30. oktobra u centru Beograda pokret Antifa u akciji održao je fleš-mob akciju solidarnosti sa LGBT zajednicom, u kojoj je nekoliko desetina ljudi trčalo uz gej zastave.

Pokret Antifašistkinja i antifašista u akciji izveo je još jednu u nizu akcija, kojima se najavljuje antifašistički marš Solidarno protiv fašizma koji će biti održan 9. novembra. Akcijom solidarnosti izrazili su solidarnost sa lezbejskom, gej, biseksualnom i transrodnom zajednicom u Srbiji, kao jednom od najugroženijih društvenih grupa u zemlji.

Akcija je počela na Platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle je trebalo da krene Povorka ponosa, zabranjena od strane policije iz bezbednosnih razloga. Nakon trčanja kroz Knez Mihailovu ulicu uz uzvikivanje parole Solidarno protiv fašizma, akcija se nastavila kod spomenika na Trgu Republike, čime je Antifa poručila građanima da moraju solidarno sprečiti ponavljanje nasilja prema LGBT osobama, koje se dogodilo juna 2001. kada su huliganske i klerofašističke grupacije napale učesnike prve Povorke ponosa.

Akcija je izazvala interesovanje i odobravanje građana Beograda, koji su se u velikom broju nalazili u centru grada.

Inače, fleš-mob akcije su proteklih godina postale veoma popularan koncept protesta na zapadu. Fleš-mob akcija se sastoji od iznenadnog pojavljivanja aktivista, brzog i nenasilnog izvođenja akcije i isto tako hitrog završetka. Fleš-mob akcije su kontrateža savremenim PR konceptima, jer se akcije ne najavljuju nego se organizuju alternativinim komunikacijskim kanalima.

Pokret Antifašistkinja i antifašista u akciji protest 9. novembra počinju u 14 časova na Trgu Nikole Pašića, odakle će se marš prvo uputiti do spomenika žrtvama fašizma na Terazijama, a zatim i do Platoa, gde će se održati glavni deo programa. O detaljima marša Solidarno protiv fašizma javnost će biti obaveštena početkom novembra.

Tog dana, svi nazivi ulica i trgova na trasi marša biće simbolično promenjeni u Trg generalnog štajka, Bulevar antifašizma, Izbeglička ulica, Trg ženskog oslobođenja, Kvirska ulica, Romski trg i Plato solidarnosti.

Uskoro i video snimak akcije.

 
Antifašistkinje i antifašisti u akciji, 01.11.2009.

Peščanik.net, 01.11.2009.


[ssba-buttons]