Foto: Predrag Trokicić

Foto: Predrag Trokicić

Ovo su činjenice:

Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, već nekoliko godina kao prijatelj SNS-a „poklanja“ (tako to objašnjava predsednik IO SNS Glišić) koncerte opštinama u kojima se održavaju izbori (Zaječar, Pećinci, Mionica, Negotin, Bor, Obrenovac, Lazarevac, Surčin, Zemun, Sevojno, Voždovac, Palilula itd). Na tim koncertima on poziva građane da glasaju za SNS. Ove koncerte SNS inače ne prijavljuje Agenciji za borbu protiv korupcije kao donaciju Lukasa kampanji, jer su to „pokloni“ opštinama. Organizator ovih koncerata je Sky Music.

Lukas je za koncert na dočeku Nove godine u Beogradu dobio 50.000 evra. Organizator ove manifestacije, kao i brojnih drugih, bio je – Sky Music.

Vlasnik Sky Musica je ujedno vlasnik Sky Comm grupe, koja je izdavač dnevnog lista 24 sata, koji se deli besplatno, ali se ne proizvodi besplatno. Na poslednjem gradskom konkursu dobili su 5 miliona dinara za projekat „Beograd priča“ posvećen problemima osoba sa invaliditetom. O tome šta su na tu temu proizveli pisao je sajt Raskrikavanje. Ono što zaista proizvode su pohvale gradskim vlastima, pre svega Siniši Malom. Naslovna strana je šablonizovana kao „neki uspeh ili plan gradskih vlasti, uz izjavu gradonačelnika Siniše Malog“. Ispod je najčešće fotografija nekog projekta u izgradnji ili crteža nekog plana.

Kad pauk odnese auto Lukasu, on zove Malog. Incident je, o tugo jesenja, snimljen. Mali je izjavio da ne poznaje Lukasa i da on mora da plati kaznu. Koga bi čovek zvao da mu pomogne nego prvog nepoznatog koji mu padne na pamet.

Činjenice ilustruju jedan mali zatvoreni krug. Mali ne zbog prezimena gradonačelnika, već zbog toga što je u igri svega nekoliko stotina hiljada evra. Mnogo takvih i mnogo većih krugova je Srbija danas. Zemlja koju bi, gle ironije, dobro opisali naslovi Lukasova tri najveća hita (bar mi ih je tako ponudio Gugl): 1. Pesma od bola, 2. Koma, 3. Dijabolik.

Autor je novinar iz Beograda i saradnik Transparentnosti Srbija.

Peščanik.net, 21.02.2018.


The following two tabs change content below.
Zlatko Minić, novinar zarobljen u telu mašinskog inženjera. Novinarstvom počeo da se bavi na Radio Indexu, najduže se zadržao u Beti, gde je dužio resor borbe protiv korupcije. To ga je kao predstavnika novinarskih udruženja odvelo u Odbor Agencije za borbu protiv korupcije 2009, a potom u Transparentnost Srbija. Voli sve što vole mašinci koji se bave novinarstvom u organizacijama civilnog društva: javna preduzeća, izborne kampanje, posebno funkcionerske, transparentnost lokalne samouprave. Analizirao brojne propise i (loše) prakse, učestvovao u izradi više antikorupcijskih (loše primenjenih) akata, radio kao konsultant, trener. Koautor nekoliko knjiga i publikacija o temama koje su zanimljive samo grupi ljudi koje sve lično poznaje: „Rečnik korupcije“ (sa prof. Č. Čupićem), „Politički uticaj na javna preduzeća i medije“ (sa N. Nenadićem), „Funkcionerska kampanja kao vid zloupotrebe javnih resursa“ (sa N. Nenadićem) i „Pod lupom – prva petoletka“ (sa N. Nenadićem, izbor tekstova sa stranice Pod lupom na sajtu Transparentnost Srbija, čiji je urednik).

Latest posts by Zlatko Minić (see all)