Portparolka DS-a Jelena Trivan izjavila je da kandidaturu Nevene Petrušić za izbor Poverenika za zaštitu ravnopravnosti za sada podržava oko 100 organizacija nevladinog sektora u Srbiji.

Reč je o nekome ko je nespornog integriteta i stručnosti, rekla je Jelena Trivan, koja je takođe napomenula da u ovom trenutku deo nevladinih organizacija vodi kampanju protiv Petrušićeve i da je takvo obračunavanje na vrlo ličnom nivou krajnje nekorektno i ne doprinosi tome da Srbija dobije najboljeg kandidata.

Za sada se 38 organizacija civilnog društva usprotivilo kandidaturi Nevene Petrušić za Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

U zajedničkom saopštenju ovih organizacija se navodi da je ona 2008. dozvolila održavanje tribine ultradesničarskih organizacija Dveri srpske i Srpska nacionalna svest o genocidu u Srebrenici, gde je taj genocid negiran, a ona je to ocenila kao iznošenje političkog stava.


Tribine

Gosti na tribinama u organizaciji Pravnog fakulteta u Nišu čija je dekanica Nevena Petrušić bili su i Srđa Trifković, Smilja Avramov, Kosta Čavoški, Boško Obradović, Milan Petrović, a tamo su svraćali i vladika Artemije i današnji patrijarh Irinej.

2008. godine na Pravnom fakultetu u Nišu promovisana je knjiga Milivoja Ivaniševića Lična karta Srebrenice, u kojoj se relativizuje zločin koji se dogodio u Srebrenici 1995. Pojedine nevladine organizacije prethodno su pozvale dekanat da ne dozvoli promociju, ali on nije reagovao.

Nevena Petrušić tada je izjavila: Pravni fakultet u Nišu nije organizovao promociju, a nije je ni odobrio, tako da nisam mogla da zabranim ono što nismo odobrili. Na našem fakultetu postoji više studetskih organizacija, koje okupljaju studente različitih političkih uverenja. Oni održavaju različite skupove, vode debate o raznim temama, što smatramo pluralizmom, koji postoji i u čitavom društvu. Naša praksa i tradicija su da skupove studentskih organizacija ne zabranjujemo. Naravno, pri tom se mora voditi računa da se na njima ne promovišu fašističke i slične ideje, ili krše ustav i zakoni.

Decembra 2006. godine Američki savet za Kosovo, udruženje Srpska nacionalna svest, Srpski sabor Dveri i Savez studenata Pravnog fakulteta u Nišu organizovali su u amfiteatru Pravnog fakulteta okrugli sto na temu Kosovski rasplet, zapadne opcije i srpska strategija.

Na okruglom stolu su govorili vladika Artemije, Srđa Trifković, Milan Petrović i drugi, a tribinu je molitvom Care Nebesni otvorio tadašnji vladika niški, a današnji patrijarh Irinej.

U uvodnoj reči Milan Petrović je govorio „o načinu na koji su Šiptari utemeljili svoje pravo na osvajanje srpskog etničkog prostora, o nemogućnosti ilirskog porekla Šiptara i o ulozi Saveza komunista Srbije kao vrhovne vlasti u ustavno-pravnom okviru kosovsko-metohijske autonomije.“

Januara 2010. godine, na Pravnom fakultetu u Nišu u organizaciji udruženja Srpska nacionalna svest, Saveza studenata Pravnog fakulteta u Nišu, Dveri srpskih i Saveza studenata Filozofskog fakulteta, održana je rasprava o stvaralačkom delu Predraga R. Dragića Kijuka poz nazivom Umorna civilizacija izazov hrišćanstvu.

 
Peščanik.net, 19.03.2010.