- Peščanik - https://dev.pescanik.net -

Diskriminacija ateista na popisu stanovništva

Popis stanovništva Republike Srbije je završen. Kao što su Ateisti Srbije i Koalicija za sekularnu državu upozoravali još pre popisa, bilo je mnogo nepravilnosti u vezi sa izjašnjavanjem stanovništva o veroispovesti. Jasno je da su ateisti i na ovom popisu stanovništva bili diskriminisani i da rezultati upravo završenog popisa neće dati pravu sliku o broju vernika i ateista u Republici Srbiji, kao što ih nisu dali ni rezultati popisa iz 2002. godine.

Najpre, Republički zavod za statistiku, koji je organizovao i sproveo popis, nije poštovao preporuke Eurostata, iz kojih se može videti da se etnička pripadnost smatra etničkom karakteristikom, a da se jezik i religija smatraju kulturalnim karakteristikama, a preporučeno je i izbegavanje izraza „nacionalnost“ pri popisivanju etničke pripadnosti. Suprotno tome, Zavod je, pri izradi popisnice, rubrike „nacionalna pripadnost“, „maternji jezik“ i „veroispovest“ grupisao u odeljak „etnička obeležja“. Time je veroispovest bila vezana za etničku pripadnost (iako su etnička pripadnost i veroispovest dve potpuno odvojene karakteristike), što je dovelo do zbunjivanja kako popisivanih građana, tako i popisivača. Ono što je dodatno zbunjivalo popisivače i građane je sam naziv rubrike „veroispovest“. Takav naziv je implicirao da svaki građanin mora imati neku veroispovest, a ne da može biti i ateista ili nereligiozan. Svakako je bilo besmisleno upisivati „ateista“ u rubriku „veroispovest“, jer ateizam to nije. U Eurostatovim preporukama navedena je i definicija religije: „Religija se generalno posmatra kao set uverenja i običaja, koja obično uključuje verovanje u postojanje božanskog ili višeg bića, snage ili principa po kome ljudi usmeravaju svoje živote u praktičnom i moralnom smislu“. Imajući u vidu situaciju u Srbiji, jasno je da ovakvom popisnicom nećemo dobiti precizan broj vernika čija je religioznost u skladu sa ovom definicijom.

U Vodiču za popisivače, koji je objavio Zavod, nalazi se i uputstvo za grupu „etnička obeležja“, u kojem se navodi: „Lice može sebe da smatra pripadnikom neke veroispovesti iako nije upisano u knjigu pripadnika te veroispovesti. Građani nisu dužni da se izjasne o svojoj veroispovesti, pa u tom slučaju upišite: nije se izjasnio“. Iako je u tom istom vodiču pisalo da se mora upisati tačno onako kako mu građanin kaže, ovako formulisano uputstvo je zbunilo popisivače, koji, očigledno, nisu imali adekvatnu obuku. Rezultat toga je odbijanje mnogih popisivača da upišu građane kao ateiste ili nereligiozne. U takvim slučajevima, ili su ostavljali prazan prostor ili su upisivali “nije se izjasnio”, što, svakako, nije isto što i jasno izraženo opredeljenje poput “ateista”, “agnostik” ili “nereligiozan”.

Već od prvog dana popisa, građani su prijavljivali udruženju Ateisti Srbije da popisivači odbijaju da ih upišu kao ateiste ili nereligiozne, da ostavljaju nepopunjenu rubriku „veroispovest“, da ih upisuju kao neizjašnjene, da ih bez pitanja upisuju kao pravoslavne, i da podatke o veroispovesti ili sve podatke upisuju grafitnom olovkom. Građani su nastavili da prijavljuju nepravilnosti sve do poslednjeg dana popisa, a udruženje Ateisti Srbije je na zvaničnom sajtu svoje kampanje „Popis 2011“ objavilo galeriju pojedinih prijava.

Nisu pomogla ni obraćanja medijima predstavnika Republičkog zavoda za statistiku. Dnevni list Blic je 4. oktobra objavio tekst pod naslovom „Propao Zukorlićev poziv na bojkot popisa u Sandžaku“, u kojem se navodi izjava Zvonimira Pavlovića, pomoćnika direktora Sektora za statistiku Vojvodine i člana Gradske popisne komisije Novog Sada: „Niko do sada nije odbio da dâ podatke, a nismo imali čak ni slučaj da je neko tražio da bude upisan kao ateista“. Iako to očigledno nije bilo tačno, ova izjava je sigurno obeshrabrila neke građane da se izjasne kao ateisti. Iako su još neki mediji preneli ovu izjavu i taj podatak, demanti iz Zavoda nikada nije upućen. Takođe, tokom popisa su nekoliko puta stizale izjave iz Zavoda da prijava po pitanju veroispovesti nema, iako ni to očigledno nije bilo tačno, budući da je i samo Udruženje prosledilo direktno Zavodu neke od tih prijava.

Podsećamo, ni na prethodnom popisu, na kojem je popisano samo 0.5% ateista, takođe „nije bilo nikakvih prijava“. Ako se to uzme u obzir, kao i činjenica da metodologija nije promenjena ni za ovaj popis, može se zaključiti da je u očima Zavoda 2002. godine posao popisivanja veroispovesti uspešno obavljen, tj. da je, po njihovom mišljenju, stvarno stanje na terenu upravo takvo. Iz svih relevantnih socioloških istraživanja koja su se doticala te teme, jasno se može videti da je to daleko od istine.

Kako su sve građani bili onemogućavani da se na popisu izjasne kao ateisti ili nereligiozni, pokazuju sledeći primeri prijava građana udruženju Ateisti Srbije:

Danas, 1.10.2011, popisivač je odbio da me upiše kao ateistu, odnosno nereligioznog, insistirajući na tome da to “ne može” i da mora da se stavi “ne izjašnjava se”, čime je popisivač izvršio prekršaj. Da li ovo da prijavim nadležnom licu (ko bi to uopšte bio u ovom slučaju?). U svakom slučaju obaveštavam Vas.

Dragi ateisti, Na popisu bratu i meni popisivačica nije unela da smo nereligiozni, nije napisala ni ateisti ni slovima da se nismo izjasnili, već je polje ostalo prazno. Ja sam na opštini Čukarica i planiram da odem da se žalim.

Poštovani, pišem Vam povodom nepravilnosti u toku popisa. Naime, danas je popisivač odbio da me evidentira kao ateistu sa razlogom da su njima zvanično rekli da ljude koji nisu provoslavci, katolici, muslimani zapišu kao ‘ne izjasnjava se’. Zatim smo devojka i ja okrenuli call centar 0800/33-55-99, koji ste vi stavili na sajt i takođe nam je devojka preko telefona rekla to isto. Dakle, zvanični stav popisivačke komisije je da se ateista tumači kao ‘ne izjašnjava se’, to nije nepravilnost u radu popisivača već sama greska u sistemu, koliko vidim.

U nedelju 02.10.2011. popisivač mojoj majci i meni nije dozvolio da se izjasnimo kao ’’nereligiozne’’ ili ’’ateisti’’ uz obrazloženje da to nije veroispovest. Rečeno nam je da se u tom slučaju beleži da se nismo izjasnile. Ja sam se pobunila, međutim, dobila sam ponovo isti odgovor – da se ne možemo tako izjasniti. Nakon toga popisivač je ostavio praznu rubriku i kod mene i kod moje majke. Nije upisano čak ni da se nismo izjasnile, barem ne u našem prisustvu.

Veliki pozdrav. Upravo mi je bio popisivač koji je odbio da upiše da sam NERELIGIOZAN, uz opasku da može da upiše da sam komunista. Ja to sve imam na video snimku koji sam rad da vam pošaljem. Obavestio sam Republičku komisiju za popis.

Poštovani, Juče prilikom popisivanja sam pogrešno obaveštena da se ne mogu izjasniti kao ateista već sam uneta kao „nije izjašnjen/a“ jer sam od popisivačice dobila objašnjenje da ili sam pravoslavne veroispovesti ili se vodim kao da se nisam izjasnila. Tek danas vidim da je to netačno. Da li nekako mogu da promenim taj podatak?

Popisivač je sve odrađivao što je brže moguće, što je i meni odgovaralo, jer je došao baš kada sam imao goste. Kada je došao red da se izjasnim po pitanju vere, rekao sam mu da sam ateista, na šta je on rekao “ma dobro” ili nešto slično. Nisam tada obratio pažnju šta je pisao, jer sam osluškivao šta gosti pričaju. Kada sam pogledao šta je upisao, video sam da me upisao pod pravoslavnog.

Gospođa koja je vršila popis nije mi postavila pitanje u vezi jezika i veroispovesti. Dok je popunjavala formular za mog sina, zatražila sam da pogledam svoj formular i tada videla da je, bez moje dozvole, upisala jezik: srpski, veroispovest: pravoslavna. Kada sam se pobunila što je to uradila samoinicijativno, rekla je da su dobili takvu instrukciju. Tražila sam da to ispravi i napiše da sam ateista, ili bez veroispovesti. Odgovorila je da ne može to da napiše, nego samo da se nisam izjasnila.

Poštovani, Besan sam najviše na sebe jer me je lukavi popisivač naveo na tanak led i zatekao nespremnim, pa sam pošlusao njegovu laž da nije predviđen odgovor ATEISTA na izjašnjavanje o veroispovesti. Najlepše vas molim da učinite nešto i vidite 1. kako mogu da prijavim tog popisivača i 2. da se u tu moju rubriku konačno upiše ATEISTA.

Da li su ove pojave rezultat nemara ili ciljanog delovanja sa željom da se dobiju određeni rezultati, ostaje nam svima da nagađamo. Ono što je sigurno je to da veštačko uvećavanje broja vernika, odnosno umanjivanje broja ateista ide na ruku jedino daljoj klerikalizaciji Republike Srbije i nastavku kršenja njene Ustavom zagarantovane sekularnosti.

Peščanik.net, 15.11.2011.

ATEIZAM