Desetine političara, zvaničnika i istaknutih rabina uhapšeni su u Nju Džersiju, u širokoj federalnoj istrazi koja je otkrila političku korupciju, prodaju ljudskih organa i pranje novca od Njujorka do Izraela.

Desetogodišnja istraga nazvana Operacija Bid Rig, otkrila je zloupotrebu službenog položaja, podmićivanje pripadnika javnih službi, kao i višemilionski lanac pranja novca kojim su sredstva preusmeravana preko humanitarnih operacija od strane lokalnih rabina, izjavila je kancelarija državnog tužioca iz Njuarka, Nju Džersi.

Među 44 uhapšenih, nalazi se i Peter Kamarano, od nedavno postavljeni gradonačelnik Hobokena, Nju Džersi, industrijskog grada vidljivog iz Njujorka sa obala reke Hadson.

Među uhapšenima se nalaze i gradonačelnici gradova Sikokus i Ridžfild, poslanici Nju Džersija, zamenik gradonačelnika, gradski odbornici, članovi odbora za gradsko planiranje, građevinski inspektori i kandidati za političke funkcije.

“Problem korupcije u Nju Džersiju jedan je od najgorih ako ne i najgori u Americi”, izjavio je Ed Karer, pomoćnik specijalnog agenta, koji je u FBI zadužen za kriminal “belih okovratnika” i anti-korupcijski program pripadnika administracije Nju Džersija, a koji na ovoj istrazi radi još od jula 1999.

“Korupcija je postala deo političke kulture Nju Džersija”, izjavio je Karer, nazivajući korupciju “kancerom”.

Prema spisima slučaja, značajan za ovu istragu bio je doušnik, prethodno optužen za bankarsku prevaru 2006., koji je, predstavljajući se kao trgovac nekretninama i vlasnik fabrike keramičkih pločica, podmićivao zvaničnike kako bi mu odobrili projekte izgradnje i javne ugovore u severnom Nju Džersiju.

Ovi zvaničnici optuženi su za uzimanje mita nakon što su obećavali pomoć u dobavljanju građevinskih dozvola kao i prioritetan tretman u odabiru projekata.

Kultura korupcije

Sastanci aktera ove afere održavali su se po kafanama, parkinzima čak i javnim toaletima, nalik na scene iz TV serije “Sopranovi” o organizovanom kriminalu u Nju Džersiju.

Vršilac dužnosti državnog tužioca Ralf Mara izjavio je da su se “političari svesno nudili na prodaju. Žrtve su obični građani i pošteni poslovni ljudi ove države. Nažalost, oni nemaju odbrane pred ovom kulturom korupcije.”

Otkrivena korupcionaška afera vodila je do posebne mreže kroz koju su rabini prali novac na potezu između Bruklina, Dila, Nju Džersija i Izraela. Vlasti tvrde da je ovim putem “oprano” 3 miliona dolara za svedoka-doušnika između 2007. i 2009. godine.

Ove optužbe bacaju ružno svetlo na verske vođe koje su na čelu lanca pranja novca zapravo igrale ulogu mafijaških bosova. Koristili su navodne dobrotvorne organizacije, osnovane sa idejom da čine dobra dela, kako bi preko njih oprali milione nelegalno stečenih dolara.

Trgovina ljudskim organima

Za pranje novca su optuženi Sol Kasin, glavni rabin Velike Sirijsko-Jevrejske sinagoge u Bruklinu; Elijahu Ben Haim, glavni rabin sinagoge u Dilu; Edmund Nahum, glavni rabin druge sinagoge u Dilu i Mordekaj Fiš, rabin bruklinške sinagoge.

Istraga je takođe otkrila Levi Isaka Rouzenbauma, koji je optužen da je dogovarao posredovanje u prodaji ljudskog bubrega za transplataciju. Prema tužbi, Rouzenbaum je priznao da je više puta posredovao prilikom ovakvih prodaja u proteklih deset godina.

“Njegov posao je bio da lakoverne ljude nagovori da prodaju bubreg za 10.000 dolara, koji bi on kasnije preprodao za 160.000 dolara”, izjavio je Mara.

Nekoliko zvaničnika optuženo je za uzimanje mita u iznosu manjem od 10.000 dolara. Kamarano, star 31 godinu, najmlađi gradonačelnik u istoriji Hobokena, optužen je za uzimanje mita u visini od 25.000 dolara, uključujući i 10.000 dolara koje je primio prošlog četvrtka.

Većina optuženih uhapšena je u operaciji u kojoj je, prošlog četvrtka, učestvovalo 300 federalnih agenata širom Nju Džersija i trebalo bi da se pojave u sudnici u Njuarku u toku današnjeg dana.

Prvih 12 okrivljenih, uključujući i Kamarana, pojavili su se vezani lancima pred sudijom Madlen Koks Arleo, u Federalnom sudu. Kamarano se klatio u svojoj stolici ali nije pokazivao nikakve emocije.

Osumnjičeni mogu dobiti do 20 godina zatvora za zloupotrebu položaja i pranje novca, kao i pet do 10 godina za šverc ljudskih organa.

Izvori: Reuters, Beta

Peščanik.net, 24.07.2009.