Apelacioni sud u Beogradu doneo je drugostepenu presudu u procesu Gej strejt alijanse (GSA) protiv dnevnih novina “Press” d.o.o. kojom je odbio kao neosnovane žalbe tuženih i potvrdio prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom je utvrđeno da tekstovi – komentari čitalaca objavljeni 2. jula 2009. godine na Internet sajtu Press online predstavljaju govor mržnje prema LGBT populaciji, kao i da je Press dopuštanjem i omogućavanjem da se navedeni komentari postave na sajt diskriminatorski postupao prema ovoj populaciji.

Pored toga što je ovim potvrđena prva presuda u istoriji sudstva u Srbiji za govor mržnje protiv LGBT populacije, ona je od izuzetnog značaja i zbog toga što se radi o jednoj od prvih presuda izrečenih po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog, navodi da je Viši sud pravilno zaključio da sporni komentari objavljeni na internet sajtu tuženog predstavljaju vređanje LGBT osoba i podsticanje mržnje i nasilja prema njima. Apelacioni sud je potvrdio da je sloboda javnog informisanja ograničena zabranom objavljivanja ideja i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, bez obzira na to da li se radi o idejama i mišljenju čitalaca, ili novinara, odnosno drugih odgovornih lica. U obrazloženju odluke stoji i da činjenica da su komentari skinuti sa sajta, tužene ne oslobađa odgovornosti, jer je moderator sajta bio dužan da spreči njihovo objavljivanje. Apelacioni sud zaključuje da zabrana govora mržnje nije cenzura prave slike društva, jer je cilj zbog koga je ustanovljena sprečavanje prenošenja ideja koje mogu imati nesagledive štetne posledice na demokratske procese u društvu i razvoj društva u celini.

Presudom je Pressu zabranjeno da na Internet stranici ponovo objavljuje navedene tekstove i naloženo da u štampanom izdanju objavi presudu u celosti, bez ikakvog komentara i bez odlaganja, kao i da Gej strejt alijansi isplati sudske troškove.

Pravna služba GSA je na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o javnom informisanju podnela tužbu protiv dnevnih novina „Press“ zbog toga što su na svom internet izdanju Press online dozvolili objavljivanje komentara čitalaca na tekst-članak „Biću gej ikona“ koji sadrže govor mržnje prema LGBT populaciji. Ogromna većina komentara je sadržala najprizemnija vređanja, pozive na ubistva, klanje, pretnje da će napadati na život i imovinu LGBT osoba među kojima su na primer: „…i nikada baš nikada neću razumeti ove izopačene ljude“; „Moramo im stati na put, to je bolest i to treba lečiti…, ovakvi treba da se zatvore u geto..“; „Druže Tito vrati se da postreljaš svu ovu gamad!!! Druže Tito postreljaj sav ovaj nemoral!!!“; “nego brate da mi to koljemo. i onako ce pričati da smo ih klali“; “jadničak ,bolestan je skroz…., ali treba ga odmah staviti u izolaciju!!!!!“; „mislim da ljudi poput ovog gej subjekta ne bi trebalo da dobijaju toliku minutažu na televiziji, ma ne bi trebalo da žive“; „Čekamo vas, biće svega…, znači, biće batina…“, itd.

Navedeni komentari su sa sajta uklonjeni nakon više od deset dana, tek nakon što je Pravna služba GSA podnela tužbu.

GSA je zadovoljna ovom presudom Apelacionog suda u Beogradu. Govor mržnje, tj. bilo kakvo pozivanje na nasilje, mržnju i netrpeljivost, ili njihovo podsticanje, raspirivanje i opravdavanje prema licu ili grupi lica zbog njihove seksualne orijentacije ili bilo kod drugog ličnog svojstva, su uvek samo jedan korak udaljeni od sprovođenja nasilja prema istim osobama i drugih nesagledivih štetnih posledica po čitavo društvo.

GSA takođe podseća javnost da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu prošle nedelje doneo odluku kojom je zaključio da krivična presuda Vrhovnog suda Švedske protiv osoba koje su delile letke uvredljive prema osobama homoseksualne orijentacije ne predstavlja povredu Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da je sadržaj letaka bio “bespotrebno uvredljiv” da bi bio zaštićen zakonima o slobodi govora. U lecima koje su delili okrivljeni u jednoj srednjoj školi stajalo je da je homoseksualnost “devijantna seksualna sklonost” koja ima “moralno destruktivan učinak na društvo”, kao i da je ona razlog za nastanak HIV-a i AIDS-a, te da “homoseksualni lobi” opravdava pedofiliju. Sud je potvrdio da te izjave sadrže ozbiljne i štetne navode, čak i bez direktnog poziva na postupanje iz mržnje, naglasivši da je diskriminacija po osnovu seksualne orijentacije jednako ozbiljna kao i diskriminacija po osnovu rase, porekla ili boje kože.

Info centar GSA, 16.02.2012.

Peščanik.net, 16.02.2012.

SLOBODA MEDIJA