Inicijativa grupe neimenovanih „lekara vernika” i sveštenika Srpske pravoslavne crkve o zabrani abortusa ponovo je pokrenula pitanje ograničavanja prava žene na slobodno odlučivanje o sopstvenom zdravlju i telu. Sudeći po uglavnom nezainteresovanim reakcijama nadležnih, Zakon o prekidu trudnoće u zdravstvenim ustanovama iz 1995. godine zasad se neće prilagođavati idejama verskih fanatika.

Međutim, izgleda da izmene zakona nisu ni potrebne – za prodor crkvenih dogmi u ginekološke klinike dovoljan je blagoslov direktora.

Tabloidi su ovih dana sa društvenih mreža pokupili stari snimak oglasne table Kliničkog centra Srbije na kojoj visi nalog Institutu za ginekologiju i akušerstvo KCS iz februara 2002. godine po kojem je Institut dužan da pacijentkinji obezbedi preporuku zdravstvenog radnika da može „obaviti razgovor sa sveštenikom Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u Kliničkom centru Srbije“.

Sveštenika nije teško naći – sedi u Etičkom odboru KCS, zajedno sa još devet lekara specijalista i jednim pravnikom. Sastav ovog stručnog tela ažuriran je maja 2013. godine, ali poneki stavrofor već godinama učestvuje u odlučivanju o različitim dilemama vezanim za profesionalnu etiku, naučna istraživanja, medicinske oglede i klinička ispitivanja lekova u Kliničkom centru Srbije. Prema Zakonu o prekidu trudnoće, etički odbor zdravstvene ustanove pita se i u slučajevima abortusa posle navršene dvadesete nedelje trudnoće.

Naime, istom odlukom iz 2002. Klinički centar Srbije pokrenuo je inicijativu kod nadležnog Ministarstva kojom se tražila dopuna pravilnika o sastavu Etičkog odbora.

Najnovija afera pokazaće da li je Ministarstvo zdravlja usvojilo predlog KCS i pravilnikom pregazilo važeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti – koji u članu 147 izričito kaže da se članovi etičkog odbora imenuju iz reda zaposlenih zdravstvenih radnika u zdravstvenoj ustanovi i građana sa završenim pravnim fakultetom.

U međuvremenu, zdravstvene ustanove same interpretiraju propise i odnose sa verskim službenicima – Etički odbor KBC dr Dragiša Mišović nema sveštenika, kao ni KBC Bežanijska kosa, dok je sastav Etičkog odbora VMA možda vojna tajna ali su slavske liturgije javne.

Svesni da će teško uspeti u nameri da ponovo nametnu pitanje dopuštenosti slobodnog odlučivanja o prekidu trudnoće, tajanstveni „lekari vernici” imaju i rezervni plan kako da ženama ograniče pristup stručnoj zdravstvenoj pomoći. Navodno, njihov predlog je da se uvede taksa na abortus – 60.000 dinara po prekidu trudnoće, uz prinudu žene da identifikuje oca koji će takođe biti obavezan da plati 60.000 dinara. Ukoliko žena „ne zna” ko je otac, kažnjenička taksa bi iznosila 180.000 dinara zbog „rizičnog socijalnog ponašanja”.

Sud časti Lekarske komore Srbije zasad ćuti.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 15.06.2013.


[ssba-buttons]