Gej strejt alijansa (GSA) vas poziva da ispratite sutrašnji protest „DOSTA JE!“ koji se održava u sredu, 19. oktobra 2011. godine ispred Vlade Srbije (Nemanjina 11, Beograd) sa početkom u 12 časova.

Skup se organizuje u znak protesta zbog napada koji se desio tokom vikenda i pokušaja ubistva devojke A.Ž. (24) koja je nosila majicu sa obeležijima LGBT pokreta sa ciljem da se ukaže na eskalaciju nasilja u društvu, posebno nasilja nad manjinskim grupama, i zatraži od države da se ovaj problem pod hitno reši.

Na skup su pozvani svi kojima je dosta nasilja i mržnje, to je protest onih koji ne okreću glavu na drugu stranu, koji ne čekaju da neko bude ubijen da bi reagovali i koji ne žele više da žive u strahu.

Protest je prijavljen policiji u skladu sa Zakonom o okupljanju građana.

Deo izjave A.Ž. koja će biti pročitana na skupu:

„Ja sam jedna od mnogih kojima se ovo dešava – moglo je da se dogodi bilo kome od vas. Odlučila sam da se ne povlačim, branila sam se te noći, a sada ne želim da ćutim.  Ogorčena sam i besna što su pustili onog koji je hteo da me ubije. Šta je trebalo da se dogodi da bi ga nadležni zadržali i tako opasnog sklonili sa ulica?“

 

Proglas protesta

 

DOSTA ti je uvreda?

DOSTA ti je mržnje?

DOSTA ti je nasilja?

DOĐI na protest ispred ispred Vlade Srbije (Nemanjina 11, Beograd) u sredu, 19. oktobra 2011., tačno u podne i KAŽI glasno

DOSTA JE!

Ovo je protest koji zahteva da se zaštiti život! Ovo je upozorenje da ničiji život nije manje vredan! Ovo je protest onih koji ne okreću glavu na drugu stranu! Ovo je protest onih koji ne čekaju da neko bude ubijen da bi reagovali! Ovo je protest svih koji ne žele da žive u strahu! Ovo je protest svih kojima je DOSTA nasilja i mržnje! Ovo nije Parada i nije zamena za nju! Ovo se tiče svih!

 Tiče se tebe koji/a ne možeš normalno da živiš svoj život!

Tiče se tebe koji/a si po bilo čemu drugačiji!

Tiče se tebe koga/ju šikaniraju, vređaju, napadaju!

Tiče se tebe čiji su prijatelji, rođaci i komšije bili žrtve nasilja ili će to biti ako ne kažeš DOSTA JE!

Tiče se tebe koji/a znaš da ako ovaj put nasilje prođe nekažnjeno i ti možeš biti sledeći!

Kaži DOSTA JE!

DOĐI, PODRŽI, SOLIDARIŠI SE!

ZAHTEVAJ OD DRŽAVE DA NASILJE PRESTANE!

Protest organizuje GSA uz podršku prijatelja koji više neće da trpe nasilje, nad sobom i nad drugima!

 

Info centar GSA, 18.10.2011.

Peščanik.net, 18.10.2011.