- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Dvostruki standardi

Fotografije čitateljki, Biljana Marinković

Dnevni list Informer je Ministarstvu unutrašnjih poslova pouzdaniji izvor od organizacije Human Rights Watch. Ministarstvo nije našlo za shodno da proveri nalaze HRW-a da policija u Srbiji uzima novac od migranata, ali je proverena priča Informera o prijatelju Zaštitnika građana Saše Jankovića koji se ubio iz njegovog pištolja za koji nije imao dozvolu. Očito je da MUP primenjuje dvostruke standarde prema različitim nalazima.

Zajedničko za priče HRW-a i Informera je iznenađujuće brzo reagovanje Ministarstva. Različito za priče je reagovanje ministra unutrašnjih poslova. Ministar se nije oglasio u slučaju nalaza HRW-a, dok je za navode Informera izjavio da će konsultovati Tužilaštvo. Time je otkriven sistemski problem u vezi sa radom policije: postoji mogućnost da ministar upravlja policijskim postupanjem do trenutka kada tužilac preuzme istragu. Time je operativna nezavisnost policije ugrožena, a rad policije je politizovan.

Ovakvo postupanje ministra je u skladu sa zakonom. Prema članu 8 Zakona o policiji ministar može da naloži policiji da istraži slučaj i podnese mu izveštaj. Izgleda da su za takva postupanja ministra dovoljna obaveštenja iz medija i da je reč o „interesantnim“ pitanjima. Podatak o tome da je migrant Anmar, sledeći instrukcije policajca, bio prisiljen da mu preda više od 450 evra, verovatno nije dovoljno interesantno, a pri tome su i mediji pisali o tome. Problem je u tome što Anmar ne kaže ono što piše u izveštaju Zaštitnika građana: tokom 2014. godine nije obezbeđen nivo poštovanja prava građana Srbije za dostojanstven život. Ovo drugo ima daleko veće političke posledice.

U toku je javna rasprava o novom Zakonu o policiji i pravi je trenutak da se slabosti zakonskog okvira reše. Najveća mana nacrta Zakona jeste to što on ne ispunjava neophodne pretpostavke za depolitizaciju upravljanja policijom i demokratsku kontrolu rada policije. Upravo najviše zabrinjava mogućnost da ministar policiji daje smernice i uputstva za rad, uz navodno uvažavanje operativne nezavisnosti koja nije precizirana, sve dok javni tužilac ne bude obavešten o krivičnom delu i ne preuzme postupak (čl. 16 nacrta Zakona).

Ministri policije u demokratskim zemljama ne smeju da policiji daju uputstva za delovanje u konkretnim slučajevima. U daljem procesu reforme policije neophodno je razumeti da ona nije instrument politike, i omogućiti operativnu nezavisnost policije – najpre zakonsku, a zatim i praktičnu.

Autor je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Peščanik.net, 21.04.2015.

Srodni linkovi:

Vesna Pešić – Preko crte

Dejan Ilić – Koja istina?

Bojan Gavrilović – Mrak u podne

Mijat Lakićević – No pasaran

Miroslav Hadžić – Javno satiranje

Mario Reljanović – Zaštita za Zaštitnika

Nadežda Milenković – Zapeta, kao zapeta puška

Tatjana Paunović – Dan mrmota

VIDEO – Državni neprijatelj br. 1

Rastislav Dinić – Koliko koštaju jednaka prava

Mijat Lakićević: Kud plovi ovaj brod – Godinu dana Vlade

Vesna Pešić – Ombudsman na kori od banane

Dejan Ilić – Laž urla Srbijom

Miša Brkić – Moć birokratije

VIDEO – Topli zec za ombudsmana