U sredu, 04.05. u 17.00, održaće se druženje sa Borisom Dežulovićem i potpisivanje knjiga na štandu VBZ-a, Novobeogradski sajam knjiga (Hala sportova, Pariske komune 20).

Novi naslovi Borisa Dežulovića:


Zločin i kazna

Zbirka eseja o srpskoj stvarnosti, ljudskoj gluposti i još koječemu, u prepoznatljivom satiričnom, ali izuzetno analitičnom tonu. Nikada niko nije o Srbiji pisao onako dobro kako to čini Boris Dežulović. Njegova dvojaka pozicija Hrvata u emigraciji – jednoj „emigraciji“ koja to, realno, nije – obezbeđuje mu višestruko zgodnu, iako beskrajno složenu, pa čak i rizičnu poziciju spram koje posmatra i opisuje svakodnevicu današnje Srbije, svakodnevnicu koja je najčešće iracionalna i neshvatljiva, a prečesto i sumorna.


Crveno i crno

Redak je to talenat – cediti humor iz užasa, pronalaziti bisere u svinjcu. Ni manje ni više već alhemičarska veština potrebna je da bi se iz suza izmamio smeh, a iz frustracije i bola – katarza. Reč je o daru koji poseduju malobrojni. Borisu Dežuloviću, na svu sreću, te i takve retke sposobnosti baš nimalo ne manjka. Već petnaestak godina, od prvih dana Ferala pa sve do današnjeg vremena, on nas redovno veseli svojim tekstovima, iako razlozi za njihovo nastajanje najčešće nisu baš nimalo veseli. O čemu nam to tako uporno, tako sistematično i tako dosledno, tokom svih tih naših olovnih godina, govori Boris Dežulović?

Smejući se i rugajući političarima, medijskim ličnostima, crkvenim velikodostojnicima, manijacima, ubicama, generalima, diktatorima, ratnim zločincima, svim tim našim nakaznim ikonama, Dežulović se u stvari smeje nama samima, svim našim manjkavostima, podsećajući nas na to koliko smo slepi, kako smo samo glupi, podložni manipulacijama svih vrsta, kako nasedamo na najjeftinije trikove, večito spremni da budemo oružje u rukama onih koji se trude da nam budućnost bude bela i čista.

Dežulovićev bullshit detector već punih petnaest godina, dakle, radi besprekorno, poput vekerice. Dugo je to, pa ipak: s pravom od njega očekujemo još mnogo toga.

Stoga, samo piši dalje, Borise.

Mi ćemo čitati i gušićemo se u suzama.

Od smeha.

 
VBZ, 04.05.2011.

Peščanik.net, 04.05.2011.