Izbacivanjem aktivista i aktivistkinja iz kasarne u Novom Sadu, aktuelna vlast  pokazuje svoju moć ne tamo gde treba, već tamo gde može.

Građanske inicijative najoštrije osuđuju vojno-policijski obračun sa kulturom i mladima u Novom Sadu. U zaštiti svog imovinskog integriteta i suvereniteta, vojska tj. država se još jednom pokazala kao veoma kratkovida. Nasilno isterivanje bez prethodnog dijaloga i pronalaženja kompromisnog rešenja, između ostalog pokazuje nodostatak iskrene želje da se stvari u društvu temeljno menjaju.

Zato će slučaj kasarne biti prelomni događaj koji će nam pokazati da li će Novi Sad i dalje biti grad u Srbiji iz koga tradicionalno dolaze pomaci u kulturi i umetnosti, ili će definitivno pasti kao žrtva pseudo-patriotskog primitivizma.

Građanske inicijative apeluju na gradske, vojne i državne institucije da svoju politiku mira pokažu i promenom karaktera bivših vojnih objekata u objekte kulture i civilnog dijaloga, kao što je to urađeno u najvećem broju bivših komunističkih država.

 
Građanske inicijative, 13.01.2012.

Peščanik.net, 13.01.2012.