Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Postoje neki muzički spotovi koji su lepši bez tona. Muzika je toliko loša da to prosto ne može da se sluša. A postoje i neki predsednici čiji TV nastupi mogu da se isprate samo u transkriptu, bez slike. I onda vidite da je scenario očajan, ali da glavni glumac mimikom, uzdisanjem, dramskim pauzama već godinama opčinjava obožavaoce rijalitija.

Najnovija epizoda Pink rijalitija u kojoj je Vučić ugostio Milomira Marića i Gordanu Uzelac trajala je 45 stranica. Iz tog galimatijasa skakanja sa teme na temu, utrkivanja da li će Vučić bolje da pohvali sam sebe ili će ga lepše pohvaliti njegovo dvoje uvek rado viđenih gostiju , izdvojio sam dve sličice.

Prvo, Vučić nam je otkrio da je bilo više ponuda za beogradsku novogodišnju jelku i dokazao da je to jedna od najboljih, najpovoljnijih i najpametnijih nabavki koje su sprovedene u istoriji kićenja Beograda. Naime: “Ja sam mislio da oni nisu tražili ponude, međutim jesu. Ovo je potpisao je Kristal Masak… Je l’ se opet neko onesvestio? Samo vodite računa ljudi, bićete opet optuženi da provodite državni udar, ima slatko da se smeju pošto drugačije ne mogu da se nasmeju. Pogledajte, ovo je ponuda 18 metara drvo, 63.500 evra je ponuda jelke, to je bez poreza, bez carine i bez montaže i demontaže. Iz Estonije stigla poruka Kristal Masak eksport menadžer Adam PDAS. Stiglo je još ponuda, Mag Goržolak Jašinski Olimpija džajant, krisman dekorešn, ova ponuda iznosi 80.986 evra, da vidite, precizno. Imamo još jednu ponudu ovde, gospodin Zalokar, MK iluminešn handals GMBH 75 hiljada evra”.

Možemo se samo nadati da je Vučić sve ovo izmislio ili da mu je neko od kompletnih idiota doturio pogrešan papir. Jer, ako nije, imamo problem. U Odluci o dodeli ugovora – u postupku javne nabavke “Kupovina novogodišnje jelke sa dekoracijom”, naime, stoji da je jedina ponuda za ovu jelku stigla od firme Keep Light doo i da neblagovremenih ponuda nije bilo. Kome su pisali Kristal Masak, Goržolak Jašinski i gospodin Zalokar? Kome su nudili jelke po 60, 75, 80 hiljada evra? Na koji način se dogovaraju (ili obavljaju) poslovi? Možda će to da prouče nadležni organi, jer Vučić nas je već izvestio da nabavku jelke “proučavaju sve nadležne službe, ali baviće se time i tužioci”, a on im “želi uspešan rad”.

Naravno, sve ovo izgleda kao jedan primer lošeg kriznog menadžmenta, poput onog “vađenja” u vezi sa sumnjivim donacijama za njegovu kampanju i za SNS, kada je smislio famozni model “trećeg čoveka koji donese 800 evra u kafanu, pa moli dvojicu da uplate donaciju od po 40.000 dinara”. Tada je Vučić, pravdajući jednu moguću nezakonitost, nacrtao drugu, za koju se takođe krivično odgovara, ali se ogradio da on ne zna da li se tako desilo, već da samo pretpostavlja.

Sada nije pretpostavljao već je bio siguran da su gospoda Zalokar, Masak i Jašinski imali ponude za jelke. I o tome više nema diskusije. A nadležni organi – na svoje radne zadatke i “uspešan vam rad”.

A na svoje radne zadatke moći će da se vrate i milioni Moskovljana pošto je saobraćaj u celoj Moskvi i Podmoskovlju ponovo uspostavljen nakon odlaska Vučića. Predsednik nam je, naime, objasnio da nisu zbog njegove posete čistili sneg, već automobile, desetine hiljada. I da takva počast nije ukazana nikome u istoriji: “Oni su očistili sa automobila, desetine hiljada vozila su sklonili. Da bi pokazali poštovanje prema Srbiji. Da bi pokazali poštovanje prema srpskoj delegaciji. Srpskom predsedniku, kakve to veze ima sa snegom? Nikakve. Ali kada mrzite onda vam nešto začepi i zakrči krvne sudove. I ne možete više racionalno ni da razmišljate, to je njihov problem”.

Znači, vi svi ljubitelji kapućina i piva, kojima su začepljeni krvni sudovi, zapamtite. Kada Vučić kaže čišćenje, on nikada ne misli na sneg. U njegov politički kod je zapisano čišćenje tipa “sto za jednoga”. Ili deset hiljada za jednoga. Znači – da se očisti, skloni sto automobila ili deset hiljada automobila da bi mogao da prođe jedan predsednik. U kontekstu.

Autor je novinar iz Beograda i saradnik Transparentnosti Srbija.

Peščanik.net, 27.12.2017.

Srodni link: Dejan Ilić – Idioti


The following two tabs change content below.
Zlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: „Rečnik korupcije“ (sa prof. Č. Čupićem), „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ (sa N. Nenadićem), „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“ (sa N. Nenadićem) i „Pod lupom – prva petoletka“ (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

Latest posts by Zlatko Minić (see all)