IZVODI IZ ŠTAMPE 27-30.03.08.

Predsednik Pokreta “Snaga Srbije” Bogoljub Karić ne može da predvodi listu svoje stranke na parlamentarnim izborima jer ne može da dobije uverenje o prebivalištu. Na listi poslanika SRS prvi je Vojislav Šešelj koji već tri godine nije u zemlji.
Iz saopštenja Pokreta, Dnevnik, 27.03.08.

Premijer Koštunica treba da ima na umu da Srbija nije Norveška, a još manje Švajcarska.
Jelko Kacin, funkcioner EP, Politika, 29.03.08.

Za razliku od Tadića, ne verujemo mnogo u „novog Dačića“ i „evropskog Palmu“.
Čedomir Jovanović, lider LDP, Blic, 27.03.08.

Lider radikala najozbiljnije razmišlja da posle izbora, iz Haga, podrži Vojislava Koštunicu kao kandidata za novog premijera.
Press, 29.03.08.

Šešelj danas ne bi u testamentu napisao da SRS ne sarađuje sa Koštunicom.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Večernje novosti, 28.03.08.

Gospodine Dinkiću, vi ste ovde pričali kao da smo mi neke male Đokice.
Velimir Ilić, tehnički ministar, Politika, 28.03.08.

Dok je Čanak tu, od buduće saradnje nema ništa, jer je on štetočina. Ljudi moji, on mene i Koštunicu naziva fašistima?!
Velimir Ilić, tehnički ministar, Kurir, 29.03.08.

Optužujemo vas (Borisa Tadića) za svaku novu žrtvu na Ibarskoj magistrali.
Iz saopštenja Nove Srbije, Glas javnosti, 29.03.08.

Izborni štab koalicije DSS-NS otkazao je u sredu gostovanje Vojislava Koštunice u emisiji TV Šabac, u udarnom terminu od 20 sati. Kako tvrdi direktor te televizije Milan Bečejić, premijer i lider DSS nije hteo da odgovara na pitanja gledalaca. Umesto njega, gost je bio Mlađan Dinkić, predsednik G17 plus i ministar ekonomije i regionalnog razvoja. Koštunica je, prema rečima Bečejića, prihvatio da gostuje na drugoj šabačkoj televiziji, TV As, ali u okviru zakupljenog termina. U takvoj vrsti emisije nema pitanja gledalaca.
Danas, 28.03.08.

Dragan Đilas pohvalio je preksinoć na jednoj jagodinskoj TV socijalistu Milutina Mrkonjića. Đilas je rekao da je popularni Mrka obnovio zemlju pre roka i da je inženjer za poštovanje, za čijim bi primerom trebalo da se povedu i drugi. Ove reči podgrejale su sumnju u glasine da je već ugovoren sporazum između DS i SPS o formiranju vlade nakon izbora.
Kurir, 29.03.08. 

Mogući sagovornici DS za postizbornu koaliciju mogu biti SPS, DSS i LDP.
Dragoljub Mićunović, funkcioner DS, Danas, 29-30.03.08.

DS i SRS otimaju se oko Miloševićevih naslednika, jer je Dačić, u odnosu na Jovanovića (Čedomira) i (Vojislava) Koštunicu ispao prilično lukaviji.
Glas javnosti, 30.03.08.    

Novosadski SPO-ovci nisu četnici.
Bojan Kostreš, funkcioner LSV, NIN, 27.03.08.

U Republici je trenutno registrovano 556 stranaka. O kakvom tu ozbiljnom političkom programu može biti reč, pa tu je najveći problem kakvo novo ime smisliti za partiju!
Stojan Drčelić, uvodničar, Blic, 28.03.08.

Grupa građana Čačanska građanska inicijativa odlučila je da za izbor odbornika raspiše konkurs. Oglas je već objavljen u lokalnom listu “Čačanski glas”, a slogan ovog konkursa je “Pameti, odazovi se”. Konkurs traje do 10. aprila.
Večernje novosti, 30.03.08.

DSS je od nekretnina prijavio samo Vo. Koštunicu. To je osoba koja, kad legne na kauč kod stručnog lica, a nije tetka, misli da je pametna ko četverosoban stan s lođom, a kad se pojavi Velja, već se oseća skučeno. Ko dvosoban stan bez lođe, ali ne i bez kolovođe.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 30.03.08. 

Da li sam ja jedini koji strahuje od sukoba između siromašnih „patriota” i siromašnih „izdajnika”, dok se bogate „patriote” i bogati „izdajnici” baškare na svojim jahtama i bazenima, sa bezbjedne distance gledajući kako umorni, razočarani, siromašni narod podjeljen u dva tabora proglašava jedan drugog za krivca.
Rambo Amadeus, muzičar, Politika, 28.03.08.

Među demokratskim političkim snagama u Srbiji trenutno ne vidim one koji imaju uši za našu muziku.
Pal Šandor, predsednik DZVM, Politika, 28.03.08.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić izjavio je da neće da objavi podatke o svojoj imovini, zato što to traži lider G17 plus.
Blic, 28.03.08. 

Velimir Ilić je više puta pokazivao svoju imovinu i govorio o njoj, nije krio ni bazen koji ima, čak je i nacionalnom servisu dopustio da ga slikaju kako se kupa u tom bazenu.
Dragan Šormaz, funkcioner DSS, Dnevnik, 28.03.08.  

Ugovor o koncesiji Horgoš-Požega je štetan ne toliko u materijalnom smislu, iako je ogromna količina mita koju je Velimir Ilić uzeo da bi se do toga došlo, nego zbog toga što bi to odvelo Srbiju u ćorsokak.
Nenad Čanak, lider LSV, Tanjug, 28.03.08.

Ovo je ocena pre izbora. Valja znati da se ocene daju na osnovu postojećih podataka, a ne na osnovu nagađanja o tome šta će biti ako, recimo, pobedi jedna ili druga politička alternativa. Posle izbora će se ceniti je li došlo do stabilizacije ili nije. Budući da je već ova ocena veoma rđava, pogoršanje bi bilo veoma skupo. Stoga ove izbore treba videti i kao pribavljanje kišobrana.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 28.03.08.

Možda je činjenica da su mu na novom terminalu aerodroma Hitrou izgubili prtljag kriva što je Vuk Jeremić na ministarskoj konferenciji ponavljao iste rečenice, među kojima je najzapaženija da su predstojeći izbori za Srbiju ključni posle 2000.
Politika, 30.03.08.

Početkom devedesetih predlagali su nacionalno spasenje porukama da jedemo korenje i ostanemo Srbi. Oni kojima se ovaj nacionalni meni nije svideo, napustili su Srbiju, oni koji su ostali, potrošili su zalihe „korenja“. Nećemo valjda iz početka.
Srđan Radulović, komentator, Blic, 27.03.08.

Obaveštajne službe Unmika identifikovale su na Kosovu deset kancelarija Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, piše dnevnik Koha ditore, a prenosi Beta. Pozivajući se na informacije neimenovanih zvaničnika Unmika, dnevnik navodi da je od deset kancelarija osam na severu Kosova, od čega su tri u severnom delu Mitrovice. U dokumentu čije delove dnevnik daje u faksimilu ističe se da MUP Srbije na Kosovu ima i svoje policijske stanice. “U jednoj od takvih stanica na severu Mitrovice bez smetnje delatnost obavljaju BIA i UBPOK”, piše dnevnik i dodaje da se u blizini zgrade u kojoj su smeštene te jedinice MUP-a nalazi i MUP-ova kancelarija za administraciju. Policijska stanica MUP-a Srbije u kojoj deluje i BIA, kako piše dnevnik, postoji i u Zvečanu, kao i posebna zgrada za administrativne poslove MUP-a i BIA. U Sočanici i u Lešku u opštini Leposavić postoje kancelarije MUP-a Srbije.
Glas javnosti, 27.03.08.

Državni sekretar za Kosmet Dušan Proroković juče je odbacio tvrdnje portparola Unmika Aleksandra Ivanka o postojanju kancelarija MUP-a Srbije na Kosovu… “Imam pametnijih stvari nego da svaka dva dana demantujem Aleksandra Ivanka”.
Glas javnosti, 28.03.08.

Unmik: Na Kosovu 161 ustanova Vlade Srbije.
Glas javnosti, 30. 03. 08.

Boris Tadić otkriva za “Novosti” da je deo vlade odstupio od dogovorene državne politike o statusu južne pokrajine.
Večernje novosti, 30.03.08.

Za mene je indikativno što SRS, obično najgrlatija u odbrani teritorijalnog integriteta zemlje, sa ideologijom proširivanja granica “velike Srbije” na liniju Karlovac – Karlobag – Ogulin – Virovitica, sada ćuti o predlogu koji direktno vodi podeli KiM.
Boris Tadić, predsednik Srbije, Večernje novosti, 30.03.08. 

Posledice kosovskog problema mogu se čak videti na ostrvima Komoro, gde jedno ostrvo pokušava da proglasi nezavisnost.
Vitalij Čurkin, diplomata, Večernje novosti, 30.03.08.

Kosovo do Komora.
Kurir, 30.03.08.

Beograd bi na duži rok mogao da prihvati doskorašnju strategiju kosovskih Albanaca koja se pokazala uspešnom: strpljenje i rad.
Boško Jakšić, komentator, Politika, 30.03.08.

Nas su borci tzv. OVK isterali iz svih bolnica i zdravstvenih ustanova na KiM.
Rada Trajković, direktorka Doma zdravlja u Gračanici, Danas, 28.03.08. 

Posle nacista, prvi put se u Evropi pojavljuju pravi ljudožderi, poput Tačija, koga evropski zvaničnici oslovljavaju sa “gospodine predsedniče vlade”.
Zoran Lončar, funkcioner DSS, Večernje novosti, 30.03.08.

Portparol Kfora Žan Luk Kotar izjavio je da su vojnici te međunarodne vojne misije 17. marta morali da reaguju na adekvatan način „jer nisu bili suočeni sa demonstrantima već sa ubicama“.
Beta, 27.03.08.

Nadam se da će Vlada Srbije ispuniti obećanje (po 200 evra mesečno nadoknade za lojalnost državnim organima Srbije). U suprotnom, ja ću propasti jer mi povratka u Kosovsku policijsku službu nema, niti imam šta da prodam i napustim Kosovo. Plašim se da će moja lojalnost za posledicu imati gladnih petoro usta i prazne školske torbe mojih pet ćerkica.
Vladimir Nedeljković, koji je sa 165 kolega iz policijske stanice u Gračanici odbio poslušnost komandi iz Prištine i stavio se na raspolaganje Srbiji, Blic, 30.03.08.  

Kod ovih novih kosovskih vlasti mnogo ispaštamo što se nismo odrekli države Srbije, a od Srbije nemamo baš mnogo pomoći zato što smo joj ostali verni… Ali, ako! Nećemo je se odreći, nema sile.
Misinaj, Goranac, Press, 30.03.08. 

Bivši predsednik opštine Štrpce Slađan Ilić rekao je da bi bilo najbolje da bivši ruski premijer Jevgenij Primakov ne započinje temu o podeli Kosova, jer je on u vreme bombardovanja 1999. imao šanse da pomogne Srbima i to nije učinio. Ilić pita zašto se Primakov sada pravi tako dobronameran. “Ako Primakov želi da nas preseli, moraće da upotrebi vojsku. Možda onu istu koju su Rusi prvi povukli sa KiM 2003, iako su tada ovde bili da bi, kako se tvrdilo, štitili Srbe”, naglasio je Ilić.
Kurir, 27.03.08.

Povodom tvrdnji nekih medija da Srbija basnoslovno plaća raseljavanje Albanaca iz severnog dela Kosovske Mitrovice, predstavnici Srba kažu da je to dobra ideja, ali da se Vlada Srbije toga nije setila.
Kurir, 28.03.08.

Jeremić (Vuk) za razliku od Tačija (Hašima) nije dobio priliku da posebno razgovara sa domaćinom, ministrom Dimitrijem Rupelom.
Politika, 30.03.08.

Evo par scenarija za neke koji bi sigurno imali više efekta od dosadašnjih. Preko puta američke ambasade podiže se velika šatra. Posle konferencije za štampu (na kojoj bi objasnili motive i ciljeve), članovi glavnog odbora DSS-a s Koštunicom na čelu ulaze u čador i otpočinju štrajk glađu. Posle mesec dana, kao živi kosturi, izlaze pred kamere i uzvikuju parole. Tu je CNN, tu je NBC, tu je CBS, potresna slika obilazi svet. Ali svet je surov. Možda ni to ne bi bilo u stanju da gane Buša i predsednike zemalja koje su bezočno prekršile naš Ustav. Treba preći na sledeći scenario. Svakog dana, recimo u podne, po jedan visoki funkcioner DSS dolazi pred američku ambasadu, održi govor, a onda se pospe benzinom i zapali. Evo, tvrd stojim, posle pedeset petog spaljivanja, svetska javnost više neće biti u stanju da podnosi strašne slike zapaljenih rodoljuba i eto dr Vojislavu – dan-dva pre nego što će se i sam užditi – nove runde pregovora. Ako već kažu da bez Kosova nema ni Srbije, ako Srbija već polako nestaje, onda bi u DSS mogli da porazmisle o ovakvom akcionom planu. Inače, mogla bi pasti senka sumnje da su skloni da za Kosovo žrtvuju živote drugih.
Svetislav Basara, uvodničar, Danas, 27.03.08.

Čaviću je na majici pisalo: Kosovo je Srbija. A to priznaju još Ujedinjene nacije. U čemu je onda greška? Pogrešio je što je Srbin. Bolje bi bilo da je Šiptar. Tad ne bi mogla da mu se desi greška.
Nebojša Jevrić, uvodničar, Kurir, 28.03.08.

Da je na majici gospodina Čavića pisalo “Kosovo je Evropa”, srpska bi se zastava, makar na pola koplja, zavijorila.
Brana Crnčević, humorista, Kurir, 29.03.08.

Javno izjavljujem da neću bojkotovati ni jednu robu koju mogu da priuštim svojoj porodici, posebno ne hrvatsku robu. Naprotiv, kupovaću je i u Hrvatskoj, jer je to još jedno od malobrojnih mesta gde mogu u inostranstvo… A vi se setite svih sličnih “odbrana” Srba i sličnih “bojkota”. Svi su počeli sa Kosova. Valjda je božija pravda da se takva “odbrana” tamo i vratila.
Vladimir Grujić, advokat, Danas, 28.03.08. 

Mislim da bi bilo veoma uputno, čak neohodno, učiniti napor da se bar približno utvrdi ta “realna cena” očuvanja celovitosti (Srbije). I to pre nego što građani svoja verovanja pretvore u svoje glasove na narednim izborima.
Mihailo Crnobrnja, fakultetski profesor, Danas, 28.03.08. 

U intervjuu agenciji AP, Emir Kusturica govorio o operi “Vreme Cigana” i o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.
Politika, 29.03.08.

Za mene, intimno, Kosovo jeste mesto gde sam stekao sebe, u vertikali sa sobom i Gospodom.
Nenad Jezdić, glumac, Večernje novosti, 29.03.08.

Nadam se da će se srpska vlada prema Srbima na Kosovu ponašati sa poštovanjem kao sa manjinom i da će vremenom pomoći Kosovu da se odvoji.
Džordž Buš, predsednik SAD, Večernje novosti, 29.03.08.

Prvi veliki korak je da se Rusija pozove da uspostavi vojne baze na teritoriji Srbije, čime bi se pariralo NATO dominaciji na Balkanu. To je u potpunosti izvodljivo obzirom na to da je Amerika prezauzeta Irakom i Avganistanom, a možda i Iranom. Nakon toga sledi drugi veliki diplomatski korak – trebalo bi da se sazove “Berlinski kongres 2008” na kome bi se rešilo srpsko nacionalno pitanje: autonomija Srba u Hrvatskoj, federacija Srbije i RS, kao i podela Kosova.
Vojin Joksimović, “istaknuti Srbin u Americi”, Glas javnosti, 29.03.08.

O prošlosti tihog podstanara srednjih godina (Stojana Župljanina), koji je živeo u iznajmljenom sobičku staklenih zidova u prizemlju kuće, od pogleda prolaznika skrivenog dvorišnim zidom, u komšiluku ne znaju baš previše jer o sebi nije mnogo govorio. Komšije pričaju da se predstavljao kao Bane, bez prezimena, i da je razveden. Ipak, kada zavire u sećanja, žitelji ovog dela Niša navode zanimljive pojedinosti. “Govorio je bosanskim naglaskom i bio je veoma pobožan. Skoro je u sve rečenice umetao Boga”, priča jedan od komšija koji je zamolio za anonimnost. Komšinica iz pekare u Knjaževačkoj ulici seća se jedne mušterije sede kose i brade, koja bi mogla da odgovara opisu Župljanina. “Bio je iznerviran kada je počeo post, jer ni u jednoj prodavnici nije mogao da nađe ništa posno. Sećam se da je prokomentarisao – Kako da očekujemo nešto od Boga, kada se tako ponašamo“, priča ova žiteljka Durlana.
Blic, 28.03.08.

Haški optuženik Stojan Župljanin uspeo je da pobegne na osnovu dojave nekoga ko je imao informaciju da planiramo njegovo hapšenje.
Rasim Ljajić, šef Nacionalne kancelarije za saradnju sa Haškim tribunalom, Blic, 28.03.08.

Taj isti mladić, star oko 20 godina i najverovatnije član LDP-a sve vreme je psovao i pretio da će j….. mater i nama i Koštunici, ali je promenio mišljenje posle moje vaspitne mere (šamara).
Aleksandar Tijanić, direktor RTS, Glas javnosti, 28.03.08.

On (Aleksandar Tijanić), kaže da je „incident u Palati pravde sračunat i podmetnut. Računali su da ću više da ga bijem, da bi me posle u njihovim medijima prikazali kao divljaka koji tuče ljude po sudovima. Međutim, na njihovu žalost, nije bilo potrebe za tim. Dečko je uspešno prevaspitan posle samo jedne ćuške”.
Press, 28.03.08.

Aleksandar Tijanić je udario dečka koji mu je rekao: „Stidi se“. Problem je što se to ne dešava prvi put i što bi svuda u svetu Tijanić bio gonjen zbog nasilničkog ponašanja. To je sve užasna bahatost. Da li koristi pesnicu, šamar ili Radiodifuzni servis, skoro je svejedno.
Biljana Kovačević-Vučo, pravnica, Blic, 28.03.08.

Crnogorac koji klikće da nije Srbin, neka vidi čije je kopile!.. Sadašnje crnogorsko antisrpstvo zabrinjava čak i zagrebačko antisrpstvo, jer je nekulturnije čak i od purgerske (hrvatske) srbomrzije!
Momir Vojvodić, pesnik, Glas javnosti, 27.03.08.

Poslao sam vam pismo s naslovom “Baćuška Nikiforov se zaneo”, a vaš naslov je glasio “Lepo je biti veliki narod”.
Dragoljub Tatomirović, nezadovoljni čitalac, Glas javnosti, 30.03.08. 

Mada mi se utroba prevrće kad čujem da je neki srbijanski grad po „danke Dojčland“ sistemu proglasio Putina za počasnog građanina, pretpostavljam da se slična abdomenska situacija dešava i njemu.
Dragoljub Petrović, kolumnista, Glas javnosti, 28.03.08.

Omaška ili taktika, tek na adresu srpskog premijera tehničke vlade Vojislava Koštunice u ponedeljak nije stigla čestitka za 64. rođendan od ruskog predsednika Vladimira Putina. Ne bi možda ni bilo razloga za pitanje šta to zapravo znači i da li je izostankom ovog gesta Putin Koštunici stavio do znanja da mu ovaj više nije mio, da pre dva meseca predsedniku Tadiću nije iz Moskve stigla srdačna rođendanska čestitka.
Glas javnosti, 27.03.08.

“Borićemo se još”, “Dajemo Bosnu za Srpsku”.
Transparenti sa protesta u Banjaluci, Beta, 28.03.08. 

Veliki brat je uzeo Evropu pod svoje, a neki novi mračni Centralni komitet određuje vrstu i opseg neškodljivosti tema. Onaj ko se u taj koncept dirigovanog pevanja u horu ne uklapa, biće surovo kažnjen. Jer, veliki brat ne trpi aljkavost sveta. Voli da svi budu složni i da hor peva harmonično. A kad smo već kod hora i kod pevanja, nije na odmet zapitati se “Da li će Evropa umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj?”
Mirjana Bobić-Mojsilović, kolumnistica, Večernje novosti, 30.03.08. 

Mi ličimo na Evropljane ne zato što smo antropološki takav tip, nego zato što smo sofisticirani kao Evropljani.
Branka Prpa, istoričarka, Politika, 29.03.08.

Kelti nisu nestali sa istorijske scene. Oni su se “smešali” sa našim stanovništvom. I danas je reč “mališa” identična na našem i keltskom gejlik jeziku. Reč “pingvin” je dvosložna reč i kod njih znači “pernato ševrdalo”. Mi imamo planinu Taru, a u Irskoj takođe postoji istoimena planina i na njoj su krunisani svi irski kraljevi. U Srbiji Užičane zovu Ere, dok je staro, izvorno ime Irske takođe Era.
Aleksandar Petrović, muzičar, Večernje novosti, 29.03.08.

Zanimljivo je da su jagnjeće sarmice nacionalno jelo i u Škotskoj, ali tvrdim da su naše hiljadu puta ukusnije.
Branko Cvejić, glumac, Večernje novosti, 30.03.08.

Naši novobogataši postali su darežljivi prema crkvi… ali zato su prema zaposlenima u svojim firmama nimalo hrišćanski raspoloženi.
Živica Tucić, analitičar, NIN, 27.03.08.

Srbi su čuvali celu tu predstavu zvanu hrišćanstvo ovde (u Prizrenu). Pa, koji je to preokret istorijskog točka? Zašto je nama, Srbima, dato to hrišćanstvo, pa smo ga onda branili. Mogli smo bez svega toga.
Milena Marković, reporterka, Večernje novosti, 30.03.08. 

Čudo je kako smo lustraciju i katarzu doživeli za vreme Tita, od samog dolaska partizana. Svi su hrlili u partiju (ja nisam), u promenu društvene svojine, u bratstvo i jedinstvo. Čim je Tito umro, mi smo se vratili u naš genetski kod “nebeskog naroda”.
Bora Todorović, glumac, Večernje novosti, 30.03.08.

Svaka zajednica zasnovana na pravilima podrazumeva odustajanje od dela suvereniteta, a EU nije nikakav izuzetak. Ako pak od nje još dobijate i pomoć da biste se menjali nabolje – u ovom poslu ste, moglo bi se reći, jako dobro prošli.
Jovan Teokarević, docent BU, Vreme, 28.03.08.  

Srbija je propustila već mnogo vozova, a sada stiže poslednji. Zove se “ekspres Evropa”.
Dimitrij Rupel, šef slovenačke diplomatije, Večernje novosti, 29.03.08.

Dobrica Ćosić u najnovijem intervjuu pokazuje veliko neznanje o tome šta je uopšte EU.
Vladimir Gligorov, ekonomista, Blic, 30.03.08.

Zakletva je u SAD sveta stvar, pravi simbol, kao i ćurka.
Miroslav Lazanski, komentator, Politika, 30.03.08.

Ne podnosim poraz ni u kafanskoj tuči ni u intelektualnoj raspravi.
Siniša Kovačević, pisac, Blic, 30.03.08.

Ono što se ne može tolerisati jeste činjenica da je zauvek izgubljena misija kritičara kao promotera kulture i umetnosti – što zbog neznanja, što zbog gluposti, što zbog arogantne obesti. Olako izricanje sudova na osnovu neproverenih informacija ili čistih izmišljotina valja ostaviti političarima i njihovim medijskim pomagačima.
Gorčin Stojanović, reditelj, Blic, 28. 03. 08.

Nisam cenila Mondrijana, misleći da svako može da nacrtka one kvadratiće, dok nisam videla njegovu retrospektivnu izložbu gde su bili izloženi i neki njegovi rani radovi. Kada sam videla njegove realistične pejzaže, promenila sam mišljenje. Ako ne naučiš da nacrtaš drvo, ne možeš ni crtati bele kvadrate. Kod nas to uglavnom nije slučaj.
Milica Kralj, rediteljka, Dnevnik, 27.03.08.

 
Peščanik.net, 30.03.2008.