Poštovani,

U tekstu „Jevrejsko groblje“, objavljenom na vašem portalu 10.4.2021, autorke Jasne Levinger-Goy, izneti su netačni navodi na koje, kao direktor Republičkog zavoda za statistiku, ali i kao osoba koja je rukovodila metodološko-organizacionim pripremama Popisa 1991. na prostoru SFRJ, s pozicije načelnika Odeljenja za popis u Saveznom zavodu za statistiku, moram da reagujem.

Autorka, naime, tvrdi da u Popisu stanovništva 1991. u Bosni i Hercegovini nije bilo moguće izjasniti se kao Jugosloven, a ni kao Jevrejin i da su Jevreji i Jugosloveni klasifikovani kao „ostali“, što ne odgovara činjenicama.

U Popisu 1991. u Bosni i Hercegovini, kao i na celom području SFRJ, bilo je moguće slobodno se izjasniti o nacionalnoj pripadnosti, uključujući i opciju da lice iz bilo kog razloga ne želi da se izjasni. Svako ko je hteo da dođe do podatka mogao je da se obrati nadležnom zavodu za statistiku ili preuzme podatke sa sajta.

Prema konačnim rezultatima u BiH je živelo 426 Jevreja i 242.682 Jugoslovena. Publikacija „Etnička obilježja stanovništva“, iz maja 1992. godine dostupna je online.

Svakako da u pojedinim štampanim publikacijama postoji rezidualna kategorija „ostali“ u kojoj su zbirno iskazani podaci za manje brojne etničke zajednice iz razloga što bi navođenje svih modaliteta etničkog izjašnjavanja bilo preekstenzivno i neracionalno.

Molimo vas da ovo reagovanje objavite u skladu sa Zakonom o javnom informisanju.

PDF demantija

Peščanik.net, 13.04.2021.