Hrvatskom državljaninu Davoru Biliću ukinuta mera zabrane napuštanja Srbije koja mu je izrečena pre sedam meseci zbog podrške beogradskim anarhistima.

Portparolka Prvog osnovnog suda u Beogradu, Ivana Ramić, rekla je da sud ukinuo meru zabrane, kao i da je Bilić 11. septembra preuzeo svoj pasoš.

Bilić je u zgradi suda, u februaru, tokom suđenja beogradskim anarhistima, nosio transparent Anarhizam nije terorizam. Nakon toga mu je oduzet pasoš i zabranjen izlazak iz Srbije.

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je juče da je potvrdio rešenje Prvog osnovnog suda u Beogradu kojim je odbijen optužni predlog protiv Bilića za ometanje pravde na suđenju beogradskim anarhistima.

Biliću je po nalogu istražnog sudije pre sedam meseci oduzet pasoš i izrececna mera zabrane napuštanja Srbije, a Ramićeva je agenciji Beta rekla da je optužni predlog protiv Bilića odbijen pošto nije bilo dovoljno dokaza da je ometao pravdu.

Šestoro beogradskih anarhista je u međuvremenu oslobođeno krivice za izazivanje opšte opasnosti ispisivanjem grafita i bacanjem molotovljevih koktela na zgradu ambasade Grčke u Beogradu.

Bilić je nosio transparent Anarhizam nije terorizam, u znak podrške beogradskim anarhistima kojima se prvobitno optužnicom na teret stavljalo krivično delo terorizam.

Anarhosindikalna inicijativa saopštila je nedavno da je Bilić prinuđen da ostane u Srbiji već sedam meseci, iako protiv njega nema optužnice. Anarhisti su naveli da Bilić nema načina da zaradi za život, pa opstaje zahvaljujući pomoći prijatelja.

 
B92, 11.09.2010.

Peščanik.net, 11.09.2010.

Srodni link: