Sabor Srpske pravoslavne crkve prihvatio je odluku Sinoda o trajnom razrešenju dužnosti episkopa zvorničko-tuzlanskog, saopšteno je u sredu posle sednice crkvenih arhijereja, čime je stavljena tačka na “slučaj Kačavenda”.

“Pitanje njegovog boravišta, kao i kod drugih neaktivnih episkopa, rešavaće se u dogovoru Sinoda i novog episkopa”, kratko je objasio portparol SPC, episkop Irinej, na konferenciji za novinare na kojoj su dodatna pitanja iz publike bila zabranjena. Obrazloženje odluke nije bilo potrebno.

Tri godine od prvih javnih iskaza zlostavljanih mladića i par decenija kuloarskih šuškanja kasnije – sveštenik koga i dokumentovane tvrdnje i tračevi sumnjiče za seksualno nasilje nad maloletnim licima i zloupotrebu položaja nad podređenima, Vasilije Kačavenda i dalje će nositi titulu vladike a u crkvenom dosijeu ostaće beleška da je razrešen na sopstveni zahtev za odlazak u penziju, iz zdravstvenih razloga.

Koliko je poznato, policijski dosije o njemu još uvek nije otvoren, ni u Bosni i Hercegovini ni u Srbiji.

Prema neistraženim tvrdnjama pravnih zastupnika zlostavljanih mladića, osim protiv Kačavende policijska istraga bi bila osnovana i protiv nekih od njegovih najbiližih saradnika, koji su navodno pomagali u odabiru i privođenju dečaka u episkopske odaje. Sledeći krug istrage, zatim, trebalo bi da obuhvati sve one osobe koje su znale za žrtve pedofilije ali su zločin prikrivale – a što bi verovatno uključilo i neke od članova Sabora SPC.

Štaviše, prema navodima pojedinih medija, najviše izvršno i sudsko telo crkve, petočlani Sinod SPC imao je uvid u svedočenja zlostavljanih dečaka, video i audio snimke i fotografije kojima se pitanje krivice Vasilija Kačavende stavlja izvan svake razumne sumnje. Dosad je u javnost dospelo par mutnih kadrova iz ove kolekcije navodnih dokaza kao i nezvanični demanti glavnog osumnjičenog.

Zaštićen titulom i moćnom organizacijom, uz svesrdnu podršku istražnih i sudskih institucija dve navodno sekularne države, episkop Kačavenda izabraće manastir za svoj boravak u blagodetima nekažnjivosti. Na raspolaganju mu je “srpski Versaj” u eparhijskom sedištu u Bijeljini, građen u stilu lascivnog kiča.

Srpska pravoslavna crkva zna zašto. Država tu nema šta da se meša.

 
Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 30.05.2013.