Kaldrma u CZKD-u, foto: Peščanik
Kaldrma u CZKD-u, foto: Peščanik

Vanredni parlamentarni izbori najkasnije do 4. aprila 2022. Dačić novi predsednik skupštine. Zavetnici ne daju Kosovo u Birčaninovoj, ispred najvišeg tela vlasti u Srbiji – Centra za kulturnu dekontaminaciju. Dobro, i?

Kakve veze ima da li su izbori, vanredni, najavljeni za 4. april 2022. ili recimo za 4. januar 2021? Dakle, kakve više veze izbori pod ovim režimom imaju sa bilo čim? Posle kvaziizbora od 21. juna, svejedno je da li ćemo pod ovim režimom imati više ijedne izbore. Jeste, bojkot je uspeo, u pravu je opozicija, ko nije video do sada, sad jasno vidi da Srbija više nema predstavničke institucije, a onda joj nisu nadalje potrebni ni izbori. Sve će se rešavati mimo izbora. Kada do toga dođe, to će biti događaj. Najavljeni vanredni izbori samo su dim.

Kada iz redova opozicije kažu da je bojkot uspeo, to je samo pola istine. Drugi deo sastoji se u pitanju – i šta sad? Opozicija mahom gleda preko granice, viče – vidite šta nam rade. Vide, i?

Dačić će se starati za dostojanstvo parlamenta. Tako je rekao pošto su ga postavili za predsednika. Šta se od dostojanstva može sačuvati u telu čije dve trećine čine novoradikali? Sve i kada bi hteo da im bude predsednik, Dačić to ne može. Oni imaju svog predsednika. Ako Dačić makar pomisli da u vezi sa tim nešto promeni, leteće sa novodobijene pozicije kao đule. Ali, pored Dačića, sada još poneko, s tobožnje druge strane, izgovara – jeste, mogao bi Dačić da vrati dostojanstvo parlamentu, uz ogradu, ako bude imao snage za to. Neće je imati. Da je ima, ne bi prihvatio da bude predsednik parlamenta. Opirao bi se, umesto što je mirno pristao da mu parlament navuku kao ludačku košulju.

Imbecilne demonstracije u Birčaninovoj izabrane su proizvoljno. Moglo je umesto toga stajati i cepanje stripova u Kapetaniji u Zemunu, na desetak metara od zgrade policije. Fašizam? Jeste, i? Vidimo ga prvi put? Stoti put? Hiljaditi put? Ne brojimo više? Od kada smo ga videli prvi put, pre sada već više od tri decenije, šta smo uradili? Evo jednostavnog pitanja – čiji su plaćenici Zavetnici ili notorni Vacić? Ko se stara za taj platni spisak, dodaje ili briše imena u njemu? Tako je, država. Može li se biti izdajnik na platnom spisku države? Zvuči neobično, ali evo objašnjenja – kada se država odmetne svi na njenom platnom spisku su izdajnici.

Zar baš svi? Lekari, nastavnici, policajci, službenici – svi redom izdajnici? Da, to radi odmetnuta država, korumpira sve redom. Kako se izlazi iz tog vrzinog kola? Pobunom, naravno. Samo to još može biti događaj. Sve drugo je propadanje.

Peščanik.net, 23.10.2020.


The following two tabs change content below.
Dejan Ilić (1965, Zemun), urednik izdavačke kuće FABRIKA KNJIGA i časopisa REČ. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, magistrirao na Programu za studije roda i kulture na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti i doktorirao na istom univerzitetu na Odseku za rodne studije. Objavio je zbirke eseja „Osam i po ogleda iz razumevanja“ (2008), „Tranziciona pravda i tumačenje književnosti: srpski primer“ (2011), „Škola za 'petparačke' priče: predlozi za drugačiji kurikulum“ (2016), „Dva lica patriotizma“ (2016), „Fantastična škola“ (2020) i „Srbija u kontinuitetu“ (2020).

Latest posts by Dejan Ilić (see all)