Kijevski metro pre rata, foto: Filip Gurjanov
Kijevski metro pre rata, foto: Filip Gurjanov

Zašto Rusija agresiju na Ukrajinu naziva „specijalnom vojnom operacijom“? Zato što ne može da se pozove na bilo koji opravdani ili pravni ili pravedni razlog za rat koji vodi. Usled toga ne može ni da jasno iznese ciljeve rata, odnosno da Ukrajini podnese ratne zahteve.

Uporedimo položaj Ukrajine. Ona bi svakako mogla da objavi rat Rusiji, što nije učinila, i to bi bilo pravno zasnovano ili opravdano jer bi mogla da se pozove na pravo na samoodbranu kao na casus belli. A cilj bi bio povratak ukrajinskih teritorija, onih koje je okupirala Rusija.

Rusija naravno ne može da se pozove na isti razlog, bez obzira što Putin misli da je Ukrajine u celini zapravo ruska teritorija. Rusija takođe ne može da navede kao cilj rata povratak ukrajinske teritorije Rusiji, iako tome teži, jer bi to bilo očigledno protivzakonito i nepravično, jer je to ukrajinska teritorija.

Dalje, ne može se objaviti rat zapadu kolikogod da se misli da je Ukrajina zapravo pod okupacijom tog zapada. Jer bi to naravno značilo rat sa zapadom, koji bi nosio veliki rizik da bude izgubljen pored toga što bi bio agresivan, dakle nezakonit i nepravičan.

Konačno, pozivanje na druge nezakonite i nepravične agresije sa bilo čije strane, mada svakako ne sa ukrajinske, bilo bi isto kao i priznanje da je ruska agresija na Ukrajinu nezakonita i nepravična, kao što su bile te koje se navode kao primeri sličnih nezakonitih i nepravičnih agresija.

Ni ruske vlasti same, dakle, ne smatraju da bi njihova agresija nad Ukrajinom i sve žrtve i razaranja koji uz to idu mogli da se smatraju zakonitim i da imaju pravičan cilj. Izostaje casus belli, pa je reč naprosto o činu nasilništva.

Peščanik.net, 23.03.2022.

UKRAJINA