- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Desno stanje, lijevo pakovanje

Siječanj 2011. godine: “Poskupljenje naftnih derivata, odnosno benzina, neće prouzročiti lančana poskupljenja jer za to ne postoje osnove, što pokazuju trenutne procjene i analize, odnosno da neće dovesti do bilo kakve potrebe proizvođača, trgovaca ili pružatelja usluga za poskupljenjem njihovih roba i usluga”. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

Ožujak 2012. godine: “Čudno je kako je Vlada potpuno nezainteresirana za činjenicu da energenti poskupljuju, a posljedica svega toga će sasvim sigurno biti i val poskupljenja”. Bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač.

 
Godinama iste rečenice, iste formulacije, iste kritike i ista objašnjenja. Jedino se akteri mijenjaju. Ovisno o tome jesu li na vlasti ili u opoziciji.


Psihološka granica propasti

HDZ je godinama branio psihološku granicu benzina, sad je brani i SDP. Godinama je SDP kritizirao HDZ zbog povećanje PDV-a, da bi ga sada i sam podigao. Godinama je kritizirao ministra Šukera zbog zaduživanja u inozemstvu, da bi sada Linićevo zaduživanje proglašavao uspjehom.

Jedni upozoravaju na rast nezaposlenosti, drugi se zbog toga opravdavaju, pa onda promijene mjesta i nastave u istom tonu.

Kad je Kosoričina Vlada namjeravala promijeniti Zakon o radu, SDP je podržao sindikate i njihovu peticiju protiv tih izmjena. Sad Milanovićeva vlada u tišini priprema izmjene ZOR-a, a HDZ ga zbog toga proziva.


Registar za objavu

Oporbeni SDP žestoko je kritizirao Jadranku Kosor zato što je odbila raspisati referendum o referendumu, pa onda ni on to nije učinio kad je došao na vlast. Napadao ga je zbog toga što odbija objaviti Registar branitelja, pa ga sada ni on ne objavljuje.

S druge strane, isti onaj HDZ koji je godinama zabranjivao okupljanje na Markovu trgu, sada kritizira SDP-ov prijedlog o kvotama za takvo okupljanje. Isti onaj SDP koji je u oporbi kritizirao Mladena Bajića, sada bez riječi podržava njegovo izvješće o radu. A ista ona koalicija koja je napadala HDZ zbog postavljanja ministara u nadzorne odbore javnih poduzeća, postavila je dvojicu svojih u NO Ine.


Nismo dobili, nego su nam dali

I da se ne vraćamo sad opet na Radimira Čačića i onu njegovu čuvenu rečenicu: “Nije vam ovo HDZ-ova vlada, ništa mi nismo dijelili i nitko ništa neće dobiti”. Pa su onda podijelili i svatko je dobio svoje.

I da ne ulazimo u politiku zapošljavanja po partijskim i prijateljskim linijama, od Milanovićeva kuma Joška Klisovića koji se po dolasku u Ministarstvo vanjskih poslova upisao u SDP, do njegova prijatelja Orsata Miljenića koji je postao ministar pravosuđa.

Kao da se ništa nije promijenilo, iako zapravo jest. Benzin je dosegnuo novu psihološku granicu, a jedna partijska knjižica zamijenila je drugu.


Najgore je kad HDZ bude u pravu

Teško je zapravo biti na čistu što je odvratnije. To što nova vlast ponavlja greške one bivše ili to što ona bivša zamjera novoj sve ono što je i sama radila?

Ili je ipak najodurnije to što je i taj HDZ nekad u pravu?

Naravno, ovdje se može govoriti o nijansama. Kukuriku podizanje PDV-a možda je opravdanije nego Kosoričino, Linićevo zaduživanje svrsishodnije od Šukerova, dok je sve viša cijena goriva i jednima i drugima zapravo bila odličan izvor prihoda za Državni proračun.


Nijanse za rastezanje

A mogu se te nijanse natezati do ruba pucanja. Primjerice, kad Čačić objašnjava kako njegovoj stranci nitko ništa nije dao, već je povjerenje za zauzimanje državnih tvrtki dobila na izborima, zaboravljajući da je to povjerenje dobio i HDZ.

Ili kad SDP godinama prigovara HDZ-u da na važne pozicije postavlja kronične nesposobnjakoviće, da bi po dolasku na vlast postavili svoje ljude, uz obrazloženje Milanke Opačić kako je “Hrvatska mala zemlja i teško je naći toliko puno vrhunskih menadžera koji bi u kratko vrijeme bili u stanju u kratko vrijeme odraditi vrhunski posao u javnim poduzećima”.

Pa onda moraju doći iz stranačke kvote.


Loša oporba i loša vlast

Ili je od svega toga opet najgore licemjerje Jadranke Kosor. Bivše premijerke koja je godinama izbjegavala reforme i tako prolongirala agoniju, a koja sada javno proziva Kukuriku vlast da čini sve ono što je ona morala, a nije se usudila.

Pa ipak, budimo na čistu s jednom stvari. Nije glavni problem kad HDZ zvuči kao loša oporba. Problem nastaje kad SDP počne ličiti na lošu vlast.

A zemlja svejednako nastavlja klizanje prema dnu.

 
Index, 20.03.2012.

Peščanik.net, 21.03.2012.