Sreda, 20. maj 2009. u 19h, CZKD, Birčaninova 21

Almanah koji vam može poslužiti kao kratak, ali koristan vodič kroz književnu i ideološku neposlušnost.

Knjiga koja se bavi književnom kritikom, odnosno preciznije, dekonstrukcijom nacionalističke ideologije iz proizvoda literature i kulture od 80-ih do direktnog prožimanja literature i ideologije, kulture i politike.

*

 NASTUPAJU

politički i sovjetski komesari, Crveni Kmeri u srpskoj književnosti i kulturi, tzv. Gang of Four:

– Miloš Živanović

– Saša Ilić

– Tomislav Marković

– Saša Ćirić


SPECIJALNI GOSTI IZ ZEMLJE I INOSTRANSTVA

– Petar Luković

– Predrag Lucić

*

Tamo u tom budžaku, u podlistku lista Danas, jednom mesečno, ne hajući ni za juče ni za sutra, betonirano je sve vrednije u savremenoj srpskoj književnosti.

– Rajko Petrov Nogo, Glas javnosti

Koliko vidim, radiće se temeljno i naširoko, onako kako su politički komesati u SSSR-u, u doba „armiranog” komunizma, tražili od „trudbenika” da šalju i više betona nego što je potrebno.

– Goran Petrović, Politika

Oni nam donose na stranicama njihovog propagandno borbenog kompleta neku vrstu zidnih novina, kao iz vremena kineske kulturne revolucije, proglašavajući njihovo shvatanje literature kao jedino prihvatljivo i moguće.

– Marinko M. Vučinić, NSPM

Te nestrpljive, neuviđavne i željne priznanja ljude poneko odjednom vidi kao obnovljene književne boljševike i kao direktne potomke kineske „četvoročlane bande” s redenicima od reči.

– Miro Vuksanović, NIN

Istina, postoji nešto u većini tekstova koje Beton objavljuje što bi trebalo da bude nekakva, mada čudna, teorijska pretpostavka: to je odbojnost i prema samim rečima Srbin i srpsko, kao najgorim američkim propagandnim filmovima o Srbima.

– Radoman Kordić, Evropa

 
Peščanik.net, 15.05.2009.