Pod naslovom „Vojislav Koštunica i pobuna JSO u 25 tačaka“ na internet portalu Peščanik objavljen je deo krivične prijave koju je advokat Srđa Popović, zastupnik majke i sestre ubijenog premijera Zorana Đinđića, podneo u novembru 2010. protiv devet osoba za pobunu rasformirane Jedinice za specijalne operacije.

Popovićevom prijavom obuhvaćena su sedmorica bivših pripadnika komandnog sastava JSO, kao i nekadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica i bivši šef Vojne službe bezbednosti, penzionisani general Aca Tomić. Posle godinu i po dana, 8. marta ove godine, Specijalno tužilaštvo odbacilo je zbog nedostatka dokaza postupak protiv Koštunice i Tomića, a podiglo optužnicu za oružanu pobunu iz novembra 2001. protiv osmorice pripadnika JSO – sedmorice iz Popovićeve prijave, kao i protiv Vladimira Potića, koji se tokom pobune pojavljivao u medijima kao neka vrsta portparola JSO. Istraga o pobuni JSO najavljena je inače još 2008. kao deo rasvetljavanja pozadine atentata na Đinđića.

U delu prijave „25 tačaka“, Popović tvrdi, pozivajući se na medijske napise, izjave i događaje, da između učesnika oružane pobune, s jedne strane, i Koštunice i njegove stranke DSS, s druge strane „postoji dug istorijat konkretnih postupaka i sinhronizovanog i usklađenog delovanja, koje nije ograničeno samo na oružanu pobunu i podršku toj pobuni, već se kontinuirano nastavlja kroz jedan dugačak vremenski period pre pobune, tokom pobune i posle pobune, sve do donošenja presude kojom su osuđeni atentatori na premijera Zorana Đinđića“.

Tako se u tački 5 prenosi deo Koštuničinog intervjua listu Vreme iz juna 2003, u kome on objašnjava kako je tokom pobune došlo do susreta Tomića, te tadašnjeg Koštuničinog savetnika, a kasnije šefa BIA – Radeta Bulatovića sa Miloradom Ulemekom, bivšim komandantom JSO i kasnijim glavnim izvršiocem atentata. „Rade Bulatović je nenamerno bio učesnik jednog razgovora koji je načelnik Uprave bezbednosti, general Aca Tomić, opet profesionalno i oficijelno, vodio s nekoliko ljudi koji su od njega zatražili prijem. Načelnik Uprave bezbednosti ne može da bira s kim može da razgovara, a s kim ne“, kazao je lider DSS.

U tački 16 citira se ocena vanrednog stanja nakon atentata iz Koštuničinog intervjua od 27. marta 2003. za RTV B92. „Zapad polazi od toga da je vanredno stanje jedina mera kojom se organizovani kriminal može iskoreniti, pri čemu, naravno, ne razmatraju to da li je ta mera adekvatna. Ja mislim da ona nije najbolja“, rekao je Koštunica.

Srđa Popović u tački 21 navodi da „protivno svim pravilima kriminalistike, ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić 2004. odlučuje da se ne sprovede istraga o tome gde se krio okrivljeni Milorad Ulemek tokom 14 meseci. Potpuno je logično da bi takva istraga mogla lako dovesti i do pomagača i do nalogodavaca atentata na Zorana Đinđića“.

Popović je komentarišući odbacivanje prijave protiv Koštunice i Tomića ocenio da je presudnu ulogu u tome imala Demokratska stranka. „Po mom mišljenu, glavni krivac je Demokratska stranka. Na isti način na koji je uticala na to da se optužnica za oružanu pobunu podigne baš nekoliko dana pred godišnjicu atentata na Zorana Đinđića, a i izbori su tu, uskoro, sada, verujem, razmišljaju: šta će nam Koštunica ako je niko i ništa; zašto bismo ulazili u ovaj politički rizik kad nas već niko ne ugrožava? Jednom, razlog je bio – suviše je jak; danas je – slab je, pa nas i ne zanima“, rekao je Srđa Popović za portal Analitika povodom odluke Tužilaštva da odbaci prijavu protiv Koštunice i Tomića.

Danas, 21.03.2012.

Peščanik.net, 22.03.2012.

ZORAN ĐINĐIĆ NA PEŠČANIKU