- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Cenzorska nesanica

Peticija za smenu novosadskih cenzora

 
Elite i zvaničnici ćute, imaju preča posla, ali na društvenim mrežama je vrlo živo – tema nedelje je cenzorska nesanica gospodina Fajgelja i njegov najnoviji projekat posrbljavanja srpskog jezika.

U znak protesta protiv neofašističkih praksi ograničavanja građanskih sloboda pod izgovorom zaštite ugroženih verskih/političkih osećanja „u narodu“, uz prateće nasilje nad jezikom, na mreži se stvara svojevrsni foto-album građanskog nepristajanja: Novosađani i namernici fotografišu se ispred zgrade Kulturnog centra Novog Sada u pozama koje razrađuju temu raspeća.

Memu je pokrenula građanska inicijativa „Novosadsko ubrojčavanje“ koja je za svega nekoliko dana na fejsu privukla par hiljada lajkova, inspirisana zabranom izlaganja slike studentkinje Danijele Tasić kao i odlukom novosadskog univerziteta da po kratkom postupku zabrani „Kampus fest“.

Pokrenuta je i onlajn peticija za smenu direktora KCNS.

U znak solidarnosti sa studentkinjom Akademije umetnosti, tekuću izložbu u KCNS povukao je mladi umetnik Dušan Vuletić, kao i profesor Akademije Borislav Šuput koji je uklonio svoje skulpture iz Likovnog salona u Katoličkoj porti.

Cenzuru je osudila asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije, kao i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine koji je umetnike i građane pozvao na bojkot svih aktivnosti i programa Kulturnog centra, podsećajući na ustavom garantovanu slobodu mišljenja i izražavanja.

Nekadašnji epicentar jugoslovenske neoavangarde, Kulturni centar Novog Sada osramoćen je ove sedmice i konkursom za izmišljanje reči koje zvuče „srpskije“ od već odomaćenih tuđica. Natječaj je sprovela parapolitička organizacija Treća Srbija, zloupotrebom javnih ustanova u Novom Sadu na čijem su se čelu našli njeni kadrovi u partokratskoj postizbornoj kombinaciji. Pobednik trke je reč „ubrojčavanje“ koja bi trebalo da zameni digitalizaciju.

Nezvanični šampion za najduhovitiju sprdnju sa fajgeljizacijom jezika zasad je twitter predlog za preimenovanje kanala RTS Digital u – TV Brojanica.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 23.10.2013.