Draga g-đo Kancelarka,

Dobrodošli u klub! Mi obični građani već nekoliko meseci znamo da nas prisluškuju. Prost i za nemačku vladu očigledno veoma uverljiv razlog, koji je naveo i bivši šef NSA Michael Hayden, jeste odbrana od terorizma.

Negde među nama kriju se sile zla, kao onda u Hamburgu, koje planiraju napad na SAD. Da li zato moramo da sakupljamo podatke? Sve podatke? Ne, naši prijatelji iz Amerike ne nameravaju da špijuniraju one koji ne kuju mračne planove. Na primer ministre, koji bezbednost proglašavaju najvažnijim osnovnim pravom, ili šefove vlada, koji su položili zakletvu da će zaštititi građane svoje zemlje.

Iznenađenje! NSA sve to vidi malo drugačije. I to je objasnio njen bivši šef Hayden: „Sve moderne države vrše elektronsku špijunažu. Sve u okviru zakona“. To u slučaju SAD nisu nemački zakoni, već američki, koji dozvoljavaju špijuniranje svih onih koji nisu Amerikanci. Uprkos tome, NSA prisluškuje i građane Amerike, dok se prisluškivanje drugih smatra potpuno opravdanim.

Prisluškivane su ambasade evropskih država, bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan, bivši predsednici Meksika, predsednica Brazila Dilma Rousseff. Sve to nemačke političare nije ni najmanje uznemirilo. Ali su mogli makar da se zapitaju: ako špijuniraju sve, zašto ne bi i nas? Da, zašto?

Odgovor je krajnje jednostavan. Zato što ovde u prvom redu nije reč o odbrani od terorizma. Nalazimo se usred borbe za očuvanje prevlasti različitih političkih i društvenih sistema. U ovom konfliktu više nego ikada važi – znanje je moć. To je često grozničavi i tajni lov na milione političkih, naučnih, društvenih i vojnih informacija, iz kojih se onda uz pomoć usavršenih analitičkih softvera predviđa budućnost i razvijaju konkretni koraci političkog i strateškog delovanja.

U centru su pre svega politička i ekonomska špijunaža. Zato je kancelarka, koja manje ili više upravlja Evropom i u mnogim pitanjima zastupa stavove suprotne interesima SAD, iz ugla NSA legitiman cilj.

Ovo je borba za podatke, sajber rat. U strogo poverljivom uputstvu Baracka Obame iz 2012. piše da „bi NSA trebalo da identifikuje ciljeve od nacionalnog značaja u vezi sa kojima ofanzivne sajber operacije pružaju povoljnu ravnotežu između njihovih posledica i rizika u poređenju sa drugim instrumentima nacionalne zaštite“. Možda će doći do određene neravnoteže u odnosima, ali vi ste, draga g-đo Kancelarka, kao takav cilj identifikovani i hakovani. Dobrodošli u klub!

Elmar Theveßen, zamenik glavnog urednika ZDF

 
ZDF, 25.10.2013.

Izbor i prevod Miroslav Marković

Peščanik.net, 25.10.2013.