Članovi i simpatizeri Anarhosindikalističke inicijative optuženi za međunarodni terorizam pušteni su iz pritvora u kome su bili od septembra prošle godine, odlukom Višeg suda u Beogradu kome je predsedavao sudija Dragomir Gerosimović.

Beogradski anarhisti Ratibor Trivunac (28), Tadej Kurepa (25), Ivan Vulović (25), Sanja Dojkić (20), Ivan Savić (26) i Nikola Mitrović (30) optuženi su za međunarodni terorizam jer su u noći između 24. i 25. avgusta 2009. ispisali grafit i bacili dva Molotovljeva koktela na zgradu ambasade Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu.

Početak suđenja anarhistima izazvao je veliko interesovanje građana, nevladinih ogranizacija i stranih posmatrača, od kojih je veliki broj ostao van sudnice u kojoj nije bilo dovoljno mesta za sve.

Zbog neočekivano teške optužnice, višemesečnog pritvora, zlostavljanja i ucenjivanja optuženog Tadeja Kurepe u zatvoru, formirana je Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista, a više intelektualaca iz zemlje i regiona je otvorenim pismom tražilo njihovo oslobađanje i odbacivanje optužnice.

Prema njihovom mišljenju, reč je o političkom procesu sa ideološkim motivima suđenja levici u Srbiji, što se dokazuje poređenjem sa paljenjem ambasade SAD februara 2008. godini posle mitinga Kosovo je Srbija, kada je jedna osoba poginula.

Nasurot optužnici protiv šestoro anarhista, za paljenje američke ambasade tereti se jedna osoba i to za izazivanje opšte opasnosti. Suđenje anarhistima nastavlja se 23. marta.

 
Peščanik.net, 17.02.2010.