EXIT će pružiti sve ‘know-how’ resurse na raspolaganje Organizacionom odboru beogradske Povorke ponosa, kako bi taj veoma bitan događaj za društvo u celini, prošao na najbolji mogući način.

Organizatori kažu da ova Povorka ponosa neće biti paradiranje niti provokacija, već politički protest kojim će LGBT populacija postati vidljiva, kojim će se ukazati na svakodnevnu diskriminaciju i nasilje koje osobe drugačijeg seksualnog opredeljenja od heteroseksulanog doživljavaju, ali i iskoristiti osnovno pravo na mirno okupljanje, zagarantovano svima Ustavom Republike Srbije.

Danas, u Srbiji 2009. godine, i pored formalno proklamovanih univerzalnih prava u vidu Ustava i pojedinih zakona, pojedine manjinske društvene grupe tek osvajaju slobodu.

EXIT je uvek bio i biće na strani istinske građanske solidarnosti. Otuda i želja da stvori partnerstvo sa organizatorima prve Povorke ponosa u Beogradu, kao protestnog skupa za ostvarivanje ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji.

LGBT populacija i njihove porodice i prijatelji ne žele prihvatati procene kako „još nije vreme“. Pravo na javno okupljanje je samo prvi korak na putu ka potpunoj ravnopravnosti LGBT osoba, i zato ljudska prava ne dozvoljavaju luksuz odgađanja, „ostvarivanja na poček“.

Vidimo se u Povorci!

 
EXIT, 12.07.2009.

Peščanik.net, 14.07.2009.