupovi proteći bez incidenata.

 
Bošnjaci.net, 01.07.2009.

Peščanik.net, 02.07.2009.