Inicijativa za Društveni centar je društveni pokret koji za cilj ima osnivanje Društvenog centra u Novom Sadu. Potreba za jednim takvim centrom javila se kao posledica nepostojanja pristupačnog prostora za pojedince i grupe koje se bave aktivnostima od značaja za zajednicu, prostora za nezavisne kulturne, sportske, obrazovne i društvene aktivnosti, prostora koji objedinjuje različite sadržaje za kvalitetno provođenje slobodnog vremena.

Iako je i ranije bilo ukazivano na probleme nedostatka prostora i potrebu za jednim novim javnim prostorom, tek sada su se ujedinili građani i građanke koji su tu potrebu pretvorili u jedinstvenu akciju. Zbog nesenzibilisanosti nadležnih institucija i nedostatka volje kod predstavnika vlasti da odgovore na postavljena pitanja, prethodne slične inicijative nisu rezultirale uspehom. Emisija „Otvorene kasarne“ u produkciji Centra za nove medije kuda.org aktuelizovala je pitanje promene namene napuštenih, pre svega vojnih, objekata, ukazujući i na uspešna rešenja iz regiona (Ljubljana, Pula). Nakon nekoliko projekcija emisije spontano se okupila grupa ljudi zainteresovanih za ideju koja je vremenom kroz neformalne razgovore i razmene mišljenja prerasla u Inicijativu za Društveni centar. Na otvorenim sastancima Radne grupe Inicijative zamisao se postupno razvijala i konačno dostigla artikulisani oblik. Ono što je posebno u ovoj Inicijativi jeste da su se pojedinačne težnje prepoznale, udružile i sinergetski krenule u smislenu, zajedničku akciju za kreiranje mesta susreta i razmene.

Članovi Inicijative za Društveni centar su tokom poslednjih meseci upućivali molbe relevantnim licima, razgovarali sa predstavnicima vojske, sastajali se sa novinarima, transparentno najavljivali svoje aktivnosti na veb sajtu, slali obaveštenja medijima i održavali radne sastanke na kojima je svaki građanin mogao da prisustvuje. Dijalog sa državnim i opštinskim organima se intenzivirao nakon 22. decembra kada je čitanjem manifesta dotadašnja Inicijativa prerasla u Društveni centar u kasarni „Dr Arčibald Rajs“ u Novom Sadu. Do sada ostvareni pregovori rezultirali su podrškom Sekretarijata za kulturu Grada Novog Sada, Skupštine Grada, a isto se očekuje i nakon sastanka u Sekretarijatu za urbanizam. Zvanična podrška je stigla od Građanskih inicijativa i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije koja broji 53 organizacije. Podrška nadležnih instanci je veoma važna, ali odobravanje građana i građanki koji svakodnevno u prostorijama Društvenog centra potpisuju peticiju, jedan je od najjasnijih signala članovima Inicijative o značaju i ispravnosti njihove ideje. Afirmativno izjašnjavanje naučne i stručne javnosti, kao i uglednih javnih ličnosti je drugi očigledan pokazatelj opravdanosti osnivanja Društvenog centra. Međutim, najveća zasluga za transformaciju prostora kasarne u Centar kakav je danas, pripada komšijama, prijateljima i svim građanima i građankama koji su moralno i materijalno pomogli ideju. Primarna programska aktivnost jeste akcija čišćenja zapuštenog dvorišta i ruiniranih objekata. Zahvaljujući velikom trudu, zalaganju i smislu za improvizaciju okupljenih u Društvenom centru nastala je nova staza od odbačenih cigli, sistem za reciklažu, poligon za vežbanje i kuhinja u kojoj se svakodnevno priprema zajednički ručak. Ostale programske aktivnosti počinju u poslepodnevnim satima, kada padne mrak i kada čišćenje više nije moguće. Prilagođene su trenutnim uslovima: nema struje, vode, grejanja. I pored toga, učesnici su svojim entuzijazmom doprineli da za nedelju dana budu realizovane: pozorišne predstave, sportski sadržaji, filmske projekcije, edukativne tribine, predavanja i radionice, koncerti, performansi, izložbe, porodične i humanitarne aktivnosti.

Čin ulaska u bivši vojni objekat, koji je uključen u Master plan o nepokretnostima Vojske Srbije koje nisu neophodne za njeno funkcionisanje, predstavlja čin borbe za pravo na javni prostor, odnosno pravo na javni pristup napuštenim objektima, izloženim propadanju, a koji su u posedstvu države i njenih institucija. Na taj način Inicijativa je započela proces reciklaže jednog prostora odnosno pretvaranja zapuštenog i nekorišćenog u živi prostor Društvenog centra. Takođe, ideja o stvaranju Društvenog centra u objektu od istorijskog značaja naglašava potrebu za aktivnom zaštitom kulturno-istorijskih spomenika. Praksa pretvaranja vojnih objekata, fabričkih hala, magacina i drugih napuštenih zgrada u Društvene i Kulturne centre, u skladu je sa vremenom u kojem živimo. Njihova vrednost se čuva promenom namene i ulaganjem u adaptaciju, prateći duh sadašnjice i potrebe zajednice.

Društveni centar Novi Sad, 30.12.2011.

Peščanik.net, 01.01.2012