Oko 600 pripadnika policije u mestu Gornja Maoča izvelo akciju čiji je cilj bila identifikacija lica koja predstavljaju pretnju po sigurnost države.

Selo Gornja Maoča poznato je kao najveće uporište vehabija u BiH, čiji je neformalni vođa Nusret Imamović. Prema pisanju sarajevske štampe, Maoča je zatvorena vehabijska zajednica u kojoj se živi po šerijatskom zakonu i u kojoj postoji škola na jordanskom jeziku.

Do sada je u Maoči uhapšeno sedam pripadnika vehabijskog pokreta, ali još nije poznato za šta su optuženi, dok nevladine organizacije optužuju Islamsku zajednicu za podršku vehabijama.

Predsednik Helsinškog odbora BiH Srđan Dizdarević kaže da ovakve pojave ne bi bile moguće bez prećutne saglasnosti nadležnih vlasti koje smatra najodgovornijim za situaciju u selu Gornja Maoča.

Dizdarević kaže da islamska zajednica igra vrlo nekorektnu igru jer se „ne pozicionira jasno prema vehabizmu i selefijama na način na koji bi morala, ne označava pojave koje bi morala sa stanovišta svoje funkcije i zaštite islamskih vrednosti“.


Srbija

Grupa od 15 vehabija iz Novog Pazara uhapšena je 2007. kada je protiv njih podignuta optužnica za terorizam i nedozvoljeno držanje oružja i ekspoloziva, planiranje ubistva muftije Muamera Zukorlića, napad na džamiju i policijsku stanicu u Novom Pazaru i osnivanje kampa za vojnu i terorističku obuku na planini Ninaji blizu Novog Pazara.

Presuda je doneta u Specijalnom sudu u Beogradu 2009. godine kada je vođa novopazarskih vehabija, prvooptuženi Senad Ramović, osuđen na 13 godina zatvora zbog terorizma i nedozvoljenog držanja oružja i eksploziva. Ostali pripadnici grupe osuđeni su na kazne od šest meseci do osam godina zatvora.

 
Peščanik.net, 03.02.2010.