Foto: Slavica Miletić
Foto: Slavica Miletić

Ne može se reći da je kod nas sve kao na Divljem zapadu. Jer ovde ništa nije kao na zapadu. Doduše jeste divlje. Divlja gradnja, divljanje po institucijama i ulicama, divlje meso u tkivu društva. Divljanje i divljenje velikom, jedinom mogućem šerifu koji divljanje omogućava a divljenje zahteva.

A šerif, kao Georgina. Odbija da porodi vladu dok se ne promene okolnosti. Dok se ne završi rat u Ukrajini, dok se Tramp ne vrati na vlast, dok se sve oružje ne pretopi u igračke. Zvuči kao misica, govori kao Mister univerzum. Malo-malo pa zagrmi, kako to vole da kažu njegovi idolopoklonici. Sada je, bar tako izveštava njegov omiljeni vlasnik štampanog medija – zagrmeo i zapretio ostavkom ne bi li neko drugi morao da potpiše konačnu dezintegraciju sa Kosovom i eventualnu integraciju sa EU makar samo u sankcijama Rusiji.

Da li je istina to što nam je rekao vlasnik medija da je rekao vlasnik Srbije – nije lako proceniti. Prvopomenuti (ali, bogami i drugopomenuti) je mnogo češće lagao nego što je govorio istinu. I to kažu zvanični podaci, i za jednog i za drugog. Nije Ukrajina napala Rusiju kao što je pisalo na naslovnoj strani niti je hrvatska predsednica (a ni crnogorska aktivistkinja) bila u porniću kako je takođe objavljeno. Ali, ko zna, prošli put je bio u pravu kada je rekao da će vlast zabraniti šetnju za Europride, pa nam možda i sada kazuje istinu?

Boris Tadić je takođe podneo ostavku iliti njegovim rečima koje su onda ponavljali svi mediji – „skratio mandat“ (iako Ustav ne poznaje tu formulaciju). I nije mu se posrećilo da tim činom ponovo obezbedi vlast sebi i svojoj stranci. Ne bi se posrećilo ni sadašnjem predsedniku Srbije, ali zbog sasvim suprotnog ishoda – on bi naime opet pobedio na izborima (na kojima, po Ustavu, nema prava da se kandiduje, ali, hej, Divlji zapad je to). Njegova izborna mašinerija je tako dobro razrađena i vazda podmazana, a mediji tako podatni (osim onih koji su gotovo pa zabranjeni) da su rezultati izvesni kao referendumi koje organizuje Putin.

Pa šta će onda biti, hoće li podneti ostavku i pobediti na izborima i opet biti glavni šerif koji mora da potpiše? Ili će odustati od ostavke jer ćiju-ći – podržavaoci vlasti će da zavape: mi smo mali al’ smo znali da nas neće niko hteti, niko smeti tako voleti kao ti – i opet biti glavni šerif koji mora da potpiše?

Ili će ostati srca kamenoga jer su njegove grudi ledenom zlobom razbijali ljudi pa se mesto srca uhvatio led (izvini, Đuro) i u ovom vakuumu vlasti poturiti da neko drugi potpiše, predsednik parlamenta, na primer, a da ga predsednik Srbije onda smeni? Jeste smena s vlasti toliko redak fenomen da se može uvrstiti u urbane legende (smenjen jednom jedan no je vraćen čim je „izdržao bez vlasti“ dve godine) ali bi smena potpisnika pokazala odlučno neslaganje sa uvođenjem sankcija Rusiji i sa odustajanjem od „povratka Kosova“. I vuk sit (a naročito crkva i desna opozicija) i glasačke ovce na broju.

Peščanik.net, 17.10.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)