Saradnik bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov ocenio je da se odlaganjem formiranja Vlade Srbije do rezultata drugog kruga predsedničkih izbora dodatno učvršćuje predsednički sistem.

„Biće potrebno sačekati rezultate predsedničkih izbora da bi se znalo kako će izgledati podela resora u vladi, a to nije dobro jer se time dodatno učvršćuje predsednički sistem“, kazao je Gligorov agenciji Beta.

On je ocenio da je dobar rezultat Socijalističke partije Srbije posledica nepoverenja u dve najveće stranke (Srpsku naprednu stranku i Demokratsku stranku) i nespremnosti glasača da bilo kome povere mandat zbog nejasnih ili nepostojećih izbornih ponuda stranaka.

„Glasovi su rasuti kako bi se smanjio rizik neodgovornog vladanja. No, svejedno glasači su se odlučili za dosadašnju koaliciju pre nego za opoziciju“, kazao je Gligorov.

Prema njegovim rečima, rezultati opštih izbora u Srbiji pokazuju da se može govoriti o neuspehu naprednjaka i narodnjaka, pogotovo kada se uzmu u obzir rezultati radikala, Dveri i manjinske liste „Ni jedan od ponuđenih odgovora“.

Gligovor je istakao i da se ne bi moglo reći da se glasalo za to da predsednik vlade bude iz redova socijalista.

„Oni nemaju neki kredibilitet kada je reč o privrednoj politici, a teško je pretendovati na mesto premijera ako se nema privredni program ili je on nedosledan i nedovoljno odgovoran“, kazao je Gligorov.

 
Beta, 08.05.2012.

Autonomija, 08.05.2012.

Peščanik.net, 08.05.2012.