Poslednjeg dana maja 1992. godine, mesec dana nakon što su srpske snage ušle u Prijedor i očistile okolna naselja od većinskog, bošnjačkog stanovništva, lokalni radio emitovao je naredbu Kriznog štaba svim preostalim stanovnicima koji nisu Srbi: oko ruke moraju nositi bele trake a na svojim kućama moraju vidno istaći belu zastavu. Bilo je to u skladu sa politikom progona nerspskog stanovništva sa teritorija koje su osvajali bosanski Srbi, materijalno i idejno inspirisani iz Beograda. Imovina nesrba je oduzimana ili uništavana, otpuštani su sa posla, ženama je zabranjivano da se porađaju u “srpskim” bolnicama, a viškovi nesrpskog stanovništva iz projektovanih 2 odsto, deportovani su ili u logore ili izvan granica Republike Srpske u nastajanju.

Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i dece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Muškarci su uglavnom mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje. Oko 3.000 ljudi i dalje se vode kao nestali.

Danas je Prijedor jedan od većih gradova Republike Srpske, i sa ponosom gleda u budućnost.

Na sramnu prošlost, drugu godinu zaredom, pokušavaju da ga podsete mirovne aktivistkinje i aktivisti Prijedora koji su prošlog maja pokrenuli globalnu kampanju “Međunarodni dan belih traka”. Bila je to svojevrsna reakcija na zabranu javnog obeležavanja 20. godišnjice od ubistva odnosno nestanka 266 žena i devojčica Prijedora. Multinacionalna kompanija Mittal koja danas upravlja fabrikom u kojoj se nalazio logor Omarska, u nekoliko je navrata, na zahtev lokalnih vlasti, onemogućila preživelim zarobljenicima da posete bivši logor. Skupština opštine Prijedor je u junu 2012. godine od policije zatražila zabranu komemoracija i krivično gonjenje aktivista iz udruženja žrtava. Prijedorske vlasti zabraniće i javni skup povodom Dana ljudskih prava 10. decembra.

Umesto odgovora, aktivisti su ove godine pozvali građanska udruženja iz čitavog regiona da se u Prijedoru ili u svojim sredinama 31. maja u 14 sati pridruže obeležavanju sećanja na nacističko žigosanje i progon kojem su Prijedorčani bili izloženi, simboličnim nošenjem belih traka na rukavima i iznošenjem belih plahti na prozore.

 
Izvor: FB grupa Jer me se tiče
Pripremila Milica Jovanović
Peščanik.net, 31.05.2013.