Vođa neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović pozvan je na izdržavanje zatvorske kazne, ali se nalazi u bekstvu.

On trenutno živi u Italiji i ne namerava da ode na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne u Sombor, a najavio je da se neće predati policiji i da će podneti tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Vrhovni sud Srbije potvrdio je presudu Okružnog suda u Novom Sadu, prema kojoj je Davidović osuđen na godinu dana zatvora zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

On je sa dvadesetak pripadnika Nacionalnog stroja 9. novembra 2005. godine, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, upao na jednu antifašističku tribinu u Novom Sadu, gde je šamarao i vređao prisutne na nacionalnoj osnovi.

Pojedini pripadnici te grupe tada su dizali ruke u znak nacističkog pozdrava. Na inicijativu Ministarstva pravde, republičko tužilaštvo podnelo je Ustavnom sudu Srbije zahtev za zabranu delovanja Nacionalnog stroja zbog otvorenog propagiranja rasne i nacionalne mržnje.

 
Radio 021, 20.03.2009.

Peščanik.net, 20.03.2009.