IZVODI IZ ŠTAMPE 10-13.04.08.

Ne ponuditi Srbiji SSP čak ni posle Haradinajevog oslobođenja, znači suštinski je ne želeti u EU.
Slobodan Antonić, analitičar, Politika, 10.04.08.

Prema podacima UNHCR-a, Srbija zauzima visoko četvrto mesto među državama čiji su građani u 2007. godini najčešće tražili azil u razvijenim industrijskim zemljama. Na prvom mestu su bili Iračani (ukupno 45.200 zahteva), slede Rusija (18.800) i Kina (17.100), onda dolazimo mi s 15.400 tražilaca azila, pa Pakistan, čiji su državljani uputili 14.300 molbi. Očigledno je, međutim, da je Srbija po broju zahteva za azilantskom zaštitom u odnosu na ukupnu populaciju ubedljivo bez premca. Takođe je zabrinjavajući i podatak da je, kada su građani Srbije u pitanju, veoma mala stopa odobrenih zahteva, što praktično znači da su tzv. zemlje prijema procenile da naši državljani u velikoj meri zloupotrebljavaju instituciju azila.
Dnevnik, 10.04.08.   

I Zemun i Beograd su bili “porobljeni”. Beograd od Otomanske imperije, Zemun od Austrije. I, kako su ti Srbi, pod te dve okupacije, živeli? Ko je u stvari bio potlačen? Po izjavama patriotskih diletanata ispada da su Srbi u Šumadiji, pod Turcima, bili slobodni, a oni preko, u Evropi, živeli su u ropstvu.
Dragan Stojković, čitalac, Danas, 11.04.08.

Časopis za decu „Mali vitez 1”, koji se distribuira po osnovnim školama, objavio je u najnovijem broju strip „Zorka smorka”, koji dotiče i političke odnose Srbije sa SAD i Rusijom. U dijalogu Zorke i njenog gosta iz Amerike, on pita zašto smo se mi, Srbi, „tukli sa svima”, i konstatuje: „zaratili ste s najvećom silom na svetu”. Na to Zorka odgovara: „E, vala nismo… nismo nikad ratovali s Rusijom”… U umetničkom savetu „Viteza” su Matija Bećković, Minja Subota, Vuk Bojović, Dragomir Brajković, Grozdana Olujić, Milovan Vitezović, Rajko Petrov-Nogo, Slobodan Pavićević, Bora Đorđević, Spasoje Grahovac, Tihomir Petrović i Sveta Vuković. U impresumu časopisa se navodi i da je rešenjem Ministarstva kulture iz 2001. časopis „Vitez” postao publikacija od posebnog interesa za obrazovanje i kulturu.
24 sata, 11.04.08.  

Podsećamo javnost da je politika ove koalicije (DSS i SRS), kako su sami rekli, da spreči DS i listu “Za evropsku Srbiju” da potpiše SSP i dalje investicije u Srbiju, a pri tom to ne ometa tehničkog premijera da požuri u Čačak i otvori toplanu koja je u potpunosti izgrađena sredstvima EU.
Jelena Marković, funkcionerka DS, Tanjug, 12.04.08. 

Čuju se argumenti da Norveška i Švajcarska nisu u EU i da im ništa ne fali. To jeste tačno, ali se istovremeno postavlja pitanje da li je Srbija, ovakva kakva je, više nalik tim visoko razvijenim zemljama ili Rumuniji i Bugarskoj koje su već članice EU, odnosno Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i BiH, koje sve nastoje da što pre postanu članice.
Mihailo Crnobrnja, bivši diplomata, Danas, 12-13.04.08.

Verovanje o nekakvom “bogatstvu” Srbije je potpuno pogrešno: treba samo pitati one koji su naširoko pisali o tome kako će Slovenija propasti bez srpskih malina šta danas o tome misle.
Branko Milanović, ekonomista, Blic, 13.04.08.

Najartikulisanija nacistička misao po ovom pitanju (ujedinjenoj Evropi) će se iskristalisati 1942. na velikoj konferenciji u Berlinu na temu “Evropska ekonomska zajednica”. Zaključak konferencije: jedinstveno tržište sa rajhsmarkom kao referentnom valutom. San različit od sna Bundesbanke devedesetih godina?
Miroslav Lazanski, vojni komentator, Politika, 12.04.08. 

Gospođo Smajlović (Ljiljana, glavna i odgovorna urednica “Politike”), kako vam nije neugodno, ako niste u stanju da u svom listu objavite nešto što bi pogodovalo razvijanju prijateljskih odnosa sa bratskom nam Slovenijom, nemojte, zaboga, ni trovati te odnose i buditi stare i nove nacionalizme… Slična sam pisma bio prisiljen da šaljem i vašim kolegama davnih osamdesetih i devedestih godina. Pa zar se u međuvremeno ništa nije promenilo (u “Politici”)?
Radoslav Đerić, čitalac, Politika, 12.04.08.  

Prema istraživanju ministra za nasamarivanje naivaca i drugih naivnih umetnika, dakle ministra Nasamardžića, koje je sprovedeno na uzorku šire rodbine Karađorđa Vukadinovića, Srbi sve manje žele da uđu u EU bez Rezolucije 1244 , ali zato sve više žele da uđu u Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika i ostale saveze sa one strane Berlinskog zida. Koji je srušen, ali tu je graditelj Velja. Konferenciji za novinare prisustvovao je i rodonačelnik uzorka Vukadinović Karađorđe, profesionalna mirođija u svakoj čorbi i novi srpski politički mislilac.
Dragoljub Petrović, uvodničar, Kurir, 13.04.08.

Već 200 godina velike sile mešaju se u naše unutrašnje stvari. Da smo velika sila, mešali bismo se i mi.
Milan St. Protić, bivši diplomata, Glas javnosti, 10.04.08.

Mi visoko cenimo odluku srpske vlade o ukidanju viza ruskim građanima, ali Moskva zasad ne razmatra pitanje ukidanja viza (državljanima Srbije).
Iz izveštaja Itar Tasa, Beta, 12.04.08. 

Ravnogorski pokret Srbije, Crne Gore, RS i dijaspore od Vlade Srbije je zatražio potpisivanje vojnog saveza sa Rusijom, te da se dobrovoljcima vičnim ratovanju dozvoli da se stave pod patronat države.
Glas javnosti, 12.04.08. 

Koalicija “Za evropsku Srbiju – Boris Tadić” u Kraljevu počela je juče (sreda) kampanju za lokalne izbore simboličnim otvaranjem novog mosta na Ibru, pre nego što to bude učinio premijer Vojislav Koštunica na ceremoniji zakazanoj za petak.
Danas, 10.04.08.

Prilikom jučerašnje (petak) zvanične svečanosti povodom otvaranja mosta (na Ibru) prvi su preko njega prešli Vojislav Koštunica i Velimir Ilić.
Politika, 12.04.08.

Tek što je razočarana Sabrina (pevačica) otišla iz Čačka, premijer i ministar (Velimir Ilić) su “pustili u rad toplanu”. U čaršiji kažu da se Sabrina žalila da joj je bilo hladno u hotelu. Na plus 20!
Kurir, 13.04.08.

Prebrojaćemo se posle izbora koliko je, sa jedne strane, dobila Solanina lista, a koliko, sa druge strane, srpska lista.
Tomislav Nikolić, funkcioner SRS, Večernje novosti, 10.04.08.

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je ta partija izuzetno ponosna što predstavlja prepreku da Vojislav Koštunica ponovo bude predsednik Vlade Srbije.
FoNet, 10.04.08. 

Vojvođanski Mađari se već dugo zalažu za personalnu i teritorijalnu autonomiju, ali naša stranka takav anticivilizacijski koncept ni u ludilu neće prihvatiti.
Borko Ilić, funkcioner DSS, Glas javnosti, 12.04.08. 

Građanin Vlado Čučković je predložio kako da manjine savladaju prepreku koju im je podigao Ustavni sud. On predlaže da nekoliko manjinskih stranaka formira koaliciju “Ostali građani Srbije”, koja bi prikupila 10.000 potpisa. “Ako koalicija dobije dva poslanička mesta, u Skupštinu ulaze prva dva kandidata sa liste, ali posle šest meseci podnose ostavku i ulaze naredna dvojica”, predlaže on i tvrdi da Romi, Bošnjaci, Rusini, Makedonci i “ostali” mogu prikupiti dovoljno potpisa, te da bi Grupa građana “Samo natalitet Srbiju spasava” tu manjinsku koaliciju podržala sa više od 2.000 potpisa, jer “su i Internet korisnici manjina”.
Glas javnosti, 11.04.08.

Način koji se ispoljava u medijskim istupima kandidatkinje za gradonačelnika Beograda (Biljane Srbljanović), zastrašuje po svojoj ostrašćenosti.
Branka Otašević, TV kritičarka, Politika, 10.04.08.

Kada sam slušao ton kojim lideri koalicije Čanak-DS-G17 saopštavaju da je kolektivno ludilo zalagati se da je Kosovo Srbija i kada sam čuo kako tvrde da veruju svojim očima da je Kosovo nezavisno, tada sam kao i svaki građanin Srbije, video njihovo pravo lice.
Vojislav Koštunica, tehnički premijer, Press, 12.04.08.

Evo, sad bi mogao da uvredim Koštunicu kao što on mene vređa svaki dan, ali neću.
Boris Tadić, predsednik Srbije, Politika, 12.04.08.

Savetnik lidera DSS-a Vojislava Koštunice i kandidat za gradonačelnika Novog Sada Branislav Ristivojević juče pre podne u novosadskom naselju Liman nasrnuo je na štand LDP-a na kojem su se u tom trenutku nalazile dve devojke od dvadesetak godina. U njegovom društvu bio je drugi na izbornoj listi DSS-a u Novom Sadu Rade Basta. Uz povike da su devojke na štandu izdajnici, iscepali su plakate koji su se tu nalazili.
Danas, 12-13.04.08.

Kao što smo i mi bili jedna od mnogih organizacija koje su podržavale izbor Koštunice za predsednika tadašnje SRJ, želimo da ovom akcijom (“Posipanje pepelom”) simbolično iskažemo kajanje zbog velike greške koju smo učinili.
Iz saopštenja novosadskog Otpora, Blic, 12.04.08. 

Vozaču kamiona koji je izgurao Dačićev (Ivica) automobil s puta, očigledno nije bilo svejedno kada je video da iz drugog automobila izlazi Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije, u pratnji telohranitelja, jer se dao u beg. Pokušavajući da ga smiri šalom, Palma je doviknuo za njim: “Vrati se Bagzi, nećemo ti ništa”.
Politika, 11.04.08.

Tokom boravka na KiM predsednik IO SPS Branko Ružić i koordinator za KiM Dejan Radenković sa saradnicima izloženi su maltretiranju, neprimerenom pretresu i premetačini službenog vozila u potrazi za oružjem.
Iz saopštenja SPS, Večernje novosti, 13.04.08.

Muževi da jave suprugama, a supruge muževima da uključe bojler, da pravite četvrto dete. Za svako četvrto dete 200 evra mesečno, do punoletstva. To mi nudimo.
Dragan Marković Palma, lider JS, Beta, 12.04.08.

Postoje čak i dokazi da je deo birača i rukovodstva SPS glasao za Tadića.
Milorad Vučelić, socijalista, Kurir, 12.04.08.

DS je pozvavala juče DSS da građanima “predoči sadržaj partijskog sporazuma Koštunica-Šešelj”.
Glas javnosti, 13.04.08.

Ako ne u pobedu, biće u smrt.
Završetak predizbornog govora Jovana Krkobabića, predsednika PUPS, Beta, 12. 04. 08.

Domaći izborni lonac ne stigne ni da baci prvi ključ, a već zamiriše neka evropska ili američka mirođija.
Večernje novosti, 13.04.08. 

Više je nego evidentan uticaj EU, Karle del Ponte preko njene knjige, pa do Solaninih izjava (na izbore u Srbiji).
Dubravka Filipovski, funkcionerka NS, Večernje novosti, 13.04.08.

Je l’ Tadić, Koštunica i Nikolić pričaju Miloševićevim rečima? Je l’ pričaju da je Kosovo Srbija? Je l’ govore da je nelegalno bombardovana Srbija? Je l’ govore da je osnova borbe Srbije za Kosovo Rezolucija 1244? A šta su govorili 2000. godine? Bilo bi dobro da su to govorili 1999. i 2000. Oni su došli na našu politiku, mi svoju politiku ni za jotu nismo promenili u nacionalnom smislu. Kad danas slušam šta govore drugi političari, moram da postavim logično pitanje – što su nas rušili? U čemu je razlika?
Ivica Dačić, lider SPS, Politika, 11.04.08.

Neki misle da je velika greška bila što se nije desio 6. oktobar. Da li to znači da je na glavnom trgu trebalo postaviti giljotinu?
Petar Ignja, uvodničar, NIN, 10.04.08. 

Oni još više zli jezici kažu da svi ti postupci koje je ona vodila mirišu ili na naručenost (trebalo je opravdati demonizaciju Srba), ili pristrasnost suđenja (Del Ponteova sama ne krije svoju zlobu prema Srbiji i Rusiji), a u stvari, u postupcima po značajnim delima, ono osnovno Karla uopšte nije radila.
Andrej Feđaši, komentator, Danas, 10.04.08.

I bivša tužiteljka žrtva interesa Švajcarske da prizna nezavisnost Kosova: Karli srpska sudbina.
Glas javnosti, 10.04.08.

Oslobađanjem Haradinaja imaćemo gotovo stoprocentnu javnost u Srbiji koja će biti protiv saradnje sa Tribunalom i to će, konkretno, uticati i na same operativce koji rade na lociranju haških optuženika jer su i oni živi ljudi.
Rasim Ljajić, tehnički ministar, Glas javnosti, 12.04.08.

Haški tribunal izrazio je “zabrinutost” zbog “obmanjujućih komentara” nekih zvaničnika u Srbiji povodom oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju. Predstavnica suda Nerma Jelačić nazvala je “netačnim” tvrdnje nekih srpskih zvaničnika da je ubijeno više svedoka protiv Haradinaja koji su bili u zaštitnom programu Tribunala.
Beta, 10.04.08.

Nije tačno da sam u svojoj knjizi napisao da smo svaki dan ubijali Srbe ili srpske policajce. Nije tačno da je ubijeno devet svedoka koji je trebalo da svedoče protiv mene. Samo je jedan poginuo u saobraćajnoj nesreći u Crnoj Gori. U procesu je protiv mene svedočilo 100 ljudi.
Ramuš Haradinaj, bivši haški optuženik, Glas javnosti, 13.04.08. 

U Srbiji se niko nije setio da skuplja potpise za prenos suđenja Haradinaju, ali su zato svi radikali stali u red da parafiraju papir za “Šešelja uživo”. Zašto? Zato što Haradinaj ne učestvuje na izborima za srpsku skupštinu, pa nismo zainteresovani za “evrovizijsku razmenu”. Da smo taj haški cirkus gledali uživo, možda bismo dževu mogli da dignemo i nekoliko meseci ranije, pa da kukamo i lelečemo na vreme, a ne sad kad je stvar finiširana na našu štetu i kada je ovaj vrag uspeo da dobije haški virgo intakta sertifikat. Ovako, uživajte u Šešelju. Dok ne oslobode i Gotovinu. I njemu, inače, sude zbog zločina na Srbima. Jeste li već čuli?
Dragoljub Petrović, uvodničar, Glas javnosti, 11.04.08.

Psihijatar prepostavlja da je Stanišićeva (Jovica) depresija posledica bolnog ulceroznog kolitisa od kojeg pati već godinama. Pojedini domaći neuropsihijatri… strahuju da takvo stanje može Stanišića da dovede i do želje za samoubistvom.
Glas javnosti, 13.04.08.  

Prvi su napustili radna mesta zaposleni u gnjilanskom kraju, najmanje 250 policajaca i radnika pravosuđa. “Ni do danas niko nije ništa dobio. Nadaju se da će dobiti… U Prištini bi ih primili opet na posao, ali kako sada da se vrate kada su izašli zbog nezavisnosti. Plaše se da bi to bilo shvaćeno kao da sada to priznaju”, kaže Vesna Jovanović iz gnjilanske opštine. Ona dodaje: “Narod ovde, u Pomoravlju, gde inače niko nije ni došao da im javi niti obrazloži bilo šta, izdržaće nekako dok se ne završe izbori. A, ako ni tada ne dobiju ništa, onda smo u gadnom problemu. Većina kaže da posle svega ne bi ni u Srbiju, već da traže azil”.
Blic, 10.04.08.

Ministar za Kosovo i Metohiju je najodgovorniji. On je to (napuštanje posla) sugerisao narodu i on je davao ta obećanja. Sramota! Ne samo što je obećavao, on i deli narod! Na severu Kosova policajci su dobili plate i iz Prištine i iz Srbije, a južno od Ibra, gde je narod najugroženiji, niko ništa.
Goran Arsić, načelnik Kosovskog okruga, Blic, 10.04.08.

Mislim da bi svi srpski političari trebalo što češće da idu na Kosovo i pomognu našem narodu dole. Ja na Kosovo odlazim često, moja verenica je iz Štrpca.
Borko Ilić, funkcioner DSS, Kurir, 11.04.08.

Predlažem da vlada Kosova za Srbe na Kosmetu izdvoji duplo više novca nego što to čini Vlada Srbije.
Ramuš Haradinaj, bivši premijer, Press, 13.04.08.

Ako nije postojala saglasnost u našoj Vladi i političkom javnom mnjenju da treba pokrenuti tužbe protiv velikih i uticajnih država, nije mi jasno zbog čega nismo tužili, recimo, Senegal , koji jeste velika afrička islamska država, ali nije članica SB UN.
Dušan Proroković, funkcioner tehničke vlade, Danas, 11.04.08.

Naše žalbe pred Savetom bezbednosti UN prilično talasaju diplomatsko javno mnjenje u svetu, ali nam ne daju mnogo konkretnih rezultata.
Dušan Proroković, funkcioner tehničke vlade, Kurir, 10.04.08.

Želimo da naša deca u budućnosti, kada pomisle na prijatelja, pomisle na Albance, a oni na Srbe. Tada će Kosovo biti više srpsko nego što je ikada bilo.
Čedomir Jovanović, lider LDP, Beta, 12.04.08. 

Ministar za poljoprivredu Slobodan Milosavljević izjavio je da Vlada Srbije nije informisana o pretnjama tužiocu za ratne zločine i pojedinim ministrima.
Beta, 12.04.08.

Izjavom da zna da se general Ratko Mladić nalazi u Srbiji, Vladimir Vukčević (tužilac za ratne zločine) je direktno nabio prst u oko Vladi Srbije. Nije njegovo da strancima priča da je Mladić u Srbiji, već da učestvuje u njegovom hapšenju. S druge strane, Vukčevićeva izjava da Tužilaštvo za ratne zločne sarađuje sa Natašom Kandić automatski ga diskvalifikuje kao odmerenu osobu i povećava mu broj potencijalnih neprijatelja.
Božo Prelević, bivši koministar policije, Glas javnosti, 12.04.08.

Imao sam informaciju da je Radovan Stojičić (ubijen 1997.) desna ruka Slobodana Miloševića, a to se ne sviđa Mirjani Marković i da se Stojičiću zato loše piše.
Radisav Gvozdenović, bivši policajac, Beta, 12.04.08. 

Ali i od goreg (estetika “Pinka”) ima gore. “City records” ponosno reklamira CD pokojnog Tošeta Proeskog, “Toše Proeski Live”. Dakle za samo 299 dinara možete dobiti tragično nastradalog Tošeta “u živo”, pokoj mu duši. Zar to nije morbidno? Ako već ne mogu da se suzdrže da zarađuju na mrtvom čovjeku, moraju li da vrijeđaju ožalošćenu publiku? Dovoljno je u reklami bilo reći “Jedan od poslednjih koncerata…”. Ali, tako vam je kad pustite protagoniste prigradske supkulture da povjeruju u svoju estetiku. Onda se ne libe da nam demonstriraju i svoju izopačenu etiku.
Rambo Amadeus, muzičar, Blic, 12.04.08.    

Od ulaska Rusa i partizana 1944. u Beograd nije bilo veće operacije.
Aleksandar Tijanić, direktor RTS o “Evrosongu”, Politika, 11.04.08.

“Golubnjaču“ su u Beogradu odbranili ljudi iz politike sa kojima se Milošević obračunao na Osmoj sednici: da nisu dobri Srbi, da ne brane Kosovo.
Jovan Radulović, pisac, Večernje novosti, 14.04.08.

Film je od svih umetnosti najbolji medijum za razgovor sa vremenom i razgovor o vremenu. Tu je najpre sama tehnologija filma – mi pretvaramo vreme u prostor, lovimo vreme filmom.
Milčo Mančevski, reditelj, Vreme, 10.04.08.

“Hodža viče na ravno Cetinje” – ovim stihovima iz “Gorskog vijenca” mogla bi se opisati inicijativa predsednika Stranke srpskih radikala u Crnoj Gori Duška Sekulića koji traži da se na Cetinju podigne džamija.
Glas javnosti, 11.04.08.

Imamo sve jer nemamo ništa.
Eva Ras, glumica, Glas javnosti, 11.04.08.

Nikad se srpski domaćin ne ubija sam.
Bogoljub Karić, izbeglica, Politika, 13.04.08.

Lako je napraviti kostim za političare jer igraju u farsi.
Angelina Atlagić, kostimograf, Večernje novosti, 13.04.08.

Moj posao doživljavam kao eskapizam, i u tom smislu sam privilegovan. Provesti nekoliko meseci po četiri sata dnevno govoreći Molijerove stihove odlična je mera zaštite od poremećenih okolnosti svakodnevice.
Dragan Mićanović, glumac, Blic, 13.04.08.

Pobunjeni čovek mora znati još jednu istinu: ako već sada nije sam, na kraju će svakako biti sam.
Vidosav Stevanović, pisac, Politika, 12.04.08.

 
Peščanik.net, 13.04.2008.