Fotografije čitateljki, Ivana Karić

Fotografije čitateljki, Ivana Karić

Vlada i dalje nastavlja da daje subvencije nacionalnoj aviokompaniji Er Srbija.

Ali, sada nezakonito.

Vlada Srbije primorala je krajem prošle godine svoje preduzeće Aerodrom ”Nikola Tesla” da bez ikakvog razloga otpusti (otpiše) dug nacionalnom avioprevozniku Er Srbija za pružene usluge od 1. januara do 30. septembra prošle godine u iznosu od 1,5 milijardi dinara (17,6 miliona dolara).

U tu svrhu sačinjen je i poslat Vladi na usvajanje ”Nacrt sporazuma” u kojem se kaže:

”Član 1.

Strane su saglasne da obaveza Dužnika po osnovu pruženih usluga u periodu od 1. januara 2014. godine do 30. septembra 2014. godine, po računima prikazanim u Prilogu 1 ovog sporazuma u iznosu od RSD 1.516.631.132,07 odnosno USD 17.601.290,37 po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan fakturisanja, bude otpuštena.

Zajedno sa glavnim dugom iz prethodnog stava ovog člana, Poverilac otpušta i dug po osnovu pripadajućih kamata, u iznosu od 703.451,35 dinara (USD 8.282,17), koje su obračunate po osnovu neizvršenja obaveza u ugovorenom roku (Prilog 2 ovog Sporazuma).”

Na sednici 11. decembra 2014. godine Vlada je pod ”05 Broj: 40-15095/2014-1” prihvatila ”Nacrt sporazuma o otpustu duga između Akcionarskog društva Aerodrom Nikola Tesla, Beograd i Akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj Er Srbija, Beograd”.

U članu 2. odluke, Vlada ”preporučuje Akcionarskom društvu Aerodrom Nikola Tesla, Beograd da otpusti dug Akcionarskom društvu za vazdušni saobraćaj Er Srbija, Beograd u iznosu od RSD 1.517.334.583,42 odnosno USD 17.609.572,54 po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan fakturisanja za usluge pružene navedenom društvu u periodu od 1. januara 2014. godine do 30. septembra 2014. godine”.

A u članu 3. Vlada kaže: ”Ovaj zaključak, radi realizacije, dostaviti Ministarstvu privrede, koje će po jedan primerak zaključka dostaviti Akcionarskom društvu Aerodrom Nikola Tesla, Beograd da otpusti dug Akcionarskom društvu za vazdušni saobraćaj Er Srbija, Beograd, a radi informisanja, i Ministarstvu finansija”.

Već sutradan (12.12.2014) zaključak Vlade šalje se poveriocu (Aerodromu) i dužniku (Er Srbiji), ”na ruke” direktorima Saši Vlaisavljeviću (on je v.d) i Danetu Kondiću. Šest dana kasnije (17.12.2014), u delovodniku prijemne službe Aerodroma ”Nikola Tesla” informacija o odluci Vlade zavedena je pod brojem 7356, a zaključak Vlade zaveden je pod brojem 7356/1. Informaciju je potpisao pomoćnik ministra privrede Milun Trivunac.

Zamoljen da potvrdi verodostojnost ovih dokumenata, gospodin Trivunac je izjavio da je Vlada samo ”postupila po zakonu”, jer je ovaj Sporazum o otpustu između Aerodroma i Er Srbije zapravo pripadajući deo Zakona o preuzimanju obaveza Er Srbije prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba, i pretvaranje tih obaveza u javni dug Srbije.

To je onaj Zakon zbog koga se u decembru prošle godine digla velika prašina u javnosti, jer se saznalo da Srbija preuzima 19,3 milijarde dinara (ili 158 miliona evra) duga koji je navodno napravio Jat (ali i Er Srbija, vidi tekst Nebeske podvale, Peščanik). U tom Zakonu spomenut je i Aerodrom ”Nikola Tesla” kao pravno lice-poverilac kome država treba da plati dugove Jata/Er Srbije za izvršene usluge.

Ali…

Nešto se mnogo krupno i značajno, ipak, ne slaže.

A evo i šta.

Predsednik Nadzornog odbora Er Srbije Siniša Mali izjavio je (B92, 16.12.2014) da je ”ugovorom potpisanim s Etihadom, država preuzela na sebe isplatu starih obaveza koje je Jat ervejz napravio zaključno sa prošlom godinom”.

Obratite pažnju: ”zaključno sa prošlom godinom”. Dakle, 2013. godinom.

Za slučaj da se Siniša Mali zabunio, evo i citata iz Zakona o preuzimanju obaveza…:

”Član 2. – Republika Srbija preuzima kao javni dug Republike Srbije obaveze iz člana 1. ovog zakona, a u skladu sa Programom mera za izmirivanje obaveza privrednog društva Er Srbija prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba sa stanjem na dan 31. decembar 2013. godine.”

Dakle, 31. decembar 2013. godine.

Iz svega ovoga sledi zaključak da je ”rok trajanja” Zakona o preuzimanju obaveza… istekao i da Vlada nije smela da primorava Aerodrom da oprosti dugove Er Srbije.

Otuda se otvara pitanje zašto je Vlada Srbije i po kom Zakonu naterala Aerodrom ”Nikola Tesla” da otpiše 18 miliona dolara duga za usluge koje je pružio Er Srbiji.

Da li zato što poslovni rezultat nacionalne aviokompanije Er Srbija za prošlu godinu nije tako dobar kao što se priča u javnosti (čuveni naslov, tipa: ”Er Srbija leti ka profitabilnosti”), pa treba da se naštimuje poslovni uspeh?

Da li zato da se nacionalnom avioprevozniku obezbedi privilegovani status na Aerodromu, ukine konkurencija i tako smanje konkurentne sposobnosti drugih avioprevoznika?

Da li je to nedozvoljena subvencija države svojoj aviokompaniji, slična onoj koju je država davala Železari Smederevo i za koju Evropska unija sada ”galami” i traži od Vlade Srbije čvrste garancije da više neće državnim novcem pomagati Železaru?

Da li se može dogoditi da neka od aviokompanija – na primer: Lufthanza, Austrian erlajns, Turkiš erlajns, Aeroflot, Viz Er… – podnese tužbu ECAC-u (to je evropsko odeljenje IATA – svetskog udruženja aviokompanija) protiv Aerodroma ”Nikola Tesla” za podsticanje nelojalne konkurencije?

Usput: delegacija ECAC je upravo u dvodnevnoj poseti Beogradu, pa je moguće da istražuje po nekoj od tužbi.

Da li je Saša Vlaisavljević, v.d. direktora, tako napadno obaveštavao javnost o ”impresivnim poslovnim uspesima” Aerodroma da bi sada novac mogao da se presipa u kasu nacionalne aviokompanije?

Da li se Vlaisavljević održava u ”v.d. stanju” samo zato da bi poslušno izvršavao naloge Vlade?

Da li se to, možda, nastavlja partijsko upravljanje državnim preduzećima, a naš premijer nas ubeđuje da to želi odlučno da spreči?

Odluka Vlade da primora Aerodrom da se odrekne zarade u korist Er Srbije, ma koliko izgledala kao standardno presipanje iz šupljeg u prazno vlasnika (države) te dve firme, mnogo je više od toga.

Ta odluka mogla bi da sugeriše nekoliko neprijatnih saznanja.

Da nacionalnom avioprevozniku Er Srbija iz nekih razloga ne ide dobro i da mu treba takva finansijska podrška, a da se drugi suvlasnik – Etihad – ”pravi lud” i neće za to da daje novac.

Da Vlada daje finansijsku podršku mimo zakona i pravila Evropske unije.

Da Vlada na taj način protežira samo jednu (svoju) kompaniju i tako krši pravo slobodne konkurencije.

Da se nad sudbinom Aerodroma nadvijaju zlokobne slutnje strateškog partnerstva…

U međuvremenu, stigla je vest da je Aerodrom „Nikola Tesla“ za 12. februar zakazao vanrednu sednicu Skupštine akcionara, na kojoj će se odlučivati o postavljanju novih članova Nadzornog odbora. Sadašnji predsednik Nadzornog odbora je Snežana Paunović (SPS), a članovi su: Darko Glišić, Jovan Vorkapić, Goran Mirković, Petar Jarić, Aleksandar Marković i Dragoslav Stanković.

Na koga se tipuje kao šefa Nadzornog odbora?

Agencija Beta u svojoj vesti kaže da nisu objavljena imena članova koji će biti zamenjeni.

Kao mogući kandidat spominje se šefica jednog odeljenja (nevezanog za kor biznis) u Narodnoj banci Srbije. Ona je inače dobra drugarica jednog od članova srpske vladajuće nomenklature.

Peščanik.net, 22.01.2015.

Srodni linkovi:

Mijat Lakićević – Krik

Mijat Lakićević – Vučićevo čedo

Miša Brkić – Dosoljeno i bljutavo

Miša Brkić – Čarter čarobiranje

Miša Brkić – Inekcija profita

Miša Brkić – Nauk… još jednom

Miša Brkić – Nauk: Alitalia, Etihad i mi…

Miša Brkić – Nebeske podvale

Miša Brkić – Ima jedan Plan

Miša Brkić – Državno nedonošče

Miša Brkić – Otkud dva ugovora s Etihadom

Miša Brkić – Let iznad marketinga

Miša Brkić – Nebeska Srbija

Miša Brkić: Jat – cena sahrane

Miša Brkić – S Jatom odlazi i socijalizam