Foto: Konstantin Novaković
Foto: Konstantin Novaković

Nema dobrog razloga da Rusija anektira delove Ukrajine. Ruska vojska okupirala je ukrajinske teritorije, na njima raspisala referendum o pripajanju Rusiji i tobože na osnovu rezultata danas će ih proglasiti svojim. Neka bude da to ima smisla i da baš tako treba da se otimaju teritorije i šire granice. Nije teško zamisliti u skoroj budućnosti kako ukrajinska vojska osvaja/oslobađa te iste teritorije, na njima raspisuje referendum o pripajanju Ukrajini i na osnovu rezultata referenduma proglašava ih svojim.

Ništa tu ne menja na stvari ni to što je Rusija nedavno u svoj Ustav unela izmenu da niko u ime Rusije ne može da se odrekne pripojenih teritorija. Jer, isto tako i u ukrajinskom Ustavu stoji nešto slično (u vezi sa odricanjem) o teritoriji Ukrajine, pa to nije sprečilo Ruse da otimaju. Kao što su Rusi poštovali ukrajinski Ustav, treba verovati, ponašaće se Ukrajinci prema ruskom Ustavu. I pored referenduma, anektiranja i Ustava, stvari u Ukrajini odlučivaće se kao i do sad – golom silom.

Putin preti da ta sila može biti i nuklearna. On je davno još, negde naproleće ove godine, rekao da će Rusija svoje teritorije braniti i nuklearnim oružjem. Pa pošto će sad delovi Ukrajine postati Rusija, eto razloga da Ukrajinci budu meta nuklearnih projektila. Bedan je to izgovor: za odluku da upotrebi atomske bombe, Putinu nisu potrebni nikakvi referendumi, anektiranja i ustavi – on će to naprosto uraditi jer tako hoće. Životi Ukrajinaca, kao i samih Rusa, njemu ne znače ništa.

Nekoliko stvari se čini očiglednim. Prvo, Putin se u Ukrajini neće ni zaustaviti ni povući svojom voljom. Putinova vojska je u susednoj zemlji na jednom ne malom delu fronta već do nogu potučena, ali na taj poraz on odgovara referendumom, aneksijama i nuklearnim pretnjama. Drugo, iako ima jaku volju, Putinu nedostaje jaka vojska. Tu slabost on bi da nadomesti atomskim bombama. Odatle sledi novi izvod – Putin se kocka na sve ili ništa. S tim što njegovo ništa u propast može da odvuče i veliki deo čovečanstva.

Da referendumi i anektiranja nemaju nikakvog smisla pokazuje i to što teritorije koje će Rusija danas prisvojiti nisu sasvim pod okupacijom ruske vojske. Dakle, ima delova na obodu tih teritorija koji su i dalje čvrsto pod kontrolom Ukrajinaca, a Rusija će i njih pripojiti. To znači dve stvari: prvo, referendumi nisu održani na čitavoj teritoriji koja se želi proglasiti ruskom; drugo, sam Putin tako demonstrira da su referendumi nebitni, jer će (na papiru) uzeti i teritorije na kojima se nije referendumski odlučivalo.

Na te dve stvari nadovezuje se i treća: prisvajanjem teritorija Putin nije završio rat. On će rat protiv Ukrajinaca nastaviti, ali će moći da kaže da su na tim od sada ruskim teritorijama Ukrajinci u stvari okupatori i da ih zato mora oterati. Jeste, uvrtanje mozga. Kao da je Putinu do sad bio potreban neki posebno dobar razlog da gazi preko Ukrajine.

Da zaključimo: ništa se na takozvanom terenu neće suštinski promeniti posle Putinovih referendumskih i aneksirajućih predstava: Rusi i Ukrajinci nastaviće da se tuku jer se Putin preračunao, napravio grešku i sad se bori za svoju golu vlast.

Čitalac se do sad već podsetio, iako situacije nisu slične: Srbija je 2006. takođe (ustavnim) papirom požurila da zadrži u svom sastavu Kosovo. Kako se to završilo i posledice takvog kraja, gledamo evo već deceniju i po. Možda je i to razlog za radost u ovdašnjim režimskim medijima zbog današnje ruske aneksije: ako Putinu sada prođe ova ustavna papirna strategija, možda jednom uspe i nama. Iako na sve te stvari treba zapravo gledati obrnuto, upravo onako kako nam iskustvo nalaže – kao što nije prošlo nama, neće proći ni Putinu.

Peščanik.net, 30.09.2022.

UKRAJINA

The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)