Večeras policija nije dopustila aktivistima pokreta Antifa u akciji da na Mašinskom fakultetu prisustvuju tribini Srpskog sabora Dveri o studentskim protestima.

Oko 18h policija je zabranila ulaz studentima koji su hteli da prisustvuju tribini “Studentske demonstracije – 1968. danas: Pariz, London, Atina, Beograd?”

Kako navodi taj pokret, pripadnici MUP-a su naveli da oni “nisu poželjni na tribini”, i dodali i to da su instrukciju za zabranu ulaska aktivista pokreta Antifa u akciji dobili od organizatora.

Na pitanje otkud policija uopšte u prostorijama fakulteta, 15 aktivista je dobilo odgovor da je tribina zatvorenog tipa i da su “oni vlasni da budu tu i da im ne treba nikakvo odobrenje.”

Inače, tribine Srpskog sabora Dveri se već duže vreme održavaju u amfiteatru Mašinskog fakulteta, i predstavljaju javne a ne privatne skupove.

“Princip autonomije univerziteta zabranjuje ulaz uniformisanim licima organa reda na fakultete i univerzitet”, navodi pokret Antifašistkinje i antifašisti u akciji.

Na tribini je inače trebalo da bude predstavljena knjiga prof. dr Milana Petrovića “Studentski pokreti 1968”, a kao govornici su najavljeni prof. dr Kosta Čavoški, Predrag Dragić Kijuk, Vladan Glišić i prof. dr Milan Petrović.

Podsetimo, pokret Antifašistkinje i antifašisti u akciji je nakon zabrane Povorke ponosa 2009. održao skupove solidarnosti sa LGBT zajednicom, među kojima i Marš Solidarno protiv fašizma 9. novembra 2009. i fleš-mob akciju u centru Beograda, kao i niz akcija podrške za Rome, studente i radnike.

Rad organizacije Srpski sabor Dveri, njen ideološki profil i uticaj u društvu, tema je i najnovijeg serijala Insajdera B92.

Insajder o Dverima:

 
B92, 23.12.2010.

Peščanik.net, 24.12.2010.