Elisabeth Ohlson Wallin, Ecce Homo
Elisabeth Ohlson Wallin, Ecce Homo

Sudeći po saznanjima iz poverljivih izvora, uobičajenih za odnose vlasti i medija, premijer i ministar policije Ivica Dačić zabranio je u ponedeljak uveče održavanje Parade ponosa – šetnju ulicama grada, planiranu za kraj beogradske Nedelje ponosa, 6. oktobra.

Neposredan povod ovakvoj bezbednosnoj proceni kancelarijski analitičari našli su u jednoj „nepotrebnoj provokaciji“, izložbi fotografija koje pokazuju Isusa sa transseksualcima, HIV pozitivnim osobama i gej muškarcima. Kolekcija od 12 fotografija švedske autorke Elisabeth Ohlson Wallin, pod nazivom Ecce Homo, obilazi svet od 1998. godine i danas je već pomalo istorijski dokument borbe za jednaka prava homoseksualne zajednice.

Fotografije su osavremenjeni prikazi poznatih priča iz Novog zaveta, poput one o ulasku Isusa u Jerusalim na magarcu – gde mitska figura bogočoveka, nežnog i milosrdnog posebno prema odbačenima, umesto na leđima životinje u svet bezobzirnih ulazi na biciklu, predvodeći učesnike parade ponosa.

Beograd bi trebalo da bude prvi grad u ovom delu bezobzirnog sveta koji će izložiti čuvenu kolekciju. Iako je policija dobila „pouzdana saznanja“ da se planiraju napadi na izložbu i posetioce, njeno održavanje uz pojačane mere bezbednosti zasad nije u pitanju. Izložba je, uostalom, položila ključni test „4 zida“.

Kakav god bio epilog, logika nasilja unapred opravdanog „provokacijom“ i dalje odnosi svoje žrtve. Padaju ljudski integriteti, vera u ideju o slobodnom društvu ravnopravnih, solidarnost među ljudima koji čine zajednicu. Ideja jednakosti pred zakonom nikako da zameni fantazam istosti među podanicima, poslušnim sledbenicima zamišljenog poretka organske zajednice čiji smo nevažni delovi sve dok ne narušimo privid, dok ne „isprovociramo“ nasilno odstranjivanje.

Društvo kojim upravljaju Dačić, Vučić, Palma, Velja i ostali trbuhozborci tradicionalnih vrednosti, a kojima su se proteklih godina, pritisnuti nalogom popularnosti i nekažnjivosti, tako verno upodobili Tadić, Čeda, Čanak – ostaje zarobljeno nasiljem. Bučno razočarenje zbog zabrane Parade ponosa koje već preti da preplavi kancelarije i salone Beograda, samo je odraz nepoštenog očekivanja da će najslabiji među nama izboriti bitke za sve nas.

Oktobarski salon, poslednja izložba čije je održavanje bilo pod znakom pitanja gotovo do poslednjeg trenutka, ipak je otvoren. Nezvanično, u nedelju je postavku u Karađorđevoj obišla patrola policije, na osnovu prijave zbog „uvredljivih sadržaja“. I umetnost je prošla test. Građanska hrabrost je ionako odavno zarobljena između svoja četiri zida.

Peščanik.net, 02.10.2012.

LGBTQIA+