Udruženje policije “Solidarnost“ (UPS) i Udruženje pravosudnih službenika i saradnika Srbije (UPSIS), u zajedničkom saopštenju za javnost:

Pozivamo sve državne organe, posebno Ministarstvo policije i Ministarstvo pravde, da zajedničkom koordiniranom akcijom pokažu svu odlučnost države u borbi protiv svih vidova nasilja koja se mogu ispoljiti u narednim danima i u vezi sa ovogodišnjom organizacijom Parade ponosa.

U tom smislu, tražimo da se policiji od strane Ministarstva pravde pruži sva potrebna pomoć, tako što bi pravosuđe odredilo dežurne tužioce, fizički prisutne po svim policijskim stanicama u Srbiji. Oni bi u saradnji sa policijom po hitnom postupku procesuirali sve one kojima je ovih dana osnovna ideja izlaska na ulicu izazivanje nasilja, sukob sa policijom, širenje mržnje, pljačke prodavnica i lomljenje imovine građana. Time bi se pokazala odlučnost države u postupanju sa onima koji su motivisani skrivenim sloganom „patike za Kosovo“ i čija je prikrivena želja da budu jači od države!

Ova dva profesionalna Udruženja, stoje iza Ustava Srbije – moraju se poštovati građanska i ljudska prava, posebno pravo na različitost opredeljenja, mišljenja, njegovog ispoljavanja i prezentovanja putem dijaloga i demokratskih rasprava. Posebno insistiramo na pravu na dostojanstven život svih građana Srbije kao većinske polulacije, a koji je u ovom trenutku potpuno zanemaren, jer se društvo fokusiralo isključivo na pravima manjinskih grupa.

UPS i UPSIS pružaju punu podršku Ministarstvima policije i pravde u svim odlukama koja budu donela ova ministarstva u narednom periodu, a naše kolege policajce, tužioce i sudije, pozivamo na profesionalizam i odlučnost u borbi protiv nasilja i kriminala, jer samo profesionalnim i odgovornim pristupom, afirmišemo struku, jačamo ugled i profesionalnu etiku, jačamo demokratiju i stvaramo državu po meri svih građana.

Posebno apelujemo na roditelje da razgovaraju sa svojom decom o štetnosti nasilja, kako bi izbegli prošlogodišnju sliku protesta „zabrinutih roditelja“ ispred beogradske Palate pravde!

 
Peščanik.net, 29.09.2011.