Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Nebojša Stefanović ukazao je milost građanima i objavio da neće biti obaveznog šestomesečnog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina. Prema ministrovoj interpretaciji, za pokušaj dodatne pljačke građana, kako je u javnosti dočekana novouvedena obaveza, kriva je bivša vlast, jer je obaveza šestomesečnog pregleda uvedena Zakonom o bezbednosti saobraćaja iz 2009. godine. Ministar se nije dosetio da dosoli da će Zakon biti izmenjen na inicijativu predsednika Vučića.

A tačno je da je nova obaveza uvedena tim zakonom, kao što su tada, bar na papiru, pooštreni i uslovi za obavljanje tehničkog pregleda i uveden video nadzor kako se ne bi dešavalo da tehnički pregled prođe neispravno vozilo ili vozilo koje se na pregledu nije ni pojavilo. Problem je, međutim, u tome što je za početak primene tih odredbi bilo potrebno da ministar unutrašnjih poslova donese novi Pravilnik o tehničkim pregledima, koji će zameniti onaj iz 1984. godine. Rok je bio šest meseci. Tadašnji ministar, ako ste zaboravili, bio je to Ivica Dačić, nije propisao Pravilnik. Novi Pravilnik nismo dobili ni posle promene vlasti 2012. godine kada je ministar unutrašnjih poslova postao – Ivica Dačić. Od 2014. godine ministar je Nebojša Stefanović i posle četiri godine ministrovanja konačno je propisao Pravilnik. I iznenada otkrio da su mu „žuti“ ostavili duboko zakopanu minu sa vrlo-sporo-gorućim fitiljem. Zakon o bezbednosti saobraćaja menjan je dva puta otkako je Stefanović ministar, ali se on nije dosetio da predloži da se iz njega izbaci „žuta“ pljačkaška odredba uvedena u vreme kada su zakon izradili resori na čijem čelu su bili „žuti“ Ivica Dačić i Milutin Mrkonjić.

No, ministar ima pravo na svoju dozu populizma. Naivno je propisao novi Pravilnik i omogućio šestomesečne tehničke preglede, a sad ni za živu glavu neće priznati da je to učinio, kao svojevremeno u slučaju sa pomoćnom policijom. Ako ste zaboravili – Stefanović je pre malo više od godinu dana pravo u kamere bezočno lagao da je Vlada 9. januara 2017. ukinula neku uredbu o pomoćnoj policiji koja je doneta pre 12 godina, iako je u stvari ukinuta uredba koju je taj isti ministar predložio, a Vlada usvojila, samo deset dana ranije!

Znači i laganje i populizam su dozvoljeni. Za logiku u Srbiji odavno ne pitamo. Ali mogli bismo bar da pitamo za obrazloženje. Da li je šestomesečni pregled uveden radi bezbednosti – jer vozila starija od 15 godina, potpuno ispravna na tehničkom pregledu, već posle šest meseci mogu biti u toj meri neispravna da su opasnost na putu. Ili je problem bio što su bila neispravna i pre i posle onog prvog tehničkog pregleda na kojem im je (uz „naknadu“ ili iz empatije prema socijalno ugroženim siromašnim vlasnicima starih automobila) progledano kroz prste. Pa, ako je ovo drugo posredi, rešenje jeste jedan, ali temeljan tehnički pregled.

Ovde je, čini se, u populističkom kontekstu ključna reč siromaštvo. Kada se povećavaju kazne za saobraćajne prekršaje, postavlja se pitanje kako će osiromašeni građani platiti tako visoke kazne, a ne zbog čega građani, siromašni ili ne, prave prekršaje. Drugi tehnički pregled se ukida jer su građani siromašni, a ne zbog toga što se nismo uverili da je potreban ili što smo se uverili da je nepotreban.

Kao da se ministarstvo povelo za besmislenim obrazloženjem koje se moglo čuti ovih dana da je drugi tehnički pregled neustavan jer Ustav zabranjuje diskriminaciju, a drugim tehničkim se „diskriminišu vozači slabijeg imovinskog stanja“.

Činjenica je, međutim, da nismo čuli da li se razmatrala mogućnost, ako je drugi tehnički uveden zbog stvarne saobraćajno-bezbednosne potrebe, da njegove troškove na sebe preuzme država.

A troškovi bi, i za prvi i drugi, trebalo da porastu jer je Zakon još pre devet godina propisao da „Ukupna cena redovnog godišnjeg tehničkog pregleda obuhvata i troškove pravnog lica za plaćanje usluga Agenciji u pogledu održavanja i unapređenja centralnog informacionog sistema“. Taj sistem treba da omogući prikupljanje i dostavu podataka sa tehničkog pregleda i povezivanje ministarstva unutrašnjih poslova sa drugim državnim organima, kako bi se utvrdilo da se tehnički pregled radi na propisan način. A to uključuje i sistem za video snimanje tehničkog pregleda.

Što su sve korisne mere da bi tehnički pregled prošla zaista ispravna vozila.

Autor je novinar iz Beograda i saradnik Transparentnosti Srbija.

Peščanik.net, 15.05.2018.


The following two tabs change content below.
Zlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: „Rečnik korupcije“ (sa prof. Č. Čupićem), „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ (sa N. Nenadićem), „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“ (sa N. Nenadićem) i „Pod lupom – prva petoletka“ (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

Latest posts by Zlatko Minić (see all)