Francuska katolička crkva protivi se odluci francuskih vlasti da se muslimankama zabrani nošenje burki jer „Francuska mora da poštuje prava muslimana ako želi da muslimanske zemlje učine isto za hrišćanske manjine“.

Biskup i zvaničnik za međureligijske odnose Mišel Santije kaže da u Francuskoj veoma malo žena nosi burke, a ukoliko zakon o zabrani bude usvojen, rezultat bi mogao biti „suprotan od očekivanog“ jer bi se tada možda povećao broj žena koje bi nosile burke.

„Ako želimo da hrišćanske manjine u većinski muslimanskim zemljama uživaju svoja prava, trebalo bi da u našoj zemlji poštujemo prava svih vernika da praktikuju svoju veru”, rekao je Santije i pozvao da se pravi razlika između većine miroljubivih muslimana i radikalne manjine, prenosi Blic.

Sa pet miliona muslimana Francuska je zapadnoevropska zemlja sa nabrojnijom muslimanskom populacijom, a prema podacima francuske policije oko 1.900 žena nosi burke, koje kritičari smatraju da treba zabraniti jer predstavljaju uvredu za žene i znak muslimanskog radikalizma.

 
Peščanik.net, 02.02.2010.