Gej strejt alijansa (GSA) je apsolutno šokirana zajedničkim istupom i saopštenjem ekstremističke desničarske organizacije „Dveri“ i Policijskog sindikata Srbije u kome su pozvali predstavnike LGBT organizacija „na društvenu odgovornost“ i odustajanje od održavanja Parade ponosa.

GSA zahteva da se o ovom neodložno izjasne sve nadležne državne institucije, među kojima i Vlada i Predsednik Republike Srbije, i odgovore na pitanje da li su to “Dveri” na mala vrata ušle u institucije naše države i da li je ta organizacija od nekog u državnim strukturama dobila ovlašćenje da proizvoljno tumači i sprovodi Ustav i zakone Republike Srbije?

GSA takođe zahteva od ministra unutrašnjih poslova i direkcije policije da hitno reaguju na ovaj skandalozni zajednički javni istup “Dveri” i Policijskog sindikata Srbije, osude ovaj postupak i sankcionišu predstavnike svih policijskih sindikata koji odbijaju da poštuju Ustav i zakone Srbije i ne žele da stanu u zaštitu osnovnih ljudskih prava građana i građanki.

GSA posebno želi da istakne licemernost tvrdnje Dveri da oni nisu za nasilje i njihovog poziva građanima koji žele da se suprotstave održavanju parade da to čine na miran i nenasilan način. Za GSA ne postoji značajna razlika između Obraza, pokreta SNP Naši 1389 i Dveri, osim što Dveri, istina, identičnu ideologiju promovišu na nešto perfidniji način i uglavnom pod maskom tzv. legalizma. GSA podseća da su članovi Dveri i prošle godine pred Paradu ponosa javno govorili da nisu za nasilje pa im to nije smetalo da kroz organizovanje tzv. Porodične šetnje dan ranije omoguće „alibi“ onim nasilnicima koji nisu iz Beograda da se tog dana okupe i sutradan organizovano napadnu Paradu ponosa.

Takođe, Dveri putem peticije protiv održavanja Parade ponosa, koja se istovremeno koristi za pravljenje baze pristalica njihove ideologije, vrlo jasno poručuju da će održavanje Parade ponosa “izazvati nerede u vreme opšte nestabilnosti u zemlji i svetu”, kao i da će “srpski policajci i građani biti izloženi sukobima i povređivanju”. S obzirom da učesnici mirnog i nenasilnog skupa kao što je Parada ponosa sigurno ne mogu biti organizatori tih nereda koje Dveri najavljuju, kao i da su građani Srbije bili svedoci organizovanih napada na policiju, državne institucije, sedišta političkih partija i nacionalne medijske kuće u vreme održavanja Parade ponosa 2010. godine, jasno je da se Dveri ovakvom svojom kampanjom ponovo legitimišu kao inspiratori destabilizacije države i Ustavnog poretka.

Na osnovu svega toga u ovom trenutku ne postoji ni jedan opravdan razlog da bi se poverovalo kako Dveri „nisu za nasilje“, kao i da je ova organizacija iole izmenila svoje stavove ili da ide ka tome.

Zato GSA ne može da se složi ni sa stavom organizatora Parade iznetim u današnjem saopštenju u vezi potrebe za tzv. dijalogom sa desničarskim ekstremističkim organizacijama, a pre svega ne može da „pozdravi protivljenje nasilju“ članova „Dveri“ jer, kao što je već istaknuto, u tu retoriku ni malo ne veruje bez obzira na to što su „Dveri“ „jasno i glasno rekle da nisu za nasilje, nego za dijalog”.

Gej strejt alijansa, upravo kao organizacija koja zagovara dijalog i koja je javni dijalog o problemima LGBT populacije otvorila sa mnogim faktorima u državi i društvu čak i sa onima koji nisu pobornici LGBT prava, smatra da je uspostavljanje dijaloga sa desničarskim organizacijama kranje kontraproduktivno i nesvrsishodno. Prvenstveno zato što postoji velika opasnost za LGBT pokret da će „dijalog“ sa ovim organizacijama samo dovesti do toga da se obe strane izjednačavaju a „vrednosti“ koji ekstremni desničari zastupaju legitimišu kao ravnopravne.

Za GSA nikada ne mogu biti isto oni koji se bore za osnovna ljudska prava i oni koji čine sve da ta ljudska prava uskrate. Zato će članovi GSA nastaviti da sa desničarskim organizacijama „razgovaraju“ isključivo po eventualnom pozivu sudskih organa u svojstvu svedoka i u sudnicama gde je i mesto većini pripadnika ovih organizacija.

 
Peščanik.net, 22.09.2011.