IZVODI IZ ŠTAMPE 02 – 08.10.08.

Mnogi Ustav iz 2006. čitaju naočarima iz 1990. godine i kako oni žele. Pa, upravo Koštunica i njegov DSS su 2003. predlagali da Skupština Vojvodine bude dvodomna i da pokrajina donosi zakone. Zato su današnje kritike Koštunice (63 amandmana na predloženi statut Vojvodine) licemerje.
Svetozar Čiplić, ministar,Večernje novosti, 08.10.08.

Uveren sam da se mora postići novi istorijski dogovor između dva entiteta preostala iz druge Jugoslavije – Srbije i Vojvodine – o budućoj zajedničkoj složenoj državi Srbiji.
Živan Berisavljević, vojvođanski funkcioner, Dnevnik, 05.10.08

Vojvodina je krava muzara kojoj su usta u Vojvodini, a vime u Beogradu.
Nenad Čanak, lider LSV, Blic, 07.10.08.

U slučaju da Crna Gora u naredna dva dana prizna nezavisno Kosovo, državni vrh Srbije sastaviće „crnu listu” na kojoj će se naći predstavnici režima u Podgorici kojima će biti zabranjen ulaz u Srbiju. Jednostavno, biće prepisan recept koji su SAD uvele protiv režima Slobodana Miloševića.
Press
, 06.10.08.

Ako crnogorska vlada prizna nezavisno Kosovo, narod će izaći na ulice, a nije isključeno ni raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili da li su za priznavanje KiM. To su u izjavama za Kurir potvrdili lideri većine opozicionih stranaka u Crnoj Gori.
Kurir
, 06.10.08.

Crna Gora i Crnogorci će se tako (ako priznaju nezavisnost Kosova) radije odlučiti „za punije debelo crevo kobasica od ludih evropskih krava“ i „položaj prosjaka“, kako je ovaj izbor slikovito opisao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u pismu predsedniku i premijeru Crne Gore, nego za obraz i dostojanstvo, čojstvo i junaštvo!
Glas javnosti, 04.10.08.

„Braća“ Crnogorci već uveliko „oštre nož“, a kad će nam ga i zvanično zabiti u leđa, još se ne zna.
Glas javnosti
, 08.10.08.

Otkako je (Sonja Biserko) objavila crnu listu nepodobnih i pogodnih za odstrel i likvidaciju, a pod firmom nekakvog izveštaja Helsinškog odbora, ne silazi sa naslovnih i drugih stranica novina, kao i sa televizijskih ekrana. Ne kažemo da je njena „slava” nezaslužena. Nije lako u jednoj ženskoj osobi i njenim aktivnostima koncentrisati i sakupiti sve najmonstruoznije iz najgorih režima i pojava u istoriji. Kakav je to herbarijum i spremište!
Milorad Vučelić, komentator, Pečat, 02.10.08.

Redakciji “Kurira” stiglo je pismo Milorada Ulemeka Legije u kome se ne navodi precizno na koga se odnosi, ali je po sadržaju očigledno da se najčuveniji pritvorenik Centralnog zatvora njime uključio u polemiku između Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava, i profesora Pravnog fakulteta u Beogradu koji su se našli na njenom spisku za odstrel. Pismo prenosimo u celini: „Jedna nepismena, kako bih je nazvao, larva, ili je možda prikladnije podguzna muva svetskog poretka u propadanju, isprozivala je koga?.. Ta nepismena larva prozvala je mog omiljenog pisca, mog omiljenog režisera, mog omiljenog kolumnistu. Napala je moju Crkvu, vojsku, napala je sve što volim, cenim, poštujem, uvažavam”.
Kurir
, 06.10.08.

Sudbina je namestila da crnogorska vlast napravi ključni korak ka priznavanju nezavisnog Kosova baš nadomak čuvene Obilića poljane na Cetinju.
Večernje novosti
, 07.10.08.

Da je pre deset godina režim u Beogradu slušao savete iz Podgorice, Srbija ne bi izgubila suverenitet nad Kosovom niti bi Crna Gora proglašavala svoju nezavisnost.
Vuk Drašković, lider SPO, Kurir, 08.10.08.

Ljubiša Petković, koga su po Šešeljevom nalogu zaključavali u prostoriju za metle i koji je rekao u kameru da sarađuje sa Službom bezbednosti, danas je poslanik jer je pomogao Šešelju u odbrani.
Tomislav Nikolić, poslanik, Blic, 04.10.08.

Vojislav Šešelj imao je komunikaciju sa Jovicom Stanišićem, bivšim šefom SDB sve od početka pa do kraja 90-ih.
Goran Petrović, bivši šef DB, Blic, 05.10.08.

Evro je u Srbiji nastavio da jača dok mu na svetskom tržištu vrednost pada.
Politika
, 08.10.08.

Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da je deklaracija o pomirenju koju treba da potpišu DS i SPS već realizovana kroz način na koji funkcioniše vlada.
Blic
, 04.10.08.

Vojislav Šešelj objavio je nedavno i svoju 221. knjigu „Očerupana haška ćurka Kristina Dal“, koju je „posvetio“ glavnoj tužiteljki u procesu protiv njega u Hagu. Interesantno je da je predgovor za novo Šešeljevo delo, koje ovih dana aktivisti SRS prodaju na stranačkim punktovima, napisao Aleksandar Vučić, čijih se usluga Šešelj odrekao pred sudskim većem Tribunala pošto se priklonio Tomi Nikoliću.
Alo
, 07.10.08.

Kada je najmoćniji mašinbravar svih vremena – valjda obolevši od “Berluskoni sindroma“ mnogo pre Berluskonija – početkom sedamdesetih počeo da fura crvenu talasastu zurku, Ivanu Ivanoviću (autoru romana “Crveni kralj”) nije bilo spasa. Vikend, 04.10.08.

Od latiničkog pisma Srbi nemaju baš nikakve koristi, jer uz njega ne mogu znati nijedan drugi jezik.
Dragoljub Zbiljić, profesor, Glas javnosti, 06.10.08.

Beogradska čaršija preti crnogorskom premijeru da neće više moći da kroči u Srbiju ni onoliko koliko može srpski predsednik na Kosovo. Neki su, brže-bolje, nabrojali da je i srpski predsednik na Kosovu bio čak dva puta. Kao da bi Kosovo bilo manje srpsko sve i da nije.
Dragana Matović, uvodničarka, Politika, 08.10.08.

Suštinski ništa se nije promenilo u poslednjih 15 godina, a neće ni još neko vreme, ma koliko to žarko želele novokomponovane ustaše, Silajdžić, Tači ili Milo Đukanović. Uz sve objektivne mane, vrline koje poseduju Srbi čine ih ubedljivo vodećom nacijom na prostoru nekadašnje Kraljevine Jugoslavije. To je fakat bez obzira koje su aktuelne granice njihove matične države. I koliko god taj prostor bio sužen, makar samo na Šumadiju, u očima inferiornog komšiluka to će uvek biti velika, prevelika Srbija.
Miloš Garić, komentator, Press, 06.10.08.

Čavezova saradnica doktorirala u Srbiji.
24 sata
, 07.10.08.

Došlo je vreme da građani spavaju i žive mirno, a da političari nemaju sna!
Dušan Elezović, funkcioner DS, Dnevnik, 06.10.08.

Tesla je, što bi rekli Indusi, usmerio svoj seksualni nagon od bedrene čakre ka čeonoj i upregao tu energiju u svoj ushićujući rad. Verujem da je Tesli ushićenje stvaranja novog bilo zanimljivije od „puke ljubavi”. To je bila beskrajno jaka droga. Za njega bi prelazak sa rada na ljubav, da tako kažemo, bio silazak sa meskalina na marihuanu.
Vladimir Pištalo, romansijer, Politika, 03.10.08.

Godinama unazad, naime, ideal ženske lepote bila je dramatična mršavost, ali sa velikim grudima – danas su se obline spustile niže, pa su ženske zadnjice postale fokusno mesto savremenog ideala lepote.
Mirjana Bobić-Mojsilović, komentatorka, Blic, 03.10.08.

Za razliku od razvijenih kultura u kojima je otklon od arhaizma kletvi izražen njihovim parodiranjem, kod nas su one izronile kao ozbiljno sredstvo političkog govora. To možda najbolje i govori koliko treba shvatiti ozbiljno aktere naše političke scene koji se služe kletvama u polemici sa svojim političkim rivalima i neistomišljenicima.
Bojan Jovanović, kolumnista, Politika, 04.10.08.

Još Jovan Cvijić je tu sramnu srpsku sklonost podaništvu pokušao da opravda beskrajnim ropstvom pod Osmanlijama. Nazvao je to “rajinizmom”.
Radmilo Đurđević, čitalac, Republika, oktobar 2008.

Nacionalizam je jedna vrsta otrzanja podrumskih životinja s lanca generalne društvene kontrole.
Milenko Perović, uvodničar, Monitor, 03.10.08.

Mi još zvanično i nemamo stranku, a već smo na drugom mestu sa desetak odsto manje glasača od Tadića.
Aleksandar Vučić, pravnik, Alo, 08.10.08.

Nakon 5. oktobra povukao sam se, nisam bio tada u Vladi, jer mi je Đinđić obećao mesto predsednika Srbije.
Velimir Ilić, predsednik NS, Gazeta, 07.10.08.

Obavezujem se da ću da prosim uredno okupan i obučen, bez alkoholnog dejstva, pošto alkohol ne upražnjavam. Obavezujem se da neću koristiti antidržavne parole, nisam politički nastrojen. Jednostavno ću čitati knjigu i prositi. Pristajem na lekarski pregled – napisao je Nebojša Čukić, bivši pripadnik JNA, invalid, u zahtevu kragujevačkoj policiji da mu odobri prošnju tri sata dnevno jer nema sredstava za život.
Glas javnosti, 08.10.08.

 
Peščanik.net, 08.10.2008.