Bol Ministra policije

Ministar policije Ivica Dačić kaže da je većina policajaca, verovatno, protiv održavanja Parade ponosa, ali da MUP ne donosi političke odluke, već da ima obavezu da obezbedi svaki zakonski skup. On je rekao da ne razume neuobičajeno veliku količinu agresivnosti i mržnje prema pripadnicima policije.

„Najviše me boli kada neko viče: Kosovo je Srbija, a baca kamenice na policiju. Pa, na koga, bre, bacate kamenje? Ti policajci su bili na Kosovu i davali svoje živote, a ovi koji bacaju kamenje ne znaju ni gde je Kosovo“, rekao je Dačić.

On je RTS-u rekao da „nije on odlučivao“ o tome da li će biti održana Parada ponosa, već da je to odlučeno još 5. oktobra 2000. godine:

Pa, petog oktobra ste odlučivali da se uđe u Evropu i da se prihvate evropske vrednosti. Sada treba reći i Evropi: ‘Evo, imali smo paradu, jeste li sada zadovoljni?’.

Ne, oni kažu: ‘Bio je haos na ulicama’, rekao je Dačić i dodao da ga već „godinu dana napadaju“ iz Evrope zbog toga što je prethodna Parada ponosa otkazana.

Novi šef

Odlukom Vlade Srbije, Miodrag Rakić, šef kabineta predsednika Srbije, imenovan je za predsednika Biroa za koordinaciju tajnih službi. Rakić formalno nema ovlašćenja da rukovodi radom tajnih službi, već samo koordinira njihovim radom.

Razlog za to je što se u nekim operacijama njihov rad prepliće i ponekad se gubi jasno razgraničenje nadležnosti, čime je onemogućena i jasna odgovornost. Rakićeva pozicija nije, međutim, novina. Ovu poziciju preuzeo je po automatizmu još pre dve godine, kada je donet Zakon o obaveštajnim službama.

Biro za koordinaciju obaveštajnih službi šefovi Bezbednosno-informativne agencije, Vojne bezbednosne agencije, Vojnoobaveštajne agencije i šef kabineta predsednika države.

Peščanik.net, 12.10.2010.

LGBTQIA+