Članstvo u EU jeste jedini put demokratizacije Srbije i njene demokratske budućnosti. Od nas zavisi koliko će taj proces trajati.

Budući da zastupamo evropske vrednosti i put modernizacije Srbije, Srbiju kao otvorenu zemlju, kao zemlju u Evropi – zahtevamo jasne poruke predsedničkog kandidata Demokratske stranke, Borisa Tadića u pravcu politike za koju se zalažemo. Sedamdeset odsto građana i građanki se izjašnjava za Evropu i zato predsednički kandidat Tadić ima obavezu da zastupa težnje upravo tih građana i građanki.

Nedovoljno jasne poruke Borisa Tadića i njegovi brojni ustupci snagama koje otvoreno istupaju protiv integracije Srbije u Evropu, mogu dovesti do apstinencije upravo onih koji su za evropsku Srbiju.

Zbog svega toga tražimo od Borisa Tadića da u poslednjoj nedelji kampanje jasno artikuliše evropski put Srbije i pozove na razgovor sve društvene aktere koji su njegovi prirodni saveznici za taj put,  pre svih političke predstavnike, odnosno stranke poput stranaka manjina, LDP i naravno nevladine organizacije.  To je najmanje što Tadić kao lider i predsednički kandidat koji očekuje podršku demokratskih snaga, može da uradi upravo zbog ciljeva koje ističe kao prioritete svoje politike.

Samo takva jasna politika i precizan plan mogu mobilisati sve proevropske snage i sprečiti povratak Srbije u najteža vremena.

Biljana Kovačević – Vučo, Komitet pravnika za ljudska prava;

Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji;

Nataša Kandić, Fond za humanitarno pravo;

Borka Pavićević, Centar za kulturnu dekontaminaciju;

Staša Zajević, Žene u crnom;

Miljenko Dereta, Građanske Inicijative;

Dinko Gruhonjić, Nezavisno društvo novinara Vojvodine;

Andrej Nosov, Inicijativa mladih za ljudska prava

 
Peščanik.net, 27.01.2008.