Godinama insistiramo na tome da crnogorska država privede pravdi i osudi naredbodavce i počinioce ratnog zločina deportacije BiH izbjeglica. To podrazumijeva suđenje Milu Đukanoviću, kojega kao ondašnjeg premijera smatramo najodgovornijim za deportaciju i za 20-godišnje prikrivanje tog državnog zločina.

Uprkos tome, crnogorsko tužilaštvo, sudstvo, režimski mediji i medijski režimski agenti na čelu sa Šemsudinom Radončićem – složno ponavljaju da nema dokaza o krivici Mila Đukanovića. Vlast i njeni servisi pokušavaju za krivca proglasiti bivšeg policijskog inspektora Slobodana Pejovića, jedinog čovjeka iz državnog aparata koji je o tom zločinu javno progovorio.

Evakuacija Mila Đukanovića iz zločina deportacije predstavlja doprinos zločinu koji je 1992. počinila naša država u naše ime, i mi ni po koju cijenu nećemo prestati da javno govorimo o tome.

Porodice žrtava su manipulisane i izložene teškim dezinformacijama od strane režima. Predstavnici udruženja porodica žrtava, srebreničkih i drugih, okreću svoj opravdani gnjev sa onoga koji je od 1992. do danas gospodar života i smrti u Crnoj Gori, na nas koji insistiramo da se zločin deportacija rasvijetli, a odogovorni, uključujući i političare iz ratnih godina, kazne. Bez osude krunskih krivaca, sudska pravda se pretvara u istorijsku farsu. Na šta bi ličila pravda za Majke Srebrenice bez osude Karadžića i Mladića? Zar bi se moglo desiti da bilo koji „istraživač zločina“ ubijedi Majke Srebrenice da je Karadžić bio neobaviješten o ovom genocidu?

Predstavnice Udruženja Majke Srebrenice su dezinformisane da se mi protivimo podizanju spomenika ljudima koje je crnogorska državna vlast predala svojim ratnim saveznicima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, i tako poslala u smrt. Naprotiv, godinama opominjemo da je Crna Gora dužna da podigne spomen-obilježje žrtvama ovog državnog zločina. Mi samo upozoravamo da taj spomenik ne smije biti zamjena za pravedne presude nalogodavcima i izvršiocima državnog zločina.

Smatramo da je, zbog nevino pobijenih ljudi i zbog budućnosti Crne Gore, neprihvatljivo da spomenik svojim žrtavama podižu nalogodavac zločina deportacije Milo Đukanović i njegov režim. To bi bilo kao da Radovan Karadžić i Ratko Mladić, da su na slobodi i na vlasti, podižu spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici.

Prof. Srđa Pavlović, Alberta univerzitet, Kanada
Prof. Milan Popović, Univerzitet Crne Gore
Koča Pavlović, poslanik u Skupštini CG
Esad Kočan, Glavni i odgovorni urednik Monitora

Peščanik.net, 19.06.2011.

ČIJA JE CRNA GORA