Deca igraju fudbal na poljani, crno-bela fotografija
Foto: Predrag Trokicić

Pre par dana odigrani su prvi mečevi nove sezone fudbalske Super lige Srbije. Iako su upisali ubedljive pobede, ovoga puta Crvena zvezda i Partizan nisu bilu u centru pažnje. Najzanimljiviji meč odigran je u Bačkoj Topoli između domaćeg TSC-a i novosadske Vojvodine. Ipak, ono zbog čega je ova utakmica privukla najviše pažnje domaćih medija nije imalo veze sa loptom, već sa nacionalizmom.

Pošto su tribine bile prazne zbog pandemije korona virusa, navijači domaćeg TSC-a podršku svom timu uputili su porukom koju su okačili na svoj fejsbuk profil, gde su ovu utakmicu nazvali „južnim derbijem“. Režimski mediji su ovu sintagmu protumačili kao separatističku provokaciju kojom se aludira na Veliku Mađarsku. Trener gostiju, Nenad Lalatović, vidno besan zbog toga izjavio je da nije u pitanju nikakav južni derbi već „derbi severa Srbije, velike naše Srbije, najveće na svetu“.

Na šta tačno misli Lalatović kada kaže „velika Srbija“? Šest godina ranije, u oktobru 2014. Crvena zvezda odigrala je prijateljski meč sa Borcem iz Banjaluke. Navijači srbijanskog kluba tom prilikom razvili su transparent na kome je pisalo „Republika je naša svi to dobro znate“. Tadašnji trener Crvene zvezde bio je upravo Nenad Lalatović, ali nije mu zasmetao ovaj gest navijača.

On je u međuvremenu često govorio o politici i svojim političkim idolima. Tako je jednom prilikom izjavio: „Kada sam bio mlađi Vojislav Šešelj mi je bio omiljeni političar, a sada je to Aleksandar Vučić“. Takođe, Vučiću je poželeo da „vlada Srbijom još 50 godina“, da bi mu se pre par meseci, kada je ovaj uveo vanredno stanje, zahvalio „što spasava živote svima u Srbiji“. Ni Vučić nije ostao dužan Lalatoviću napisavši ispod jedne zajedničke fotografije: „Sa fudbalskom legendom Nenadom Lalatovićem u Novom Sadu“.

Što se navijača Zvezde tiče, njihovi ratnohuškački i nacionalistički ispadi nisu retkost, kao na primer prošle godine kada su ispred severne tribine svog stadiona postavili tenk koji je izgleda korišćen u opsadi Vukovara. Lalatović, sada već kao bivši šef stručnog štaba tima iz Beograda, ni u ovom gestu nije video nikakav problem.

Čini se da kada poštovalac radikala i novoradikala govori o velikoj Srbiji to ima isti nacionalističko-separatistički prizvuk iz poruke navijača TSC-a. Čini se i da njegov politički idol na različite načine odobrava i podržava velikosrpsku ideju. Ako njegovu privrženost toj ideji izrazimo u novcu, onda ona vredi više od 13,5 miliona evra, koliko je iz budžeta države Srbije uplaćeno na račune fudbalskih i košarkaških klubova Partizan i Crvena zvezda u poslednjih 6 godina, čiji navijači su često izvođači nacionalističkih radova.

Sa druge strane, ni Orbanu nije strana ideja Velike Mađarske. Iz budžeta države Mađarske na račun TSC-a uplaćena je gotovo identična svota novca (14 miliona evra). Orban ovim donacijama navodno želi da osnaži mađarsku nacionalnu manjinu, koja mu se zahvaljuje nacionalističko-separatističkim povicima.1

Dok se međusobno uvažavaju, vole i druže Vučić i Orban profitiraju na idejama mržnje. Nacionalizam fudbalskih navijača odgovara obojici vlastodržaca. I Vučić i Orban grade sliku velikih nacionalnih zaštitnika. Da bi ta slika bila uverljiva neophodne su im stalne pretnje nacionalnom identitetu. Ukoliko ih nema, prijateljski će, našim novcem, takve pretnje stvoriti.

Autor je student master studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Peščanik.net, 06.08.2020.


________________

  1. O Orbanovom finansiranju fudbalskih klubova više na Mašini.