Danas se navršava dve godine od početka seče platana u Bulevaru Kralja Aleksandra. U tim danima veći deo drvoreda je posečen, iseckan i pretvoren u piljevinu. Đilas još nije podneo ostavku zbog toga, kao ni urednici medija koji su obrađivali čitavu stvar, ali se ne može reći da ova bura u jednoj ulici i omalena borba između Davida i Golijata nije ostavila traga.

Za mnoge ljude slučaj platana predstavljao je neku vrstu, ranog ili kasnog, otrežnjenja, koje im je otvorilo oči i um za preispitivanje sebe i društva u kome živimo. Pošto sam tada bio u prilici da se upoznam sa detaljima o jednoj javnoj stvari, preda mnom se prvi put ukazala razmera kontrole koja postoji u javnom prostoru i sva okrutnost i beskrupuloznost sistema.

Posledica je bila da se inače prirodna i potrebna pretpostavka da je ono što se ne zna i ne vidi ipak nešto koliko toliko solidno i pozitivno, počela da nestaje. Ovde nismo imali posla sa Miloševićevom ratno-nacionalističkom mašinom, ili sa post5oktobarskom tamnom stranom, nego sa naizgled potpuno benignom razgradnjom javnog prostora navodno u ime humanističkih ciljeva bezbednosti i napretka. Mogli ste da vidite nešto što nije baš sasvim očigledno i nije bilo iz registra na koji ste navikli.

A videlo se da je čitav javni govor, pogotovo govor vlasti, čak i kada se tiče najobičnijih svakodnevnih stvari, potpuno izmišljen i manipulativan. Da su mediji, skoro svi mediji koji su deo sistema, samo uredni prenosioci te laži, da su sve stranke samo posmatrači te laži, uključiv i one koje su se ponudile da navodno predstavljaju građane i javno dobro. Ove uvide je onda samo trebalo produbljivati i polako se videlo da je celokupna javna šarada lažna i da ceo sistem služi isključivo privatnim interesima. Da ispod vela navodne brige za građane, grad i prirodu besni neobjavljeni građanski klasni rat. Privatni interes nasuprot interesu svih građana pokazao se kao neumoljiv i opremljen svim potrebnim oružjima za rat po dubini javnog prostora, od korupcije, do medija i svite.

Kao što je i onda moglo da se vidi, platani u ovoj priči se mogu slobodno zameniti sa građanima. I jedni i drugi su živa bića, i jedni i drugi nisu uspeli da uhvate korena.

„Bolni rezovi“ se i na jednima i na drugima prave bez mnogo skrupula.

Filozofija.info, 18.02.2012.

Peščanik.net, 19.02.2012.

PLATANI