Antigej lobi uz pomoć vlasti već godinama uspešno oduzima platformu ljudskih prava i ustavnih garancija jednakosti svih građana pred zakonom, pomerajući fokus na pitanja bezbednosti, svetske zavere i odbrane srpstva – za šta imaju daleko bolju kampanju i zahvalniju publiku, konstatovali su učesnici tribine Peščanika održane u sredu uveče u Kulturnom centru REX u okviru Nedelje ponosa.

Sagovornici Svetlane Lukić složili su se da je deo društva koji je zainteresovan za ostvarenje pune ravnopravnosti LGBT zajednice, sateran u „četiri zida“ neprestanim pregovaranjem o uslovima za sopstvenu slobodu sa državom. Otud ni ne čudi odsustvo solidarnosti sa drugim ugroženim manjinama ili neprijatna tišina pred svakodnevnim izlivima govora mržnje.

„Pravo na ovakav skup ne vidim kao ‘pravo na različitost’ već kao elementarno ljudsko pravo na postojanje“, rekla je Biljana Srbljanović i dodala da vlastima ne treba pružati mogućnost da se izjašnjavaju o tome. „Dačić ne poštuje ništa, o ljudskim pravima ne zna ništa, veoma je odgovoran za to što su ljudska prava toliko degradirana u protekle dve decenije. Vlastima ne treba davati da se izjašnjavaju o bilo čemu osim da ćutke izvršavaju svoj posao, ne zato što to traži Evropska unija nego zato što je to ustavna obaveza. Nemam ništa protiv da obrnu mišljenje i promene glasačko telo, ali neka to rade na svojim partijskim skupovima.“

Biljana Srbljanović je ocenila i da se pitanje tzv. bezbednosne procene svodi na pitanje da li vlasti ove godine regrutuju huligane ili ne: „To su ljudi koji su plaćeni da to rade, to je njihova profesija koja se prenosi sa generacije na generaciju. Malo idu u rat, malo na utakmice, malo biju po ulici… procena bezbednosne situacije je procena da li im ti plaćaš dnevnice ili ne.“

Bolja promocija i bolja publika za nasilne antigej grupe izraz su patrijarhalnog društva, ukazala je Nadežda Milenković: sama predstava o odnosu dva muškarca već je udar na patrijarhat – „jer si niko kad nema žene kojom dominiraš“. Ona je upozorila LGBT organizacije i aktiviste da imaju lošu komunikaciju sa javnošću, da kaskaju za antigej „aktivistima“ koji nameću svoje teme i izmiču fokus javnosti sa pitanja diskriminacije i ljudskih prava.

Šta će postići grupa koja traži ravnopravnost u društvu ukoliko se ove godine održi Parada ponosa – ništa, jer im šetnju omogućava onaj ko ih naziva nenormalnima, rekao je Dejan Ilić koji je ukazao i da je društvo oguglalo na teške reči, dok previđa osnovno pitanje postojanja države u okolnostima u kojima se priznaje postojanje neke jače sile. „Država je priklještena između dve sile koje su jače od nje, spolja i iznutra. Pitanje je šta će se desiti u danima posle Parade, ukoliko bude održana. Jedan mogući scenario je da Parada bude kao 2010. godine – mi ćemo odšetati svoj krug dok se okolo policija bije sa ljudima koji to hoće da spreče; drugi je da oni koji bi da se biju neće ni doći, ali će i tada biti krug šetnje omeđen policijom“, naveo je Ilić i dodao da to neće značiti da je problem ravnopravnosti rešen. U društvu je potreban savez koji će zajedno tražiti poštovanje ljudskih prava za LGBT zajednicu, azilante iz Sirije, Rome, radnike; nedostaje horizontalna solidarnost pred kojom će privatno mišljenje političara postati izlišno, istakao je Ilić.

Govoreći o odsustvu solidarnosti Biljana Srbljanović je posebno ukazala na normalizaciju svakodnevnog progona žena u javnom diskursu. Društvo tone u razobručeno nasilje nad ženama, ubistva i prebijanja žena postala su gotovo svakodnevna pojava koji se potom u medijima pravdaju statusom ili ponašanjem žrtava. Društvo je struktuirano da proizvodi „sponzoruše”, starlete, dobrovoljne seksualne radnice – to je jedna od osnovnih funkcija žena u patrijarhatu, a istovremeno i opravdanje za nasilje i progon kojem su svakodnevno izložene, ukazala je Biljana Srbljanović izdvajajući nekoliko novijih primera poput tabloidnog iživljavanja nad crnogorskom aktivistkinjom i grupom Žene sa interneta koje su stale u njenu zaštitu, besomučnog progona poslanice u parlamentu koja je bivša članica grupe starleta Models, kao i ponižavanja Jovanke Broz u kojem je, osim tabloida, glavni egzekutor bio doktor i direktor bolnice u kojoj se leči.

Svaki događaj u javnosti, svaka osoba koja postaje žrtva javnog progona zato što uzdrmava patrijarhat, mora biti povod reakcije svih LGBT organizacija, posebno onih koje organizuju Paradu, naglasila je Biljana Srbljanović jer je „naš zajednički problem – hegemonija koja vlada nad nama“.

„Imamo predsednika vlade koji ne samo da je prostak, nego je homofob, imamo pasivne civilne organizacije među kojima ima homofoba, ugrožene manjine su među sobom nesolidarne… za svakoga od nas ima posla“, kazala je Svetlana Lukić i ocenila da rešavanje kosovskog pitanja ne može da obezbedi vlastima dozvolu za kršenje ljudskih prava.

Peščanik.net, 26.09.2013.

Srodni linkovi:

Kontrapress – Parada ponosa: Drmanje temelja patrijarhata

Radio Slobodna Evropa – Rizici pred paradu

LGBTQIA+