Lažov Nesposobnjaković, Primitivac Mafijašević, Demagog Prevarantovski, Diletant Poslušniković, Afera Korupcijaševa – neki su od “kandidata” kojima su u subotu na beogradskom Trgu Republike građanke i građani mogli da poklone svoj glas za ulazak u, kako je naznačeno na listiću, parlamentarni cirkus 2012. Glasačka kutija u koju su prisutni ubacivali svoje listiće bila je oblepljena sloganima “Dosta je” i “Nula za nule”. Potonji predstavlja naziv kampanje za izmenu Izbornog zakona i uvođenje opcije ne glasam ni za jednog od ponuđenih kandidata/lista, inicijative koju je ovog vikenda u centru Beograda podržalo stotinjak građana.

“Opcija nula znači da ne glasamo ni za jednu od ponuđenih lista, da ne glasamo ni za koga. Time ćemo postići ono što nam je zagarantovano Ustavom – pravo na izbor. Pravo da budemo za nekoga ili da ne budemo ni za koga. Želimo da to pravo očuvamo i unapredimo kako ne bismo morali da glasamo za nešto što se pokazalo da je loše”, kazao je okupljenima Nikola Radosavljević, jedan od članova građanske inicijative.

Prisutni su imali priliku da potpišu peticiju za izmenu Zakona o izboru narodnih poslanika, koja će ukoliko bude prikupljeno barem 30.000 potpisa biti poslati Narodnoj skupštini na razmatranje. Ovo je prvi korak, kažu u inicijativi i dodaju da, ako do majskih izbora ne bude promenjen zakon, alternativa leži u poništavanju izbornih listića.

“Ne želimo da dajemo legitimet onima kojima ne verujemo. Zato, neću da glasam za manje zlo, jer je i ono zlo. Glasaću kad budem imao za koga da glasam. Mnogi su se razočarali i nemaju za koga da glasaju. Ostaje im poslednji demokratski postupak – da glasaju, ali tako da pokažu establišmentu šta misle o njemu”, istakao je Željko Donić iz inicijative “Nula za nule”.

On je dodao da ih deo javnosti optužuje za neodgovornost i apstinenciju.

“Apstinenti sede kod kuće, a mi smo danas došli ovde. Problem je što kod nas demokratija suštinski ne postoji. Demokratija je u Srbiji svedena samo na izbore, na proces. Mi biramo 250 poslanika, od kojih su većina nemisleći ljudi. To su mašine za glasanje. Ako želite autonomiju mišljenja u stranci, bićete izbačeni iz nje. Što je zemlja dalje od demokratije, to je bliža partokratiji”, istakao je Donić.

Podršku inicijativi svojim prisustvom i potpisom dale su nezavisna narodna poslanica Vesna Pešić, profesorka univerziteta Union Vesna Rakić Vodinelić, civilna aktivistkinja Staša Zajović, Biljana Stojković sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da su ogorčeni na aktuelne stranke, kako vladajuće tako i opozicione. Neki od njih, poput Mare Bašić, kažu da su za razliku od prethodnih izbora odlučili da ovoga puta svoj glas ne ustupe nijednoj partiji. Naša sagovornica objašnjava razloge za ovakvu odluku:

“Zato što danas imamo ogroman broj desničarskih pokreta i recikliranu Srpsku radikalnu stranku, a sve zahvaljujući Tadiću i kompaniji. Tadić ništa nije uradio da popravi stanje u zemlji i zato mora da ode sa vlasti. Užasno sam ogorčena zbog rehabilitacije fašista. Nijedna od stranaka se nije oglasila u tom pogledu. Niko iz LDP-a se nije oglasio povodom spomenika koji izjednačava žrtve i dželate. To je zbilja sramno”, rekla je Mara Bašić.

Na malom performansu simulacije izbora, opisanom u prvom pasusu, glasačima je, među živopisnim imenima, bio ponuđen još jedan izbor pod rednim brojem nula. Iako rezultati glasanja nisu poznati, da se naslutiti da je pobedu odnela ova opcija.

E-novine, 17.03.2012.

Peščanik.net, 18.03.2012.