Radio emisija u kombiju sa predkumanovskim registracionim tablicama na liniji Beograd – Gračanica u namrštenom novembarskom jutru. Dvojica razgovaraju – “Nacionalizam je ljubav prema sopstvenoj naciji. Sad, što neki to pogrešno shvataju… “ Promiče kruševački bilbord na kome se oglašava “srpski stiropor”.

Pored Prokuplja, limeno autobusko stajališe na drumu ofarbano kao državna zastava. Srbija, poput četveronožaca, ocrtava teritoriju. Nema toponima na albanskom, ali ima Welcome. Drum ka Kosovu očajan. Ovo nije put kojim će se ići. Pravo je Đavolja varoš, desno Priština. Umesto “Priština” piše “Merdare”. I državne hrvatske ceste su i neposredno posle rata pravac za Beograd obeležavali sa Lipovac, što je poslednje naselje u Hrvatskoj na putu za Srbiju. Razlika je što su u Hrvatskoj polovične oznake postavljali napadnuti, a u Srbiji napadači.

Na srpskoj strani graničnog prelaza Merdare pobacana ambalaža pojedenog, popijenog i popušenog kroz Srbiju. Kola sa registarskim tablicama Srbije slobodno prolaze Kosovom. Na kosovskoj graničnoj postaji su upozorenja na tri jezika – albanskom, srpskom i engleskom. Upozorenja o štetnosti duvana na paklicama cigareta su samo albansko-srpska.

“Reci Šiptaru da ti ne udara pečat, jer ti pasoš sa njihovim pečatom ne važi”, kaže vozač kombija koji nije opran od zahvata NATO kardiohirurga u srce Srbije. Tako je vozač samoinicijativno ovlastio kosovsku pograničnu službu da poništava Dačićeve rumene pasoše.

Istovremeno u intervjuu za TV Russia Today Boris Tadić tvrdi da je suverenost Kosova priznalo 60 od 191 članice UN. Zemaljska istina je mučnija od predsednikove – UN imaju 192 člana, a Kosovo su priznale 72 zemlje. Suflera u predsedničkom pozorištu treba promeniti.

Uprkos zabrani najboljih Tadićevih momaka, osam srpskih političkih subjekata se prijavilo za izbore na Kosovu 12. decembra.

Prognozira se da će više od trećine glasova dobiti Demokratska partija Kosova (PDK) Hašima Tačija, petinu Demokratski savez Kosova pokojnog Ibrahima Rugove, a predsednik države će biti Bljerim Šalja, potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova haškog uznika Ramuša Haradinaja. Bez obzira na postizbornu raspodelu stranačke moći, sve partije kosovskih Albanaca imaju iste stavove o dijalogu sa Beogradom – status Kosova je zapečaćen februara 2008.

Bivši politički lider OVK će opet biti premijer. Srbi će koalirati sa njegovom PDK, kojoj niko ne može zameriti manjak patriotizma, i time omogućiti stabilnost kosovske vlade, kao što je Samostalna demokratska srpska stranka 2003. omogućila stabilnost vlade Tuđmanovog HDZ-a, a Slobodan Uzelac postao prvi potpredsednik vlade srpske nacionalnosti osam godina posle okončanja srpske okupacije delova Hrvatske.

Ne želeći da se meša u unutrašnje stvari Kosova, Srbija i kao članica Saveta Evrope prepušta zemljake Prištini i ne nadgleda izbore na Kosovu.

PDK čine isluženi borci OVK i intelektualci. Petrit Selimi je bio aktivista civilnog društva, od oktobra je član PDK, od novembra njen kandidat za poslanika. Kosovske političke partije, kao i u Srbiji, asimiliraju NVO. Ni jedna strana nema ništa protiv, jer su obe države pretpolitička društva. Ministarstva i počasti ne dobijaju tehnokrate, nego stranački psi-čuvari.

Iljir Deda je saosnivač FER-a, političke partije formirane u oktobru. FER znači Novi duh, dah, vetar, ubeđenje. “Biće 12. decembar naš 5. oktobar”, upoređuje Deda i naziva “macchiato intelektualcima” one koji neće u decembarski boj za Kosovo.

Kaže da je Tači diktator, najkorumpiraniji među političarima, ali da će, zahvaljujući zastrašivanju iz Beograda, Srbima koji glasaju i budu izabrani pod Tačijem biti kao “pilićima pod kvočkom”. Deda, koga diskvalifikuje polovično albansko poreklo, će Tačiju, koji je izgubio 42.000 radnih mesta, a direktne strane investicije sa 300 sveo na 100 miliona evra godišnje, u predizbornoj trci konkurisati liberalno-demokratskim, a ne pravičnijim, socijal-demokratskim ponudama.

Aljbin Kurti i njegovo Samoopredelenje takođe prvi puta izlaze na izbore. Šanse mu smanjuje to što je protiv SAD, što njegovi po fasadama piskaraju EULEX MADE IN SERBIA, a duh Envera Hodže tetura među njegovim biračima. Autsajderi su Demohrišćani i Partija pravde, jedini čiji stranački programi mirišu na tamjan.

U prištinskoj kafe-knjižari Dan i noć pianino, korpica za mačku, igračke, u gvozdenoj kanti sa plavim cvetićima dnevne novine, gomile svetskih časopisa, knjiga, nema ništa na srpskom jeziku. U dodatku knjige Josefa Martinsena “Šta se dogodilo na Kosovu 1998-1999” je spisak mrtvih i nestalih Albanaca i Srba koji se vrlo razlikuje od tabele tadašnjeg nacionalnog sastava stanovništva. Dva mladića u belim košuljama ispod pulovera sa rombovima uz čaj prelistavaju časopise o dizajnu. Oko vrata ili članka ne kače se visuljci sa polumesecom. Kratkovidi Milošević je nagradio Albance kad ih je iz školstva Srbije oterao u paralelni školski sistem gde su udžbenici bili uglavnom na engleskom jeziku.

Današnje prištinsko Narodno pozorište bi da gostuje u Beogradu sa Ćelavom pevačicom – u kojoj se dve porodice međusobno ne čuju jer slušaju samo sebe. Dijalog kao dva monologa. Građanin Sarajeva Dino Mustafić i građanin Skoplja Slobodan Unkovski jedini podjednako gostuju i u Beogradu i u Prištini.

Prva predstava albanske drame Pokrajinskog narodnog pozorišta u Prištini 1949. bila je Nušićevo Sumnjivo lice, odigrana na albanskom jeziku. Ionako je rukopis 34 godine ranije sačuvao u Prištini “Arnautin u čiju smo se kuću bili sklonili za vreme izbeglištva”, objasnio je komediograf.

Policajci Srbije 1990. izbacuju direktora pozorišta Aslana Hasaja iz kancelarije. Srpski ansambl je otada razrađivao nacionalno osveštane predstave: Mučenica Krstinja, Mrtva straža, Srpska drama, Rodoljupci, Golubnjača, Krvava teta… Dve od 12 predstava je režirao postojeći ministar kulture Srbije Nebojša Bradić.

Poslednja premijera albanske drame pred bomardovanje 1999. bila je Plautova komedija Nadmeni vojnik. Iako vojnikovo ime Pirgopolinik znači “osvajač gradova”, zavojevač je stradao od svog roba zbog gluposti i uobraženosti.

Ove godine će albanski ansambl prvi puta igrati po tekstu Toma Stoparda, sera, viteza, na albanskom jeziku. Dramski predložak još nije izabran. Stopard je napisao Arkadiju, Obalu Utopije, Pravu stvar…

Za penzionere i studente pozorišna karta je evro, za ostale tri evra.

Vlada, EU i lokalne NVO su izradile polazište za dijalog Beograda i Prištine. NVO Spoljnopolitički klub želi da Srbija što brže uđe u EU, jer će tada i Kosovu biti bolje. Kosovo takođe koristi predpristupnu pomoć koju od Evropske komisije dobijaju kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u EU.

NVO Podrška dobroj vlasti i aktivnim građanima svake subote predstavlja novinarima političara koji je te sedmice najviše lagao. Utvrdili su da je 80 odsto od 123 obećanja Tačijeve vlade palo u vodu, a da je predsednik Kosova, sa 3.200 evra, najplaćeniji balkanski predsednik posle hrvatskog.

Posle prištinske predsedničke, najprobitačnija plata je mitrovačka. Tamo “čuvar mosta” koji seče grad po nacionalnoj liniji ima najmanje tri plate od po 600 evra, jer neki rade istovremeno za kosovsku, za srpsku policiju i obezbeđuju srpska nadleštva na severu Kosova. Policajci u Srbiji štrajkuju tražeći platu veću od 290 evra.

U kosovskoj policiji je deset odsto Srba i 14 odsto žena. Srba je šest odsto među stanovništvom.

Napuštajući Kosovo, isti vozač se ljuti što mu plavokosa Srpkinja iz kosovske policije traži dokumenta – Neka pretresa Šiptare, a nas Srbe ostavi na miru, kaže.

 
Peščanik.net, 30.11.2010.